Yerli otomobilin maliyeti belli oldu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yerli otomobilin nerede üretileceğinin 1 yıl sonra belirleneceğini ve konsorsiyum uyumlu bir çalışma yürütüyor, teknik ve mali analizde işin sonuna gelindi. Yaklaşık 2.5 milyar euroluk yatırım öngörülüyor" dedi.
ABONE OLBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilde devletin ortaklığının söz konusu olmadığını, konsorsiyumla bir sözleşme imzalanacağını ve bu yolla devlet desteğinin çerçevesinin belirleneceğini söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü,canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısıyla ilgili, “Beklenen bir gelişme değildi. Biz parti olarak kongrelerimizi yapıyoruz ve her zaman seçime hazırız. Bizim için problem yok” değerlendirmesi yapan Bakan Özlü, canlı yayında yerli otomobille ilgili sorusuna yanıt verdi.
"Bakanlığınızın yürüttüğü çok önemli projeler var ve bunlardan biri de yerli otomobil. Çalışmalarda ne aşamadayız, konsorsiyumun üst yenetici belirlediği haberleri var, son durum nedir?" sorusuna Bakan Özlü şu yanıtı verdi:
2.5 MİLYAR EUROLUK YATIRIM
"Konsorsiyum uyumlu bir çalışma yürütoyor, teknik ve mali analizde işin sonuna gelindi. Yaklaşık 2.5 milyar euroluk yatırım öngörülüyor. 5 ana yüklenici yüzde 30 kendi sermayeleri yüzde 70 de kredi kullanacaklar. Burada devletin ortaklığı söz konusu değil. Şirkletler kendileri ortaklık oluşturacaklar.
Son alınan kararla, ortak girişim kurulu devletle bir sözleşme imzalayacak ve bu sözleşmede devlet desteklerinin çerçevesi belli olacak. Araştırma geliştirme faaliyetlerinde destekle ilgili bir çalışmamız var. Sonuç olarak diyebiliriz ki, konsorsiyum içerisinde devlet olmayacak ancak yapılacak sözleşmede devlet desteğinin tanımı yer alacak.
(Üretim yeri, modeli, takvim konusunda değişiklik var mı? Her yerden talep var, son olarak Niğde'den geldi) Toplam 22 ilden talep var, şu anda yer seçimi konusu gündemde değil, 1 yıl sonra gündeme gelecek. Şirketleşmeyi tamamlamayı, tasarımlara başlamayı ve 5 modelle piyasaya girmeyi hedefliyoruz. 2019 tasarım tamamlama, 2021 seri üreitm ve piyasaa girme yılları olacak, burada hedefler aynı..."
Bakan Özlü, 2018'in ilk çeyreğinde ortaya konan ekonomik performansla ilgili de konuştu.
“İlk çeyrekte ortaya çıkan durum geçen seneki performansın devam edeceğini gösteriyor" diyen Özlü, şunları söyledi:
"Bunun en büyük ispati sanayimizdeki büyüme rakamlarıdır. Her zaman büyümenin lokomotifi sanayi olmuştur ve bu yıl da sanayideki büyüme ortalama büyümenin üzerinde olacak. Orta vadeli planda öngörülen büyümenin üzerinde bir büyüme öngörüyoruz.”
İŞSİZLİK VE ENFLASYON
İşsizlikle ilgili rakamları paylaşan Özlü, Avrupa’da en fazla istihdam yaratan ülkenin Türkiye olduğunu söylerken, enflasyonda arzu edilen rakamların yakalanamadığını söyledi. Merkez Bankası’nın bu konuyla ilgili çalıştığını belirten Özlü, enflasyonda enerji ve gıda fiyatlarının başlıca belirleyici unsurlar olduğunu, yapısal sorunların da giderilerek tek haneli enflasyona ulaşılacağını dile getirdi.
-
cahil 6 yıl önce Şikayet Etyerli oto ancak ithallerin yarı fiyatına olursa iş yapar,buda olmayacağına göre bu iş fosssss.Beğen
-
el_turco 6 yıl önce Şikayet Etyılan hikayesi gibi oldu bu iş...Beğen
-
İstanbullu 6 yıl önce Şikayet Etbir önceki yazının devamıdır.... (tıpkı Airbus uçağının, yedek parçalarının Almanya'nın ve Fransa'nın bazı şehirlerinde üretilip Fransa'nın bir şehrinde montajı ile Dünya ya sunulmaktadır, diğer bir örnekte F35 savaş uçağının 7 ülke tarafından üretilip Amerika'da toplanması gibi,)bu mantıkla üretilen yedek parçalar bir merkez fabrikada toplanıp yerli otomobil üretilip Türkiye ve Dünya Piyasasına sunulmalıdır. Bu mantıkla hareket edildiği zaman deprem bölgesi Marmara ya sıkışılmamış, göç dalgasını çoğaltmamış, ve istekli bazı şehirleri de küstürmemiş oluruz.... son...Beğen Toplam 3 beğeni
-
İstanbullu 6 yıl önce Şikayet EtYerli otomobil fikri ortaya atıldığından bu güne kadar yazıyorum, otomobil fabrikasının stratejisi ortaya konuluncaya kadar da yazmaya devam edeceğim. Şöyle ki; Yerli otomobilin 5 babayiğit şirketin elini taşın altına koyarak ortaya çıkması ve başarmak için yola çıkmalarını kutluyorum. Önerim şudur, Otomobilin parçalarının ülkenin sanayisi, şirketi, kaliteli üretimi, kalifiye işçisi, kaliteli ürün temini, üretmiş olduğu otomobil yedek parçalarını dünya markalarına ihraç eden, o markalar adına üretim yapan mevcut firmalarla iş birliğine giderek, ....devamı var....Beğen Toplam 2 beğeni
-
Deli Dumrul 6 yıl önce Şikayet EtÜlkemizde eğitimli ve yetişmiş kadronun yaşamak isteyebileceği bir şehir olmalı. Bu ülkenin göz bebeği gibi olacak bir projeyi sosyal aktivitesi yok denecek kadar az olan şehirlerde yaptıramazsınız. Mecburen Marmara bölgesinde İstanbul'a yakın bir yer olmak zorunda kalacaktır. Özellikle yazılım mühendislerinin genel olarak sektör İstanbul-Ankara civarında yoğunlaştığı için başka yerlere çok fazla gitmek istememesi normal. Olası bir işten ayrılmayı gerektiren durumlarda rahatça aynı şehirde veya civarda iş bulmak isteyeceklerdir. Ayrıca mühendisler yani yoğun kafa mesaisi harcayan adamlar evlerinde ayaklarını uzatarak dinlenemez, sosyal bazı aktiviteler yapıp deşarj olmaları gerekir.Beğen Toplam 3 beğeni
-
şenol 6 yıl önce Şikayet Etsanki hiç mühendis görmemiş bu ülkenin insanı. bir tek sen görmüşsün. sahi ne gördün nasıl bi şey mühendis. bildiğimiz insan yahu abartmayalım. yani sosyal imkanı az olan Rusya gibi memleketin teknolojisine ne demeli. senin zihniyete yatalım gezelim eğlenelim derler. kompleks diye bi şey duydunmu sen.Beğen