Erdoğan'ın başdanışmanı Ertem: Şüphe etmek gerekir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, dalgalı kur rejimi uygulayan bir ülkede dolar tahmini yapanların uzmanlığından şüphe etmek gerekir dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2017 12:33 GÜNCELLEME 21.12.2017 12:35 EKONOMİ
Erdoğan'ın başdanışmanı Ertem: Şüphe etmek gerekir
Erdoğan'ın başdanışmanı Ertem: Şüphe etmek gerekir

Ekonomi ve finans gündemindeki son gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, kuruluşların kur tahminleriyle ilgili şunları söyledi:

"Dalgalı kur rejimi uygulayan bir ülkede, sermaye giriş çıkışlarının serbest olduğu bir ülkede, dolar tahmini yapanların uzmanlığından şüphe etmek gerekiyor. Bunların hiçbiri tutmaz. Milyarlarca işlemin bir araya geldiği bir sistemden bahsediyoruz. Burada kur tahmini yapmak kadar yanlış bir şey yoktur."

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Ertem, dijital para birimi Bitcoin'le ilgili, "Spekülasyon var burada. Bu bir saadet zinciri olabilir mi? Olamaz ama bir spekütalitf araç olabilir. Burada regülasyonlar ortaya çıkana kadar tasarruf aracı olarak kullanmayalım. Dolar ve euro karşısında bir alternatif sisteme gidebilir mi, regülasyonlar sonrasında olabilir" dedi.

2018 büyümesinin Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 5.5'i aşan bir trendde devam edeceğini belirten Ertem, "Ortalama yüzde 7 civarında bir büyümenin bundan sonra Türkiye ekonomisinde sürekli olacağını düşünüyorum, KGF gibi destekler 2018'de de devam edecek" diye konuştu.

2018'de girişim sermayesi sahiplerine dönük kredi çalışmaları devam edeceğini kaydeden Ertem, "KOBİ AŞ gibi yapıların Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi Türkiye ekonomisinde sanayiyi destekleyen bir kaldıraca dönüşmesi gündeme gelecek. Geri dönüşlerle birlikte 2018 ilk çeyreğinin sonunda 100 milyar TL'yi aşan bir KGF büyüklüğü olacak. KGF'de elde edebileceğimiz 100 milyar liralık bir büyüklük var; bunun sanayi ve ihracata dönük sektörlere kullandırılması büyümeyi olumlu etkileyecek" DEDİ.

Ertem, şirketlere döviz borçlanmasının sınırlandırılması çalışmasında leasing üzerinden yapılan borçlanmalarda bir sınırlama geleceğini düşünmediğini ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR