Türkiye'nin Hava Savunması HİSAR
Yerli ve Milli Savunma sistemi HİSAR, savunma sanayimizin en başarılı çalışmalarından biri oldu.
ABONE OLYerli tank ALTAY, yerli savaş gemilerimiz MİLGEM’ler, yerli füzelerimiz ve yerli insansız hava araçlarımız ANKA-BAYRAKTAR bu koordineli çalışmanın sonucunda ortaya çıktı.
HİSAR HAVA SAVUNMA SİSTEMİ
Yerli ve Milli Savunma Sanayimizin en büyük başarılarından biri de HİSAR Hava Savunma Sistemleri olarak gösteriliyor. HİSAR-A (Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi) ve HİSAR-O (Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi) ROKETSAN ve ASELSAN firmalarının ortak çalışması sonucunda üretildi. HİSAR ROKETSAN’ın ürün broşüründe şu ifadelerle tanıtılıyor:
HİSAR Füzeleri, askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile savaş uçaklarına, taarruz helikopterlerine, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füzeleridir. HİSAR füzeleri aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına ve değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.
BÜYÜK İŞBİRLİĞİ
Kara Kuvvetleri’nin tabur seviyesindeki birlikleri, 15 kilometre menzilli Hisar-A ve 25 kilometre menzilli Hisar-O sistemlerini nokta ve bölge hava savunma kapsamında, hava hedeflerinin (helikopter, savaş uçağı, İHA, seyir füzesi v.b.) orta irtifada etkisiz hale getirilmesi için kullanacak.
HİSAR projeleri kapsamında; radar, komuta kontrol ve atış kontrol sistemleri ASELSAN, füze sistemleri ise ROKETSAN tarafından geliştiriliyor.
NEDEN GECİKTİ?
Hisar-A’nın 2017, Hisar-O’nun ise 2018’de Kara Kuvvetleri’ne teslim edilmesi öngörülüyordu. Ancak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeni taleplerinin olmasından dolayı proje de yenilemeye gidildi. Kara Kuvvetleri projede özellikle füzelerin menzilinin arttırılması ve arayıcı başlığın geliştirilmesi yönünde yeni bir dizi ihtiyaç bildirdi. Hisar projesinde yapılacak değişikliklerle ilk teslimatların 2020 yılında gerçekleştirilmesi ön görülüyor.
40-50 KM MENZİL 20 KM İRTİFA
11 – 12 Mayıs 2016 tarihlerinde Ankara da yapılan Havacılık ve Uzay Çalıştayı’nda HİSAR-O sisteminin geliştirilerek HİSAR NOKTA adı altında 40-50 kilometre menzilli bir Hava Savunma Sistemi haline getirileceğinin altı çizildi.
UZUN MENZİLLİ HAVA SAVUNMA FÜZESİNİN ALT YAPISI
64. Hükümetin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin Çin ile uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini iptal etmesinin ardından başlatılan milli hava savunma sistemi HİSAR'la ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü kaydetmişti. Çin'le sözleşmenin savunma sisteminin milli imkânlarla geliştirilmesi amacıyla iptal edildiğini hatırlatan Bakan Yılmaz, Hisar Hava Savunma Sistemleri projesinde ASELSAN'ın ana yüklenici, ROKETSAN'ın da ana alt yüklenici olarak görev yaptığını belirtmişti. Bakan Yılmaz, bu iki firmanın yanı sıra savunma sanayinde faaliyet gösteren birçok firmanın da hava savunma sistemlerinin alt bileşenlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi süreçlerinde rol aldığını ifade etmişti.
HİSAR-A ve HİSAR-O sistemlerinden alınan tecrübe ve bilgilerle gelecekte HİSAR-U adı altında Yerli ve Milli bir uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sisteminin üretileceği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.
SINIRLARI VE ŞEHİRLERİ KORUYACAK
HİSAR Hava Savunma Sistemi TSK’ya teslim edildikten sonra sınırlarımızın dışından gelebilecek İHA, seyir füzesi, savaş uçakları gibi platformların saldırılarına karşı askerimizi ve şehirlerimizi koruyacak. HİSAR’ın geliştirme ve test faaliyetleri sonlandıktan sonra yani 2020-2021 yılları arasında Silahlı Kuvvetlerinin kullanımında olması bekleniyor.
-
Ömer 7 yıl önce Şikayet EtKeşke mevcut sistem eldeki haliyle devreye sokulsaydı, ve aynı zamanda yeni istekler doğrultusunda çalışmalar da bir taraftan devam etseydi. Şu anda o kadar çok ihtiyacımız varki bu sisteme...Beğen Toplam 1 beğeni
-
hamza 8 yıl önce Şikayet Etolme esegin olme 2020 ye kadar savaslar biterBeğen
-
mustafa laz 8 yıl önce Şikayet EtMaaşallahBeğen Toplam 1 beğeni
-
ibrahim karaoğlan 8 yıl önce Şikayet Etdemekki doğru yoldayız durmak yok allahuekberBeğen Toplam 2 beğeni
-
Vatan 8 yıl önce Şikayet Et2020 mi daha yapamadik mi yaBeğen