Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba çarpıcı ''ucuz et'' açıklaması! Ne zaman bitiyor?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba tarafından son dakika ''ucuz et'' açıklaması gerçekleştirildi. "Ucuz et değil, ucuzlatılmış et" olarak nitelendiren Fakıbaba, et ithalatı için vatandaşlara müjdeli haberi duyurdu: "Bir noktada duracağız.'' şeklinde ifadelere yer verdi. İşte, ucuz et konusuna ilişkin en son gelişmeler...

ABONE OL
GİRİŞ 27.11.2017 19:33 GÜNCELLEME 27.11.2017 19:33 EKONOMİ
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba çarpıcı ''ucuz et'' açıklaması! Ne zaman bitiyor?
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba çarpıcı ''ucuz et'' açıklaması! Ne zaman bitiyor?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’i ziyaret eden 2 bakan daha sonra Organize Sanayi Bölgesinde bir çırçır fabrikasının açılış törenine katıldı."Bir kere ben bunun adına ‘ucuz et’ demiyorum, ‘fiyatı ucuzlatılmış et’ diyorum" diyen Fakıbaba, canlı hayvan ve et ithalatını da sonlandırmayı amaçladıklarını belirtti. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, ''Bir noktada duracağız...'' sözlerini yer vererek ucuz et ithalatının biteceği tarihi açıklayarak vatandaşlara müjdeyi verdi. Bakan Fakıbaba “Şu anda et üretimimiz yeterli değil ama et ihtiyacı var. Canlı hayvan ve et ithalatı geçici. 3 yıl sonra et ithalat etmeyeceğiz. Kendine yeten bir ülke olacağız” ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’de 2002 yılında 6.1 kilo olan kişi başı kırmızı et tüketiminin 14.7 kilograma yükseldiğini söyledi. Bu oranı 15 kilogramın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Fakıbaba, canlı hayvan ve et ithalatını da sonlandırmayı amaçladıklarını belirterek, “Şu anda üretimimiz yeterli değil. Ama insanlarımızın kırmızı et ihtiyacı var. Yapılan canlı hayvan ve et ithalatı geçicidir. 3 yıl sonra biz artık et ithal etmeyeceğiz. Buna emin olun, kendine yeten bir ülke olacağız” şeklinde ifadelere yer verdi.

ahmet eşref fakıbaba açıklaması ile ilgili görsel sonucu

'Ucuz et' için sağlıklı mı, güvenli mi, nasıl bu kadar ucuz? sorularına da yanıt veren Bakan Eşref Fakıbaba, "Biz de evde aynı eti yiyoruz. Vatandaşa yedirdiğim eti ben de yiyorum. Eşim gidip marketten alıyor. Bu arada eşim çok güzel yemek yapar, o bu ete onay verdi" dedi. 

Bakan Eşref Fakıbaba, ''Alt gelir grubunun et yemesini sağlamak gerekiyordu. Amaç, piyasada regülasyonu sağlamaktı. Biz bunu yaptık. Ama orta ve uzun vadede planlarımız var" ifadelerini kullandı.

YERLİ ET YEM PAHALI OLDUĞU İÇİN PAHALI

Yerli etin pahalı olmasının nedeninin yem fiyatlarının yüksek olması olduğunu belirten Fakıbaba, "Mesela biz kıyma 29, kuşbaşı 35 dediğimiz zaman, Et ve Süt Kurumu’nun yerli üreticiden almış olduğu karkas et fiyatı 23.80 Liraydı. 25 liraya çıkardık, burada regülasyon yaptık. Yarın 26 da olabilir. Bizim amacımız ithalatı devam ettirmek değil. Allah’ın izniyle ithalatı biz önleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

ET ÜRETİCİSİ İÇİN YENİ YENİ DESTEKLER GELİYOR

Et üreticilerinin gönlünü yeni yeni desteklerle kazanacağını belirten Fakıbaba, müjdeyi şöyle verdi: "Mesela yerli üretici hayvanını Et ve Süt Kurumu’nda kestirirse ona 250 lira destek verilecek. 1 Ocak’tan sonra başlayacağız. Bu; kiloda bir lira fazla veriyorum demek. Bu yetmezse yine farklı desteklerim olacak. Ben yerli üreticinin arkasındayım..."

BÜTÜN MARKETLERE VERSEM YERLİ ÜRETİCİ MAHVOLUR

Ucuz etin sadece iki markette satılmasının haksız rekabet doğurduğu eleştirilerine de cevap veren Fakıbaba, neden herkese değil de sadece iki markete ucuz et verildiğini ise şöyle anlattı: "Benim amacım et satmak değil ki, piyasadaki et fiyatlarını normal seviyeye çekmek. Bütün marketlere verirsem o zaman yerli üreticiyi mahvederim. 6 bin ton et veriyorum. Elimde 15 bin ton olsa vermem. Regülasyon yapıyorum. Normalde bu etin kilosu 10 lira diyelim. Herkes 10 liraya sattığında regülasyona gerek kalmaz zaten. Ama siz 10 liralık ete 15 lira dediğiniz an o zaman devlet baba karşınıza çıkar ve 'Bir dakika ben varım' der. Ben bunu yapmaya devam edeceğim."

İLK 5 ÜLKE ARASINDA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde bir çırçır fabrikasının açılış törenine katıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  Şanlıurfa’nın ‘pamuk şehri’ olduğunu ve pamuk sanayisi üzerinde önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi. Dünyada pamuk ihtiyacını karşılayan 8 ülkeden birisinin Türkiye olduğunu belirten Tüfenkci, “Türkiye yüzde yüz GDO’suz pamuk üreten ülkeler arasında en verimli pamuk üretimini yapan ülkedir” dedi. Pamuk veremliliğinde Türkiye’nin ilk 5 ülke arasında yer aldığını dile getiren Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti: “Dünya pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 80’i Türkiye’nin de içinde bulunduğu 8 ülke tarafından gerçekleştirilmektedir. Dünya pamuk verimliliğinde Türkiye dünyanın ilk 5 ülkesinden biridir. Türkiye yüzde yüz GDO’suz pamuk üreten ülkeler arasında en verimli pamuk üretimini yapan ülkedir. Biz ülke olarak ülkemizin lokomotif sektörü olarak tekstil sanayimizin hem pamuk hem tekstilin stratejik ürün olduğunu biliyoruz. Tekstilin ham maddesi olan pamuğun yine ne kadar önemli olduğu bilinci içerisinde hareket ediyoruz. Biz bu bölgede özellikle pamuk üretimi ile beraber tekstilin de gelişmesini istiyoruz.”

YORUMLAR 3
  • ASİLBEY_06ÇUBUK 6 yıl önce Şikayet Et
    3-Dünya küçüldü ulaşım ve haberleşme açısından dünyayı bir ülke olarak görebilirz Her ülke kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz.Zaten şartlarda zaten buna müsait olmaz.Bu ülkede millete nasıl ucuz et yiderilecekse onun çaresine bakılmalı.
    Cevapla
  • ASİLBEY_06ÇUBUK 6 yıl önce Şikayet Et
    2-Sonuçta bizim bu işi bilmediğimiz ve art niyetli fırsatçıların çıkacağını tahmin ediyorum.Dahada olmuyorsa bu işi yapanlar başka üretime yöneltilip,ucuz et nasıl yenecekse onun çözümüne bakılmalı.
    Cevapla
  • ASİLBEY_06ÇUBUK 6 yıl önce Şikayet Et
    1-Türkiyede etin pahalı olmasının sadece yeme bağlamak yanlış olur.Hadi son 15-20 yılı et pahalılığını yeme bağlayalım.30-40-50 yıl öncede kişi başı tüketimin az olduğu,ithal yemin kullanılmadığı zamanda yine et pahalı idi,üretenden tüketene kadar kimse memnun değildi.Demekki 50 yılı bile aşan bir sorun var.Kafadan pahalılığı yeme bağlamak yanlış olur.BU konuda kapsamlı bilimsel çalışma yapılıp pahalılığın sebepleri yeme,cinse,ırka,iklime,coğrafi bölgeye,hastalıkla mücadeleye,besleme şekline,yem tercihine,nakliyat,barınma yerlerine,kasaplara ve celeplere kadar araştırma yapılarak kökten halledilmeli.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR