Kendi sanayicimiz de güvensizlik ortamı sağlıyor

Türkiye’nin içinde üretim, pazarlama ve ihracat yapan, tekstil hammaddesi pamuk ve pamuk ipliğine bağlı olan örme ve dokuma sanayicileri artık üretim ve ihracat yapmakta sıkıntı yaşıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2018 17:02 GÜNCELLEME 25.05.2018 17:02 EKONOMİ
Kendi sanayicimiz de güvensizlik ortamı sağlıyor
Kendi sanayicimiz de güvensizlik ortamı sağlıyor

İplik fabrikaları, pamuk ipliğini satarken, Dolar ve Euro’nun artışını öne sürerek Örme ve Dokuma sektöründe faaliyet gösteren firmalara zorluk çıkartmaktadırlar. Bu ticaret şeklinin kabul edilecek bir yönü yoktur. 
İş’te güven istiyoruz, istikrar istiyoruz. 

Devletimizden ve yöneticilerimizden bunu beklerken Türk sanayicileri de ateşe benzinle gittiğinin farkında olmalı. Kendi üzerimize düşen sorumlulukların farkında olalım. Unutmayalım ki; bu zor günler gelip geçecek ve biz yine biz bize kalacağız. Yani hammaddelerimizi içeride üretim ve istihdam oluşturanlara satacağız.

 

Güven ve istikrarı içimizde kimler bozuyor açık ve net olarak belli.

Şöyle bir kendimize bakalım. Bizler nereden başladık?  Ne zorluklarla mücadele ettik?  Nasıl büyüdük?  Şimdi neredeyiz  ve nereye gidiyoruz?. 

Bizler birbirimizin ticaret bilgisiyle, meslekteki ustalığı ve pazarlama usulleriyle, birbirimizin kredileriyle büyüyüp gelişmedik mi? Bunları unutmak biraz acı olur. Unutmayalım burası Ne Amerika ne de falan yerde filanca bir devlet. Burası 600 yıllık geçmişi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Milli para birimi ise Türk Lirasıdır. 

Bizler yıllardır ticaretimizi TL ile yapıyoruz, ihracatımızı da o ülkenin para birimine göre yapıyoruz. Eğer bu ülkede yaşamaya devam etmek istiyorsak insani görevlerimizi ve ticari faaliyetlerimizi sadece kendi çıkarlarımız doğrultusunda değil memleketimizin de menfaatleri doğrultusunda sürdürmeliyiz. 

Rantçılara, ülkemizin huzur ve istikrarını bozmak isteyenlere fırsat vermemeliyiz..

Örme Sanayicileri Dernek Başkanı Fikri Kurt  olarak belirtmek isterim ki; dolar ve euro baskısı altında olan Türkiye’mizde hammadde üreticilerinin (iplik sanayicileri) yapmış oldukları bu uygulama son derece mantıksız ve günümüz Türkiye’sine yakışmayan bir uygulamadır. Biz, Örme ve Dokuma işleriyle uğraşan tekstilin orta direği olarak benimsenmiş işletmeler olarak eşi görülmemiş bir ticari sistemi ya da oluşumu benimsemiyoruz. ÖRSAD olarak her zaman yerli ve milli anlayışı benimseyip bu çizgide üretim ve ticaret yapan herkesin yanında olduk. 

Bizler yıllardır yerli ve milli vurgusu yapıyoruz, her zaman yerli sanayicimizin menfaatlerini gözettik,  ithal gelen hammadde pamuk ipliğinin gümrük vergileri ve anti damping uygulamasında yerli sanayiciyi korumak için Devletimizle birlikte sanayicimizin yanında yer aldık.

Bakınız şimdi sizlerle bir veri paylaşmak istiyorum.

2017 yılı sonunda 1 kg penye ipliğin fiyatı 13,70 TL

Bugün 2018 Mayıs ayı sonuna geldik. Aynı 1 kg penye ipliğin fiyatı 17,50 – 20,00 TL arasında değişmekte.  Yani 1 kg iplik 5 ayda %35 – 45  aralığında artış göstermiş. Dolar kurundaki artıştan daha yüksek bir artıştan bahsediyoruz .

Örme Sanayicileri Dernek Başkanı Fikri Kurt  olarak şunu da özellikle belirtmek isterim ki, bizler fiyat artışlarına tepki vermiyoruz. Ticaret yapıyoruz, tabi ki artan genel giderleri karşılamak için fiyat artışları yapılacak. Ama dün nasıl TL ile ticaret yapıyorsak bugün de TL ile devam edelim, bunu söylüyoruz. Sağduyulu olalım, kaos ortamı oluşturmayalım, içinde bulunduğumuz bu mübarek Ramazan Ayı’na yakışan bir şekilde ticaretimize devam edelim. Yüce Allah bereketli kazançlar versin.

YORUMLAR 1
  • sezai 6 yıl önce Şikayet Et
    cok basit bir millet olmusuz maalesef.. bu yozlasma ve cok hizli bir bozulma.. herseye karsi duyarsiz ruhsuz..yasadigi ulkeye sanki kendisine degilde baskasina zarari olacakmis gibi hainlikler,kalleslikler .. yapin bakalim boyle olun bakalim. vatansiz kaldiginizda da aglamayin, cunku bunu siz istediniz..yaziklar olsun dini imani herseyi para olmus bu millete!
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR