Süper teşvik nedir? 2018 teşvik paketi alacak şirketler açıklandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye'de gerçekleştirilen 'Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni'nde 135 milyarlık yatırımın startını verdi. Peki, Erdoğan'ın açıkladığı 'Süper Teşvik' nedir? 2018 yılında teşvik paketi alacak şirketler nelerdir?

ABONE OL
GİRİŞ 13.04.2018 09:30 GÜNCELLEME 13.04.2018 09:30 EKONOMİ
Süper teşvik nedir? 2018 teşvik paketi alacak şirketler açıklandı!
Süper teşvik nedir? 2018 teşvik paketi alacak şirketler açıklandı!

2018 yılında hayata geçirilecek olan 23 projenin sahibi olan 19 firmaya teşvik belgeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından takdim edildi. Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 135 milyarlık yatırım için önemli değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları ile tanıtılan süper teşvik paketinde neler var? Türkiye'nin en büyük firmalarından 19'unun işin içinde olduğu Proje Bazlı Teşvik Sistemi nedir? 134 bin kişiye istihdam yaratacak 23 projenin sahibi 19 firma açıklandı. Peki, Süper Teşvik'ten yararlanacak olan firmalar nelerdir? İşte, Süper Teşvik paketine dair tüm merak edilenler haberimizde...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AYRINTILARI VERDİ

 

Külliye'de düzenlenen Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir çırpıda 135 milyarlık yatırım ortaya çıktı. Yatırımcıların başımız gözümüz üzerinde yeri var. Her şey onlara açık. Yeter ki bize güvensinler, inansınlar. Elini taşın altına koyan iş dünyası temsilcileriyle omuz omuza ülkemizi hedeflerine ulaştırana kadar durmayacağız, kimseye de eyvallah etmeyeceğiz" dedi.

Yatırımlar sayesinde 34 bin 111'i doğrudan, 134 bin istihdam ortaya çıkacağını belirten Erdoğan, "Bu yatırımlar ihracatımıza 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlarken, ithalatımızın da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasını temin edecek. Böylece geçtiğimiz yıl 47 milyar dolara ulaşan cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlamış olacağız" şeklinde konuştu. 

SÜPER TEŞVİK NEDİR? 

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'yle yatırımcılar; Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi, yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi indirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi istisnası, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıl süreyle Gelir Vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği, yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği, sermaye katkısı, 10 yıla kadar enerji desteği, yatırım yeri tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz yatırımcıya devredilmesi, altyapı desteği, kamu alım garantisi gibi desteklerden yararlanacak.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenecek 135 milyar lira tutarındaki 23 projeyle yaklaşık 35 bin kişiye doğrudan, 134 binden fazla kişiye dolaylı istihdam sağlanacak. Söz konusu yatırım projelerine konu ürünlerle cari açık üzerinde yıllık 19 milyar dolarlık olumlu etki yaratılması öngörülüyor.

SÜPER TEŞVİK'TEN YARARLANACAK FİRMALAR NELERDİR?

BMC'nin 4, SASA'nın 2 projesinin destekleneceği sistem kapsamında 23 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlenecek. Yatırım teşvikinden en büyük payı, elektrikli araç enerji depolama sistemlerine yönelik  28 milyar 396 milyon liralık projeyle Vestel firması sahip olacak. Süper Teşvik'ten yararlanacak firmalar;

* Alvi Medica

* Assan

* Atayurt

* CFS

* Dow Aksa

* Ekore

* Ersan

* SASA

* İpek Mobilya

* Most Makine

* Siirt Bakır

* Metcap Enerji

* TUSAŞ

* Oyak Renault

* Yıldız Metalurji

* Vestel

* Sütaş

* Tosyalı

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR?

Proje Bazlı Teşvik Sistemi, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6745 Sayılı “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 80 inci maddesi ile “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” ne ilişkin usul ve esasları belirleyen 2016/9495 sayılı “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar” kapsamında uygulanmaktadır.

Söz konusu destek sistemi ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, asgari 100 milyon $ tutarındaki, ülkemizin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşümünü sağlayacak, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımlar proje bazlı olarak desteklenmektedir.

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri (Ingot ve hücre üretimi ile entegre güneş paneli üretimi), Metalürji Yatırımları (Alüminyum yassı mamul, entegre madencilik, külçe çinko, külçe kurşun, izabe ve katot bakır üretimi vb.), Ham Petrol İşleme Rafinerisi, Petrokimya Ürünleri (Polietilen, Polipropilen, Polimer-Çips, PTA-MEG vb.), Karbon Elyaf ve Kompozit Malzeme, Tıbbi Cihazlar ve Sağlık Teknolojileri (Kateter, stent, kalp kapakçığı üretimi), Raylı Sistem Araçları (Hızlı tren, metro vb.), Savunma Sanayi Teknolojileri (Muhtelif zırhlı araçlar, muharebe uçağı), Motorlu Taşıtlar-Elektronik (Hibrit motor, dizel motor ve batarya üretimi), Tarım Teknolojileri Yatırımları (Entegre teknik hayvancılık) gibi stratejik nitelikleri ve teknolojik özellikleri ile göz dolduran konularda üretim sağlanacak.

İşte Proje Bazlı Teşvik Sistemi Kapsamında Sağlanacak Destekler;

• Vergisel Destekler ( Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, Bina inşaat harcamaları için KDV İadesi, Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası), 

• İstihdam Destekleri (10 yıla kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, 10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Nitelikli Personel Desteği) 

• Finansal Destekler (Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar Faiz veya Kâr Payı Desteği, Sermaye Katkısı, 10 yıla kadar Enerji Desteği), 

• Yatırım Yeri ile ilgili Destekler (Yatırım Yeri Tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi, Altyapı Desteği),

• Diğer Destekler (Kamu Alım Garantisi ve ile İzin, Ruhsat, Tahsis, Lisans ve Tescillerde Kolaylık Getirilmesi) desteklerinden bir veya birden fazlasından yararlanabilecekler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR