'Durduracağız' demişlerdi! Sırada bekliyorlar

24 Haziran seçimlerinin ardından gözler ekonomiye çevrildi. Enflasyondan cari açığa, döviz politikasından istihdam ve teşviklere kadar birçok konu ekonomi gündeminde olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 25.06.2018 15:45 GÜNCELLEME 25.06.2018 16:25 EKONOMİ
'Durduracağız' demişlerdi! Sırada bekliyorlar
'Durduracağız' demişlerdi! Sırada bekliyorlar

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrası,  enflasyondan cari açığa, mali disiplinden döviz kuruna birçok konu, piyasaların  odak noktası olacak. AA muhabirinin, ekonomi politikaları açısından da  "yol  haritası" niteliği taşıyan AK Parti'nin seçim beyannamesinden yaptığı derlemeye  göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde iş ve yatırım ortamının  iyileştirildiği, fikri mülkiyet haklarının güçlendirildiği, özel sektörün önünü  açacak fiziki ve sosyal altyapı yatırımlarının sürdürüldüğü güçlü bir ekonomik  yapı tesis edilecek.

Yeni dönemde, makroekonomik ve finansal istikrar kararlı şekilde  sürdürülecek, ekonominin en önemli çıpası olan mali disiplinden taviz  verilmeyecek. Mali disiplin için kamu harcama ve gelirlerinde etkinlik  artırılacak, mevcut harcama programları gözden geçirilecek, verimsiz harcamalar  tasfiye edilecek.

 

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve kamu ihale mevzuatı  güncellenecek, yerel yönetimlerin öz gelirleri artırılacak. Gelir Vergisi Kanunu,  Kurumlar Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsamlı şekilde reforma tabi  tutulacak.

Uygulanacak kararlı politikalarla enflasyon yeniden tek haneye  indirilecek. Cari açık yapısal sorun olmaktan çıkarılarak kalıcı şekilde  düşürülecek.

Elektronik ticarette vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi için düzenleme  yapılacak, kayıt dışı istihdam yüzde 33,6’dan yüzde 28’e düşürülecek.

İhracata yönelik bir dizi destekte bulunulacak. İhracatta yüksek  teknolojili ürünlerin yüzde 4 seviyesinde olan payı yüzde 15'e çıkarılacak.

Döviz politikası

Makroekonomik istikrarın sağlanmasında temel öncelik, fiyat  istikrarını sağlamak ve sürdürmek olacak. Para politikası, maliye politikasıyla  eşgüdüm içerisinde sürdürülecek. Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlamak  için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas  olmaya devam edecek.

Enflasyon hedeflemesi rejimi ve dalgalı döviz kuru rejimi  sürdürülecek. Döviz piyasaları yakından takip edilecek, gerektiğinde dengeleyici  döviz likiditesi araçları kullanılacak.

Fiyat istikrarını desteklemek ve döviz kuru kaynaklı olası  oynaklıkların makro-finansal istikrara etkilerini sınırlamak üzere sözleşmelerde  Türk lirasının kullanımı özendirilecek, firmaların döviz kuru riskini daha etkin  bir şekilde yönetebilmeleri için gerekli mekanizma ve teşvikler oluşturulacak.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi hızlandırılarak etkin ve  güçlü bir mali piyasa yapısı oluşturulacak.

İstihdam ve teşvik

İşsizlik sigortası, daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde  yeniden düzenlenecek. İstihdam oranı 2023 itibarıyla yüzde 53'e, kadınların  işgücüne katılma oranı da yüzde 41 düzeyine çıkarılacak. Gelecek 5 yıllık dönemde  yılda en az 1 milyon istihdamla toplamda 5 milyonun üzerinde ilave istihdam  oluşturulacak.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında milli markalar yaratılacak. Yurt  içi tasarruflarının milli gelire oranı 2023'te yüzde 30'a yükseltilecek.

Ulaştırma ve lojistik

Türkiye'nin prestij eserlerinden olan İstanbul 3. havalimanı 29  Ekim'de hizmete açılacak.

İstanbul-İzmir Otoyolu ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun büyük bölümü gelecek yıl hizmete açılacak.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün içinde yer aldığı Tekirdağ-Balıkesir  Otoyolu, 2022'ye kadar bitirilecek. Ovit Tüneli bu yıl, Zigana Tüneli gelecek yıl  tamamlanacak.

Mega projelerden Kanal İstanbul'a start verilecek. Karadeniz ve  Marmara'yı yaklaşık 45 kilometrelik kanalla birbirine bağlayacak projenin ihaleye  çıkarılması planlanıyor.

Öte yandan demiryolu ağı 25 bin kilometreye çıkarılacak. Yüksek hızlı  demiryolu projeleri adım adım gerçekleştirilerek bin 213 kilometreye ulaştırılan  YHT ve hızlı tren ağı 13 bin kilometreye genişletilecek. 2023 yılına kadar kent  içinde 662 kilometre raylı sistem için çalışma sürecek.

İlk yerli haberleşme uydu projesi Türksat 6A ile haberleşme uydusu  üretebilen 10 ülke arasında yer alınacak.

Ülkedeki havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerin yürütülmesi, yeni  teknolojilerin takip edilerek kullanılması amacıyla Türkiye Uzay Ajansı  kurulacak.

Kuzey Ege Çandarlı ve Filyos limanları hizmete sunulacak, Mersin  konteyner limanının yapımına başlanacak.

Savunmada yeni projeler hayata geçirilecek

Yeni dönemde savunma ihracatı hızlandırılacak. Savunma, havacılık ve  uzay alanında sahada kendini ispat eden savunma sistemlerinin ölçek ekonomisi  oluşturmak için dost ve kardeş ülkelere satışı konusunda hamleler yapılacak.

Ar-Ge ve prototip aşaması tamamlanan Altay Milli Tankı'nın seri  üretimi yapılacak. Stratejik sınıf taarruzi insansız hava araçları üretilecek.  Daha yüksek irtifalarda uzun süre uçuş yapabilecek, 1,5 ton taşıma kapasitesine  sahip stratejik sınıf taarruzi insansız hava araçları milli akıllı bombalarla  donatılacak. Söz konusu İHA, 2020 yılında hizmetine sunulacak.

Savaşan İnsansız Uçaklar alanında Ar-Ge çalışmalarına başlanacak.  Milli insansız savaş uçağı 2023 yılına kadar geliştirilecek.

Milli teknoloji hamlesi başlatılacak

Yeni dönemde, stratejik sektörler ve yenilikçi üretim kapsamında,  Ar-Ge ve yenilik alanındaki harcamaların katma değere dönüşümü teşvik edilerek  "milli teknoloji hamlesi" başlatılacak. KOBİ'lerin dijital dönüşümünü  hızlandırmak için dijital dönüşüm merkezlerinin ilki Bilişim Vadisi'nde  kurulacak.

Büyük organize sanayi bölgelerinde yeni teknolojilerin tanıtılması ve  etkin kullanılmasında yol gösterici bir arayüz olacak "tasarım ve dijital dönüşüm  merkezleri" ve "model fabrikalar" kurulacak.

Yüksek teknoloji alanlarında yerli ve yabancı yatırımları çekebilmek  için kurulan 6 endüstri bölgesinin yanında en az 15 yeni endüstri bölgesi daha  kurulacak.

İlaç ve tıbbi cihazda yüksek katma değerli ürün üretebilen, küresel  pazarlara ürün ve hizmet sunabilen ve yurt içi ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyacının  daha büyük bir kısmını karşılayabilen bir üretim yapısına geçilecek.

Türkiye'nin yeni nesil otomobil teknolojilerine sahip olmasına imkan  sağlayacak "Türkiye'nin Otomobili Projesi" hızla gerçekleştirilecek.

Sivil ve askeri kara araçlarının test, belgelendirme ve Ar-Ge  ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bursa'da "Otomotiv Test Merkezi" kurulacak.

Türkiye turizm gelirinde ilk 5'te yer alacak

Turizmde kış, inanç, İpek Yolu, zeytin, Batı Karadeniz kıyı ve yayla  olmak üzere 6 tematik turizm güzergahı oluşturulacak. Türkiye'nin yeni dönemde  turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk 5 ülke arasında yer alması  hedefleniyor.

Türkiye'nin 2023'teki turizm hedeflerine ulaşması hedefi kapsamda  yıllık 50 milyon turistin ağırlanması öngörülüyor. Sağlık turizmi için gelen  turist sayısının 250 bin kişiden 2023'e kadar 2 milyon kişiye çıkarılması  planlanıyor.

Tarım politikaları

Yeni dönemde Gıda Komitesi'nin çalışmaları önem taşıyacak. Tarımsal  destekler asgari 3 yıllık dönemler için açıklanacak, tarım sanayi entegrasyonunu  sağlamak için tarıma dayalı ekonomik yatırımlara yüzde 50 hibe desteği vermeye  devam edilecek. 81 il ve 250 köyde "Birlikte Üretim Modeli" hayata geçirilecek.  2020 yılına kadar IPARD-II kapsamındaki destekler sürdürülecek, sağlanacak 5,2  milyar lira hibe ile 10 bin yeni yatırım desteklenecek, 50 bin yeni istihdam  oluşturulacak, kırsal alana 8,4 milyar liralık yatırım kazandırılacak.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri hayata geçirilecek,  kurulma aşamasındaki 17 Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Ar-Ge çalışmalarına hız  verilecek.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • zafer 6 yıl önce Şikayet Et
    piyasayı rahatlatın artık,her saat oynayan değerlerden bunaldık
    Cevapla
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Eğitime harcanacak zamanın paranın ölçüsü olmaz, harcanmayanın da telafisi olmaz!
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Devletin tüm kurumları ticaret hedefinde, eğitim, sanayi, hizmet vb. alanları uyumlu şekilde en yüksek verimlilikte çalıştırmaya odaklanmalı ve adanmalıdır. Büyük atılımlar yapılarak bir çok küçük sorun tek seferde halledilebilir. Ama eğitim; dini, milli, ilmi vb. konuda ve kültür konusunda mikroyu bırak nano seviyesinde özel ilgi gösterilmelidir. Bütün güç oradan çıkar. Tişörtlerin örfe uygun olup olmamasından okullarda dini eğitim veren hocaların doğru itikatta verimli eğitim yapıp yapmadıklarından kabiliyete ve ihtiyaca göre eğitim yönlendirmesine, dahi çocukların yetiştirilmesine kadar her şey devlet özel olarak ilgilenmelidir.
    Cevapla
  • İzzettin Başdaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Tebriler,Tayyib bey,Allah(c.c) Tayyib Erdoğan'ın yardincısı ve zararlardan hamisi olsun. Rabbül-Alemin; Tayyib Erdoan'a Selahaddin-i Eyyübi ve Yavuz Sultan Selim'in ifa ettikleri vazifeleri Tayyib Erdoğan'a yeniden yapmayı nasib etsin İnşaallah,amin.
    Cevapla
  • Azerbaycanli 6 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba turk qardashlarimiza.Her bir vatanini ve devletini sevenleri sechim neticeleri ile elakadar tebrik ediyoruz.Evet,gelecek Turkiye ve turk dunyasina bagli.Cunki bizler en eski tarihe,felsefeye ve medeniyyete sahibiz.Sag olun var olun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR