Erdoğan'ın başdanışmanlarından peş peşe mesajlar

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanları Hatice Karahan ve Cemil Ertem gündemdeki dava hakkında önemli açıklamalarda bulundular.

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2017 16:29 GÜNCELLEME 30.11.2017 16:32 EKONOMİ
Erdoğan'ın başdanışmanlarından peş peşe mesajlar
Erdoğan'ın başdanışmanlarından peş peşe mesajlar

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ve Hatice Karahan ABD’de devam eden Zarrab Davası hakkında açıklamalarda bulundu.

KARAHAN: DESTEK VERİRİZ

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan Türk ve İran uyruklu altın taciri Reza Zarrab dün yapılan duruşmasının ardından bankacılık sektörünün uluslararası standartlara aykırı bir işleminin olmadığını ve bankalara gereken desteğin verileceğini söyledi.

Karahan, katıldığı bir basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularına verdiği cevapta, “Bankacılık sektörü sağlam ve uluslararası standartlara aykırı bir işlem yok, oluşacak risk algısı konusunda gereken destek verilecektir” dedi.

Zarrab dün yapılan ilk duruşmasında, Tahran’ın yaptırımlarından kurtularak petrol ve doğalgaz gelirlerinin ülke dışında kullanabilmesi amacıyla uluslararası boyutta geniş bir para aklama şebekesini yönettiğini iddia etti.

Zarrab, Halkbank’a yatırılan İran’a ait paralarla altın satın aldığını, daha sonra bu altının kaçak yolla Dubai’ye götürüldüğü ve burada satılarak nakde dönüştürüldüğünü söyledi.

ARTIŞ YAVAŞLAYACAK’

“İthalattaki artış kurun da etkisiyle önümüzdeki dönemde yavaşlayacak; bu dış ticarette ve cari dengede toparlanma olarak yansıyacak.” diyen Cemir Ertem, “2018 başından itibaren bankacılık sektörü TFRS 9’a geçecek; bununla birlikte karşılık ayırma, SYR’ler daha da güçlenecek.” açıklamasında bulundu.

‘EN KÖTÜ SENARYO FİYATLANDI’

*ABD’de devam eden davaya ilişkin tüm spekülatif haberlerin kötü senaryoların gerek kur gerek faiz tarafında fiyatlandığını düşünüyorum.” diyen Ertem, “En kötü senaryoda bile Türkiye ekonomisine sorun yaratacağını düşünmüyorum; bankacılık sektöründe sistemik bir risk söz konusu değil. Türkiye’de ABD’deki davanın bankalara etkisinin tartışılması siyasi amaçlı; kamu bankamız uluslararası regülasyonları dışında bir şey yapmamıştır.” ifadelerini kullandı.

‘TCMB MÜDAHALE EDER’

“(Halkbank) ile ilgili de hiçbir risk olmaz. Bankaların durumlarının bozulmasına müsaade edilmez.” açıklamasında bulunan Cemil Ertem, “Kurda dalgalanmalar olması doğal, bundan sonra kurda çok olumsuz bir gelişme beklemiyorum. Kurdaki aşırı oynaklık enflasyon beklentilerini bozacak noktaya gelirse TCMB burada faiz tarafında müdahale eder; TCMB PPK dışında da inisiyatif kullanabiliyor. TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinde TCMB’nin zarar edeceği eleştirileri doğru değil, göreceksiniz karlı duruma gelecek. TCMB’nin bütün bu adımları kurdaki volatiliteyi en aza indirmeyi ve reel sektörü korumayı amaçlıyor.” dedi.

‘İŞSİZLİK KONUSUNDA ADIMLAR ATIYORUZ’

“Enflasyonda hızlı düşüş bekliyoruz, hiç bir endişeye mahal yok; bu ayın sonunda enflasyonun yine yüksek durumuyla karşılaşabiliriz ama 2018 başında hızla aşağı inişi göreceğiz; kurda da düzeltmeyi göreceğiz.” ifadelerini kullanan Ertem, “TCMB enflasyon konusundaki beklentide bozulma olursa faiz tarafıyla da başka enstrümanlarla da müdahale eder. KGF geri dönüşlerinin 2018 başında hızlı bir şekilde kullandırılması söz konusu olacak, bu kıpırdanma başlayan yatırımları daha da hızlandıracak. İşsizlikteki yüksekliğin aşağı indirilmesi konusunda adımları atıyoruz.” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • ihsan 6 yıl önce Şikayet Et
    dava siyasi tedbirde siyasi olmalı türkiyeye olumsuz bir şey çıkarsa incirliği kaparız densin zaten deaş kalmadı
    Cevapla
  • snx 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya Rabbim abd,israil,pkk ve destekçilerini Kahhar cc.isminle kahrı perişan eyle.amin
    Cevapla
  • Bakarmısınız 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar iddialarda Zafer Çağlayan ve egemen bağışın adı geçiyor, çıksınlar yalan desinler bu kadar. Herkeş konuşuyor bir onlar konuşmuyor. Reis nasıl vurdu CHP ye sahtekarlar diye. Mahkemeye verdi. Eski bakanlar da bence hemen mahkemeye vermeli bu vatan haini zarrabı
    Cevapla
  • zafer 6 yıl önce Şikayet Et
    şu an bu başdanışmanlar bakanlardan daha etkili heralde kim olduğu belli olmayan tanınmamış insanlar böyle olmaz
    Cevapla
  • Hatırlatan 6 yıl önce Şikayet Et
    ABD kendi ambargosunu devlet olarak delmiş bir ülkedir meşhur IRANGATE olayindan kimse bahsetmiyor, konu yine Iran'dı ambargoyu koyan da delen de ABD devletiydi...Herkes araştırsın hatırlasın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR