Taşeron işçi kadro başvurusu nasıl yapılır? Başvuru için son saatler
Taşeron işçilerinin kadroya alınması ile ilgili en net bilgi geçtiğimiz gün yayınlanan KHK'lar ve Bakan Jülide Sarıeroğlu'ndan geldi. Peki, 3 ay içinde kadrolu olabilecek olan taşeron işçileri kadro başvurularını ne zaman gerçekleştirecekler? Taşeron işçi için kadro başvurusu nasıl ve nereye yapılır? Başvuruda istenecek belgeler nelerdir?
ABONE OLTaşeron işçilerinin kadrolu olmak için bekleyişleri sürerken, taşeron düzenlemesi ayrıntıları büyük ölçüde kamuoyu ile paylaşıldı. Yerel ve merkezi yönetim idarelerinde çalışan binlerce taşeron işçisi kadrolu olmak için başvuruda bulunacaklar. Peki, taşeronlar için kadroya başvuru tarihi ne zaman? Taşerona kadro başvuru tarihi belli oldu! Taşerona kadro düzenlemesinde neler var? Taşerona kadroya kimler başvurabilecek? Başvuru şartı var mı? Başvuruda gerekli olan evraklar nelerdir? Taşeron kadro başvurusu nasıl ve nereye yapılır? İşte, taşeron yönetmeliği tüm ayrıntıları...
TAŞERON İŞÇİSİ İÇİN KADROYA BAŞVURU TARİHİ
Hükumet kanadından gelen açıklamalara göre, taşeron işçileri kadro başvuruları sonrasında 3 aylık süre zarfında sürekli işçi statüsüne geçiş yapacaklar. 4 Aralık ve öncesinde taşeron şirketin çalışanı olan taşeron işçiler, kadroya geçmek için 2 Ocak 2018'den başlamak üzere 10 gün içinde ilgili kuruma başvuruda bulunacak. Taşeron işçileri için kadroya başvuru tarihleri 2 Ocak- 11 Ocak 2018 günleri arasında yapılabilecek.
Başvuru sonrasında;
Yapılan başvurular 12 Ocak ile 20 Şubat 2018 tarihleri arasında 40 gün incelenecek. İtiraz etmek isteyenler ise 21 Şubat ile 23 Şubat 2018 tarihleri arasında bu haklarını kullanabilecekler. İtirazların incelenmesi ve kadroya geçen işçilerin kesin ilan listeleri 24 Şubat ve 2 Mart arasında askıya çıkacak.
TAŞERON KADRO SINAV TARİHLERİ
Kadroya alınmak için başvuruda bulunan taşeron işçileri sonrasında üç aşamalı; sözlü, yazılı ve uygulamalı olarak sınava tabi tutulacaklar. 3 Mart ve 22 Mart 2018 tarihleri arasında taşeron işçiler sınava girecek. Sınav kuruluna itiraz ise 23 Mart ile 26 Mart 2018 arasında gerçekleştirilecek. Sınavdan başarılı olanlar da 2 Nisan 2018 tarihine kadar kadroya geçmiş olacak.
Kadro hakkından, 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla çalışan taşeron işçileri yararlanacak. Bunun tespitinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilen işe giriş bildirgeleri, işten ayrılış bildirgesi ve aylık prim ve hizmet belgeleri esas alınacak. 4 Aralık’ta çalışıyor olduğu halde daha sonra işten ayrılış bildirgesi verilen taşeron işçiler de kadroya alınacak.
BAŞVURULAR İSTİHDAM EDİLECEK KURUMLARA YAPILACAK
Bu durumda 2 Ocak'tan itibaren alınacak olan kadro başvuruları işçilerin işveren kurumuna değil, istihdam edilecekleri kuruma yapılacak. İşçiler gerekli evrakları ve başvuru formlarını doldurarak müracaatlarını istihdam edilecekleri kurumlara iletecekler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan taşeron işçilerinin kadroya alınmasına yönelik yapılan açıklamada, “Alt işveren işçilerimizin kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında geçmiş kıdemler İş Kanunu çerçevesinde dikkate alınacaktır. İşçilerimizin bu hakları da korunmaktadır. 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde, çalıştıkları alt işveren şirketlere değil, istihdam edilecekleri kurumlara başvuracaklardır” denildi.
BAŞVURULAR ELDEN YAPILACAK!
Taşeron kadro kapsamında olanlardan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ve dilekçe eklemek suretiyle 11/1/2018 tarihi mesai bitimine kadar idaresinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birimine, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı olarak başvuracak. Taşeron kadro başvuruları elden yapılacak. Kargo ya da farklı yollarla yapılan başvurular geçersiz olacak. Belirtilen süre içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmayacak.
BAŞVURUDA HANGİ EVRAKLAR İSTENECEK?
Taşerona kadro başvurularında;
-5 adet vesikalık fotoğraf,
-emekli ya da yaşlılık aylığı almadığına dair belge,
-sicil belgesi,
-başvuru sahibinin eklemek istediği belgeler sertifikalar,
-öğrenim durumu,
-en son çalıştığı nitelik evrakları istenmektedir.
Yukarıda belirtilmiş olan gerekli evrakları tamamlayarak kadro alacak işçiler başvurularını 11 Ocak 2018 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.
TAŞERON İŞÇİ KADRO BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ
TAŞERON YÖNETMELİĞİ DETAYLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
BAKANLIK AÇIKLADI! BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, taşerona kadro meselesinin ihtiva eden Resmi Gazete'de yayınlanan 659 sayılı KHK sonrasında, kafalara takılan soruların cevaplarını verdi. Taşeron işçilerinin kadro başvurusunu nasıl yapacaklarına değinilen açıklamanın satır başları şu şekilde;
“Alt işveren işçisi kardeşlerimize yönelik düzenlemenin de yer aldığı Kanun Hükmünde Kararname’nin yayınlanmasının ardından, geçiş sürecinin doğru bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur."
Başvurular 2 Ocak 2018'den itibaren alınacaktır
24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile alt işveren işçilerimizin kamuda istihdamı için yapılan düzenleme, 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olup, hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren işçilerimizin istihdam edilmek üzere başvuruları 2 Ocak 2018 tarihinde başlayacaktır.
Başvurular 90 gün içinde sonuçlandırılacak
Bu tarihten önce herhangi bir başvuruda bulunulması gerekmemektedir. Başvuru ve kadroya geçiş sürecine ilişkin uygulamayı anlatan usul ve esaslar bu hafta içinde yayınlanacak ve geçiş süreci 2 Ocak 2018’den itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacaktır. 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçilerimizin geçiş yapacakları idarelerce başvuruların alınmasına başlanacaktır.
Başvurular alt işveren şirkete değiş istihdam edilen kuruma
Alt işveren işçilerimiz 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde, çalıştıkları alt işveren şirketlere değil, istihdam edilecekleri kurumlara başvuracaklardır. Başvuruda bulunan alt işveren işçilerimizin bilgileri, başvurdukları idarelerce elektronik ortama aktarılacaktır. İşçilerimizin 4 Aralık 2017 tarihinde düzenleme kapsamında bir ihalede çalışıp çalışmadığı ilgili kurumlar nezdinde kontrol edilerek, çalıştıkları idarelerce sınav süreci başlatılacaktır. Bu işlemlerin ardından işçilerimiz çalıştıkları kurumda istihdam edileceklerdir.
Sulh sözleşmesi şartı
Alt işveren işçilerimizin, çalıştıkları alt işveren şirketlerine herhangi bir evrak ya da feragat belgesi vermesi gerekmemektedir. Böyle bir uygulama KHK’da yer almamaktadır. 90 günlük sürecin sonunda, işçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıkları dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden feragat ettiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi, çalıştıkları idarelerce talep edilecektir.
İşçilerimiz, kamuda istihdam edildikleri için, kadroya geçişleri nedeniyle çalıştıkları İDARE İLE sulh sözleşmesi yapacaklardır. Bu sözleşme, işçilerimiz açısından herhangi bir hak kaybına sebep olmayacaktır. Sulh sözleşmeleri idare ile yapılacak olup, bu durum alt işveren şirketlerine karşı işçinin haklarından vazgeçmesi anlamına gelmemektedir. Alt işveren şirketleri sulhe taraf olmayıp, bundan yararlanamazlar.
Kıdem tazminatı hakkı ne olacak?
Alt işveren işçilerimizin kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında geçmiş kıdemler İş Kanunu çerçevesinde dikkate alınacaktır. İşçilerimizin bu hakları da korunmaktadır. Bu prosedür, çalışanların kamuda kadroya geçişlerinde geçmişte de işletilmiş genel bir uygulama olup, yeni bir düzenleme değildir.”
KHK'YA GÖRE TAŞERONA KADRO DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?
*Özel sözleşmeli olmayacak, bir yıllık, üç yıllık, beş yıllık olmayacak, bu işçilerimiz sürekli işçi kadrosuna geçirilecektir.
*Sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerimizde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmayacaktır.
*Geçiş işlemleri, alt işveren işçilerinin çalıştığı idareler tarafından gerçekleştirilecektir.
*Sürekli işçi kadrosuna geçiş işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecektir.
*Bundan sonra personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri yapılmayacaktır.
*4 Aralık 2017 tarihinde askerde olanlar ile doğum ve hastalık nedeniyle iş sözleşmesi askıda olanlar da sürekli işçi kadrosuna geçirilecektir.
*2. Bugüne kadar 4/C statüsünde çalışmakta olan Geçici Personeller, 4/B Sözleşmeli Personel statüsüne geçirilmektedir.
*4 Aralık esas: 4 Aralık 2017'de SGK'ya verilen giriş, işten ayrılış bildirgesi, aylık prim, hizmet belgeleri esas alınacak. Kadro isteyenler 10 gün içinde sözleşmesinin yapıldığı birime başvurabilecek.
*90 gün içinde kadro işi tamam: taşeron işçiler için kadroya geçiş süreci toplamda 90 günde tamamlanmış olacak. Başvuru, sınav ve güvenlik soruşturmasının ardından 90 gün içinde kadro işlemleri sona erecek.
*3 aşamalı sınav: Kadroya geçişte memur olabilme şartları aranacak. Başvuranlar yazılı, sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Yapılacak sınav eleme amaçlı değil, işçilerin alanları ile ilgili olacak. Süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak.
*Yaş ve eğitim şartı yok: Kadroya geçen işçilerde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmayacak.
*Ücretlerde artış: En çok merak edilen maaşlarda artış meselesine değinen Bakan Sarıeroğlu, ücretlerin artacağı müjdesini verdi.
*İkramiye: Kadroya geçenlere geçişle beraber yıllık 52 gün ilave tediye (Yıllık 4 bin 621 lira) 4 parça olarak ödenecek.
*Taşeron firmaların durumu: Alt işveren firmalarının feshedilen sözleşmelerden yapılan işin yüzde 80'ini tamamlamayanlar için yükleniciye yüzde 80 ile yapılan işin tutarı arasındaki bedel farkının yüzde 5'i oranında tazminat ödenecek. Firmaların kullandığı ekipmanlar kamu tarafından satın alınacak ya da kiralanma imkânı sağlanacak.
*Mevsimlik işçilere emeklilik müjdesi: Mevsimlik geçici işçilerin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri ihtiyaç halinde 4 ay kadar daha uzatılabilecek.
*Belediye işçileri KİT kadrosunda: Belediyelerde çöp toplama, temizlik, park ve bahçe işlerinde çalışan işçiler artık bu idarelerinin kendi iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecek.
*Tüm haklar aynen geçerli: Çalışanlar kıdem dahil kazanılmış tüm haklarıyla geçiş yapacak.
-
taseron iscileri 6 yıl önce Şikayet EtBelediyelerdeki taseron iscilerinede 4D kadrosuBeğen Toplam 3 beğeni
-
dhmi 6 yıl önce Şikayet Etulastırma bakanım daha önceki listede vardik şimdi ne oldu bu adaletsizliye bir son verinBeğen Toplam 3 beğeni
-
... 6 yıl önce Şikayet Etmadde (ç)En son çalıştığı idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı bu madde ile tanınan haklar karşılığında herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmek, zorun dadır deniliyor bu nedemek oluyor bir izahatı varmıBeğen Toplam 3 beğeni
-
zalım 6 yıl önce Şikayet Etbelediyede calısan lara kadro dıye bırsey verılmıyor .x partı geldıgınde senı cıkartabılıyor .maasını gununde alamıyabılıyorsun cunkı devlet odemıyor beledıye kendı kasasından verıyor eger kasa bossa ve borc varsa dısarıya beledıye sana odeme yapamıyor yanı dıger 450 bın kısı kosulsuz kadroya gecıyor ama beledıye ve ıl ıdareler sadece aradakı fırmayı kaldırıp beledıyenın kurdugu baska fırmaya gecıyor yanı devlet bunyesıne degil.Beğen Toplam 6 beğeni
-
metinnnn 6 yıl önce Şikayet Etişe iade davası devam edenler ve kazananlar ne olacakBeğen Toplam 3 beğeni