1 Ocak'ta başlıyor! Ağır cezalar verilecek

Akaryakıtta 1 Ocak itibarıyla yeni dönem başlıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 13.10.2017 04:43 GÜNCELLEME 13.10.2017 04:44 EKONOMİ
1 Ocak'ta başlıyor! Ağır cezalar verilecek
1 Ocak'ta başlıyor! Ağır cezalar verilecek

Akaryakıt dağıtım ve LPG şirketleri, “kriz” ve “olağanüstü haller” için yıllık satış miktarlarının 20 günlük bölümüne denk düşen ürün stokunu, kiralayacakları lisanslı depo ya da tesislerde tutabilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye’nin İdlib’e “gözlemci” statüsüyle asker gönderdiği ve savunma için bazı vergileri artırdığı bir dönemde önemli bir düzenleme yaptı.

Buna göre rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketleri, “kriz” ve “olağanüstü haller” için yıllık satış miktarlarının 20 günlük bölümüne denk düşen stok ürünü, kiralayacakları lisanslı depo ya da tesislerde tutabilecek.

AĞIR CEZALAR VERİLECEK

Sektörde, ulusal stok için öngörülen ürünü bazı dağıtım şirketleri tutuyor, bazıları ise tutmuyordu. Yeni dönemde stok yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketlere, lisans iptali dahil ağır cezalar verilecek.

Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre Petrol Piyasası Yasası, piyasada petrol sürekliliğinin sağlanması, kriz ve olağanüstü hallerde risklerin önlenmesi ve uluslararası anlaşmaların gereği olarak ülke net ithalatının en az 90 günlük miktarının petrol stoku olarak tutulmasını zorunlu kılıyor.

Bu miktarın bir kısmının sağlanması için rafineri, akaryakıt ve LPG dağıtım şirketlerinin piyasaya ikmal ettikleri günlük ürün miktarının en az 20 katını stok olarak bulundurmaları gerekiyor. EPDK, bu yükümlülüğün tüm sektör oyuncuları tarafından eksiksiz yerine getirilmesi amacıyla “Zorunlu Petrol Stoku ve Gelir Payı Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar” ile “Zorunlu Petrol Stoku Kupon Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar”ı aldı. Bu kararlar, 2018 yılı itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

YENİ DÖNEME GİRİLİYOR

EPDK’nın ulusal petrol stoku için belirlediği “kupon sistemi” ile rafineri, akaryakıt dağıtım ve LPG şirketleri, “kriz” ve “olağanüstü haller” için yıllık satış miktarlarının 20 günlük bölümüne denk düşen ürün stokunu, kiralayacakları lisanslı depo ya da tesislerde tutabilecek.

Ankara’da enerji sektörüne yön veren kaynaklar, 1 Ocak 2018’den itibaren akaryakıt sektöründe köklü bir değişim yaşanacağını belirterek, “Bayilerde olduğu gibi akaryakıt dağıtım şirketleri de depo ve tanklarındaki ürün yönünden on-line olarak anlık izlenecek. Beyana dayalı dönem bitecek. Bu, petrol sektöründeki kayıp-kaçağı da azaltacak. Bütün şirketler, 20 günlük satışına denk gelecek biçimde stok tutacak. Stok da on-line olarak izlenebilecek” ifadelerini kullandı.

‘DAĞITIM ŞİRKETİ SAYISI AZALIR’ ÖNGÖRÜSÜ

Halen sektörde 102 dolayında akaryakıt dağıtım şirketinin bulunduğunu anımsatan kaynaklar, “Stok tutmak büyük bir maliyeti üstlenmek anlamına geliyor. Bu, yasa gereğince zorunluydu. Rafineri ve büyük dağıtım şirketleri bu zorunluluğun gereğini yerine getiriyordu. Görece küçük cirolu bazı şirketlerin stok tutmadığı biliniyordu. Bu da haksız rekabete yol açıyordu. Yeni sistemde bu zorunluluktan kaçış yok. Bunun gündeme getireceği maliyetin sektördeki dağıtım şirketleri sayısını azaltabileceği düşünülebilir. Bazı şirketler elenebilir” dedi.

LPG’DEKİ STOK KONUSU SIRADA

Kaynaklar, LPG’deki stok konusunda da bir çalışma olduğunu belirterek, “LPG dağıtım şirketlerinin de 20 günlük stok zorunluluğu var. LPG’de, stokun ikame ürün olarak benzinle tutulmasını öngören bir çalışma söz konusu. Buna göre stok zorunluluğunun yüzde 50’si benzinle karşılanabilecek. EPDK’nın bu çalışmasının da kısa sürede yayımlanması bekleniyor” dedi.

14 YIL ÖNCE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Petrol Piyasası Yasası 14 yıl önce yürürlüğe girdi. Yasada, ulusal stokla ilgili bölüm şöyle: “Ulusal petrol stoku; rafineri, akaryakıt ve LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin ikmal ettiği günlük ortalama ürün miktarının minimum yirmi katını kendi depolarında veya lisanslı depolama tesislerinde topluca veya statülerine göre ayrı ayrı bulundurma yükümlülüğü ile sağlanır. Rafinerilere ve depolara boşaltılmak üzere karasularında bulunan yüklü tankerler ile rafinerilerdeki ham petrol ve yarı mamul ürünler, ürüne tahvil edilerek ulusal stok mükellefiyetine sayılır. Ulusal petrol stoku, depolanan yerin durumuna göre ve mevzuatın müsaadesi şartı ile vergisiz tutulabilir.”

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • cevat 7 yıl önce Şikayet Et
    habere göre yorum yapmak lazım..bu karar bence doğrudur , tebrikler !! ulusal güvenlik için atılan her türlü adımı destekliyorum !!
    Cevapla
  • ADİL MUHTAR 7 yıl önce Şikayet Et
    Akaryakıt daki furguna kim dur diyecek 10 km mesafede litrede 20 kuruş oynuyor bu fiyatları kim belirliyor lütfen denetim mekanizmasını çalıştırın halkın soyulmasına göz yummayın vebali büyük olur
    Cevapla
  • osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    benim devletimize ödeyecegim parada ve zaman ve tarih ve saatyınde bile benim hatam olmamıştır ben devşetimiz için herşeyi yapmışımdır ve benim 1 tll bile borcum yoktur devletimize tüm akkp vekilleri baksın ve görsün ben ödenecek her şeyi tarihindenden önce ödemişimdişimdir ve ben devletimize karşı saygı ve sevgi ile egilirim ve benim devletimize 1 tll bile borcum yoktur bana bu borcu 3.500 çıkartan kişiler ve devletleride ben tanımıyorm benim borcum yotur devletimize ban 3500 borcu diyen o devletide ben tanımıyorum
    Cevapla
  • osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    şu an devlete E . devlet zorunluk saglıkda hiç bir zenginde bu problem olmaz sadece gariban vatanını seven vanını için canını verecek olan herkezde bu ülkede bu ülkenin maliyesi bu zorunlu saglık ddan dolayıda cezayı bu gariban olan kısma keserler evet ben hakkımı mahkemedede savuncagım basn bu devlet 3.500 tl borç demiş ve benim borcum yok ve bane ne senin saglık projenden ve bana sorunmu sen istermisin diye sayın devletim ve sormadın ve arkamdan bana sen nasıl bu devlete borçlusun dersin 3.500 tll diye ????????????????? sayın devletim size ne bane ne ve neden zorunlukı v neden arkamdan bana bu devlete borçlu çıkartırsınız ayıp ve günahtır benim 1 tll bile borcu
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Ambargo tehlikesine karşı atılmış bir adım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR