Flaş karar! Bunu yapana vatandaşlık verilecek

Ürdün'ün yabancı yatırımcılara belirli şartlara göre vatandaşlık verme kararının, ülkede yatırımı artırmak için çözüm yöntemlerinden biri olacağı belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2018 15:26 GÜNCELLEME 12.03.2018 15:26 EKONOMİ
Flaş karar! Bunu yapana vatandaşlık verilecek
Flaş karar! Bunu yapana vatandaşlık verilecek

Konuyla ilgili görüşlerini AA muhabiriyle paylaşan Yatırımcıları  Koruma Derneği Başkanı Ekrem Kermul, kararın uygulamaya konulması durumunda  Ürdün'de yatırımın teşvik edileceği ve yatırım ortamının iyileştirileceği  değerlendirmesinde bulundu.
 
"Atılacak olan bu adım kalacak yer ve seyahat özgürlüğü gibi  yatırımcıların karşılaştığı engellerin kaldırılmasına yardım edecek. Söz konusu  kararla yatırımcılar, ülkede kalacak. Ürettikleri ürünlerden ise Ürdün istifade  edecek." diyen Kermul, hükümetin daha çok yatırımcıçekmesi için aldığı bu kararı  geniş çevrelere anlatması gerektiğini kaydetti.
 
Kermul, "Ülkedeki özel sektör yetkilileri, karar uygulanırken dikkat  edilmesi gereken bazı hususlar olduğu uyarısında bulunuyor. Kararın, yerel  yatırımcılara rakip olacak ticaret ve hizmet gerçekleştiren yabancıları  kapsamaması gerekir." ifadelerini kullandı.
 
VATANDAŞLIK İÇİN İSTENEN ŞARTLAR "ZOR"
 
Ekonomi analisti Muhammed el-Beşir de alınan kararı, "hükümetin  ekonomik krizden çıkış arayışları" şeklinde yorumladı.
 
Bu adımın ekonomiye olumlu yansımaları olacağını belirten Beşir, ancak  yatırımcılara vatandaşlık verilmesi için getirilen şartların "zor olduğunu",  yatırım için istenen meblağların yüksek olduğunu aktardı.
  
Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumeni, daha önce yaptığı  açıklamada, yabancıyatırımcıya vatandaşlık verilmesi için 5 yıl vadeli faizsiz  1,5 milyon dolar mevduatı bankaya yatırma şartı koşuluyor. Vatandaşlık için  ayrıca 10 yıl vadeli aynı değerde hazine tahvili ya da Ürdün şirketlerinin en az  5 yıl vadeli 1,4 milyon dolar değerindeki hisselerini satın alması talep  ediliyor.
 
Yatırımcıya daimi ikamet verilmesi için ise değeri en az 282 bin dolar  olan gayri menkule sahip olunması ve 10 yıl bu evi elinde bulundurması isteniyor.
 
Merkez Bankası'nın son verilerine göre, Ürdün'e doğrudan yabancı  yatırımı, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,3 oranında geriledi.
 
Ürdün'e yabancı yatırımı, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde 351,3 milyon  dolar iken geçen yıl aynı zaman diliminde bu rakam, 332,5 milyon dolar olmuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR