İlk yerli savaş uçağı TF-X’te motor krizi!

Türkiye’nin İngiltere ile ortak yürüttüğü ilk yerli savaş uçağı projesi TF-X’lerin motorunda kriz çıktı. İngiliz FT’nin haberine göre, Ankara’nın projenin fikri haklarını talep etmesi sonucu ortaklık tehlikeye girdi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2018 10:04 GÜNCELLEME 14.06.2018 10:44 EKONOMİ
İlk yerli savaş uçağı TF-X’te motor krizi!
İlk yerli savaş uçağı TF-X’te motor krizi!

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Londra ve Ankara’nın ortak yürüttüğü Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı projesi TF-X’in sallantıda olabileceğini yazdı. Laura Pitel imzalı haberde, tarafların 5’inci nesil savaş uçağı projesinde yaşanan bir anlaşmazlığı çözmek için yoğun çaba sarf ettiği belirtildi. TF-X uçaklarının, Kale Grubu ve İngiltere’nin otomotiv ve havacılık şirketi Rolls-Royce’un iş ortaklığında geliştirilmesi planlanıyordu.

‘Veri transferi’ teklifi

 

Türkiye ise Rolls-Royce’un teklifini yetersiz bularak yeni kurulan yerli şirket “TR Motor” ile çalışmaya başlamıştı. FT gazetesine göre Türk savunma yetkilileri Rolls-Royce’dan, BMC’nin büyük oranda kontrol ettiği savunma sanayi üreticisi şirket TR Motor ile hassas teknolojik verilerin transferini talep etti. Rolls-Royce ise TR Motor’un programa ilişkin “tüm fikri haklara sahip olmasını” ve bu hakları yönetmesini istemedi. Şirket hem İngiliz hem de Türk bakanlara kaygılarıyla ilgili bilgi verdi.

"KISITLAMA İSTEMİYORUZ"

Gazeteye konuşan bir Türk yetkili şunları söyledi:

Türkiye fikri haklara sahip olmak istiyor, işin özü bu. Biz bağımsız bir savunma sanayi üreticisi olmayı hedefliyoruz. Yabancıların kısıtlamalarına maruz kalmak istemiyoruz.

F-16'LARIN YERİNE GELECEK

Yeni geliştirilen TF-X savaş uçağının F-16’ların yerine geçmesi hedefleniyor. TF-X, İngiltere ve Türkiye arasında 2017’de imzalanan 125 milyon dolarlık savunma anlaşmasıyla gündeme gelmişti. Anlaşmaya göre, BAE System ile TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) TF-X Türk savaş uçağı geliştirmek için birlikte çalışacak.

LONDRA'DA GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

“Erdoğan’ın geçen ay Londra’ya yaptığı ziyaret sırasında tarafların IP konusunu çözdüğü izlenimi verildi, teknoloji ve ihracat koşulları dahil anlaşmanın detaylarının 31Temmuz’a kadar belirlenmesi yönünde bir niyet beyanı anlaşması imzalandı. Ancak Türk yetkililer daha sonra bir kez daha TR Motor’un programa süpervizörlük etmesi yönündeki talebi yineledi. Savunma Bakanı Gavin Williamson konuyu mevkidaşı Nurettin Canikli ile geçen haftaki Nato toplantısında görüştü. İki taraf uzlaşmaya varamazsa, Rolls-Royce programdan çekilmeye zorlanabilir. Bu da TUSAŞ ile 100 milyon sterlin değerinde kontrat imzalayan BAE Systems şirketinin projedeki rolünü sorgulatır. BAE şirketinden, hem İngiltere hem de Türkiye’de TAI ile birlikte çalışan mühendislerin sayısı 200.”

YORUMLAR 122 TÜMÜ
  • İbrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Fikri hakla sahip olmadıktan sonra yine ambargo koyacaklar. O zaman ne anladım ben bu işten ? Eurojet zaten çekildi kabul etmedi fikir hakları vermem dedi ayrıca bu firma Alman, İngiliz, İtalyan ve İspanyol konsorsiyumu. Başka ortak bulamadık İngilizlere gittik öyle mi ? Hani bize parasını verdiğimiz gemileri vermeyen İngiliz’e ? Kuzeni ABD’de bugün parasını verdiğimiz F-35’leri vermiyor. Bu iş İngiltere ile yürümez. ABD’den sadece prototip için motorlar alabildik ama gerisi yok. Ukrayna var olmadı Çin var. Çin kendi motorlarını Ukrayna sayesinde üretti. Böyle daha güvenilir ülkeler varken niye bizim kuyumuzu kazanlara gidiyor bu ülke anlamak mümkün değil.
    Cevapla
  • Komutan Haluk 5 yıl önce Şikayet Et
    yeterki Türk olsun, isterse çamurdan olsun ! Biz Türk mühendislerinin çözemeyeceğimiz problem olmaz. Sadece bir kere uçsun.TTK
    Cevapla
  • recep 6 yıl önce Şikayet Et
    zaten ingiliz işin içinde oldumu bi bit yeniği vardı bu işte demek buymuş foyaları
    Cevapla
  • Vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne millisi ya. Dalga mı geçiliyor.
    Cevapla
  • Abdülhamit 6 yıl önce Şikayet Et
    He he ıngiliz yapımı yerli uçak
    Cevapla
  • meczub 6 yıl önce Şikayet Et
    Hocam ingilizlerden teknik destek alınıyor, bunun türkiyeye tek kaybı ödenen meblağdır, ama karşılığında kendi başımıza ilerleyemeyeceğimiz bir hızda know-how edineceğiz inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR