Emekli maaşı artırma yöntemleri! Fazla prim öderseniz...
Primlerini düzenli ödeyen ve yaş koşulunu da yerine getiren çalışanlar emekli aylıkları ile gelirlerini garantiye alıyorlar. Bunun yanında emekli maaşını artırmak isteyen çalışanlar farklı yollar aramaya da devam ediyorlar. Peki, pek çok kişiden gelen soruya göre fazla prim ödemek emekli aylığını artırır mı?
ABONE OLFazla prim ödemenin emekli maaşı üzerindeki etkisi merak ediliyor. Bazıları fazla primin emekli maaşını azaltacağını söylerken, bazıları ise ödenen fazla primin emekli aylığında olumlu etki yapacağını ve artıracağını söylemekte. Peki, doğrusu ne? Fazla prim ödemenin emekli maaşı üzerindeki etkisi nedir? Farklı formüller ile emekli aylığını artırmak mümkün mü? Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? İşte, fazla prim ödemenin maaş üzerindeki etkisine dair uzmanından açıklamalar...
FAZLA PRİM ÖDEMEK EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRIR MI?
Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel'in "Fazla prim ödemek emekli aylığını artırır mı?" sorusuna verdiği cevap şu şekildedir,
"Emekli aylığının basit formülü şöyledir, 'Ömrünüz boyunca ayda ortalama kaç para kazandınız ve bunun yüzde kaçı sizin olacak?' sorusundan ibarettir. Yüzde kaç konusu gün sayısı ile alakalıdır. Genel olarak her 360 gün için yüzde 2 olarak hesaplanır. Fakat ücretleri düşük olanlar için, özellikle 3.500 liranın altında olanlar için fazla prim ödemek ileride alınacak emekli maaşını düşürür. Genel olarak da 3.500 liradan fazla kazancı olanlar için ise, fazla prim ödemek emekli maaşını artırır."
"PRİMLERİN MATRAHINA BAKMAK GEREKİR"
Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel ise fazla prim ödemenin emeklilik maaşına etkisinde primlerin matrahının büyük rol oynadığını ifade ediyor. İşte, Şevket Tezel'in konuya ilişkin ifadeleri...
"Fazla prim ödemek ödenen bu fazla primlerin ödenen matrahlara göre aylığı arttırabilir yada düşürebilir. Eğer düşük ücretten yatırılan primler özellikle 2008 ekim ayı sonrasında yatırılmışsa aylığı düşürücü etkisi olur. Eğer ortalama yada yüksek matrahtan ödenen primler ise prim gün sayısı arttıkça aylığı arttıracaktır.
Ancak kimi durumlarda borçlanma yoluyla 2000 yılı dönemler borçlanılabiliyorsa düşük matrahtan bile olsa prim ödemek aylığı arttırıcı rol oynayacaktır. 2008 yılından farklı bir tarihte olduğumuz için aylığı arttırmak istiyorsak bundan sonra ödediğimiz primlerin matrahına bakmalıyız. Matrahları düşükse prim ödememeliyiz."
EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
Emekli maaşında en belirleyici faktör çalışırken ödenen primlerdir. Aylık bağlama oranlarının da dikkate alındığı emekli maaşı hesabında 3 ayrı döneme göre hesaplama yapılıyor. 2000'e kadar olan dönem, 2000-2008 arası ve 2008 sonrasına göre aylık bağlama oranları farklılık arz ediyor. Örneğin, 2000 yılı öncesi için gösterge hesabı yapılırken, şimdilerde buna ek olarak refah payları ilave ediliyor. Bunun yanında hesapların hepsinde en belirleyici unsur çalışanın aylık brüt kazancı oluyor.
Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmaktadır. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların emekli aylıklarının daha fazla olduğu bilinmektedir. Buna ek olarak emekliler Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zam almaktadırlar.
EMEKLİ MAAŞI NASIL ARTIRILIR?
Emeklilikte yüksek maaşın temeli çalışırken atılıyor. Uzmanlar, 1996-1997-1998 ve 1999 yıllarında tamamen çalışmış olunması halinde emekli maaşının 150 ile 400 lira arasında daha yüksek olacağını belirtiyor. Bu yılın tamamında çalışması olmayanlara imkanı varsa askerlik, doğum ya da yurtdışı borçlanması yapması öneriliyor.
Uzmanlardan gelen uyarıya göre ise, prim yüksek yatırılırsa aylık yüksek olur. Bunun da yolu prim kazancının yüksek yatırılmasıdır. Çok çalışmak yahut çok fazla prim gününe sahip olmak bu noktada maaş için belirgin bir fark göstermiyor. Burada brüt maaş yani prime esas kazanç önemlidir.
"GERÇEK MAAŞINIZ BORDRODA OLSUN"
Uzmanlar gerçek maaşın bordroda olmasına özen gösterilmesini öneriyor. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı vs), bunların da brüt kazanca eklenip eklenmediğine dikkat edin. Eğer imkanınız varsa birden fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir.
Bağ- Kur yerine SSK'dan emekli olmak da daha avantajlıdır. SSK'dan emekli olma imkanınız bulunuyorsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun. Son 3.5 yılda (bin 261 gün) SSK'lı olursanız, emekliliğiniz SSK şartlarından hesaplanır. Ayrıca ister SSK'lı olun ister Bağ-Kur'lu, son 3.5 yılda tavandan kazanç bildirilirse, tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 15-20 lira artar. 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800 liraya yakın artış görülebilir.
-
Dursun YILMAZ 6 yıl önce Şikayet EtBu tip işçi emekli maaşı formülü hiç bir ülkede yok.Emekli maaşları Tahsile,Kıdeme,Unvana ve eş durumuna göre hesaplanmalıdır.Bunun dışında her türlü emekli maaşı hesaplamak demek işçiyi köleleştirmek demektir.İlgililerin bilgilerine sunulur.Beğen Toplam 24 beğeni