Meşale ateşlendi! Türkiye'nin en büyük yatırımı

Türkiye`de 6,3 milyar dolarla özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliğini taşıyan STAR Rafineri`de ham petrol işlenmesine başlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.08.2018 14:26 GÜNCELLEME 03.08.2018 17:22 EKONOMİ
Meşale ateşlendi! Türkiye'nin en büyük yatırımı
Meşale ateşlendi! Türkiye'nin en büyük yatırımı

Star Rafineri'ye ilk ham petrol gemisi Azerbaycan'dan geldi. Ham  petrol işlenmesine geçilmesi ve test işlemlerine başlanması dolayısıyla Aliağa  ilçesindeki tesiste tören düzenlendi.

SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Zaur Gahramanov, buradaki konuşmasında,  SOCAR'ın Türkiye'ye 19 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi.

 

 

Türkiye'deki yatırımlarına devam edeceklerini belirten Gahramanov,  "Biz Türkiye'ye kısa müddetli bakmıyoruz. Türkiye bizim için önemli bir ülke.  Bizim dış yatırım stratejisinde en önemli ülke Türkiye'dir. Bize 'Türkiye'nin en  büyük yabancı yatırımcısı.' diyorlar. Biz kendimizi yabancı saymıyoruz. Bunun  nedeni de Türkiye hükümetinin bize olan desteği. Bu destek olmasaydı biz bunları  gerçekleştiremezdik." dedi.

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter de bugünün buradaki rafinerinin  canlanmasının ilk günü olduğunu ifade etti.

Artık sona doğru yaklaşıldığını dile getiren İlter, "Geçtiğimiz  günlerde ilk meşalemizi ateşledik. Bir hafta önce dizel gemisi geldi. Şimdi ise  ilk petrol Azerbaycan'dan geldi. Azerbaycan'ın bir bölgesinin ismini alan  'Absheron' gemisi ile gelmesi çok anlamlı. Bugünden itibaren rafineriyi devreye  alma faaliyetlerine başlıyoruz. Ekim ayına kadar tüm rafinerideki üretim  birimlerini birer birer devreye alacağız. İnşallah yılın son çeyreğinde STAR  devreye girerek ürettiği tüm ürünleri kullanıcıların hizmete sunmuş olacak." diye  konuştu.

İlter, STAR'ın kuruluş amaçlarından birinin petro-kimya sektörüne ham  madde sağlamak olduğunu söyledi. Petro-kimya ham maddesi dışında jet yakıtı, LPG  ve dizel gibi ürünler de üreteceklerini belirten İlter, "Bunların tamamı ithalat  yoluyla karşılanıyor. STAR'ın devreye girmesiyle bunların ithalatı azalacak. Türk  ekonomisinin yıllık 1,5 milyar dolar dış ticaret açığının azalmasına katkısı  olacak. Burası, Türk-Azerbeycan dostluğunun da önemli bir eseri." ifadelerini  kullandı.

Türkiye'nin, enerjiyi çok üretenle çok tüketen ülkeler arasında bir  köprü kurduğuna işaret eden İlter, rafineride ağırlıklı olarak Ortadoğu, Rusya ve  Kuzey Afrika petrollerini işleyeceklerini bildirdi.

Rafineride bu yıl yaklaşık 2 milyon ton ham petrol işleneceğini  bildiren İlter, 2019'da 10 milyon ton kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini  kaydetti.

Konuşmaların ardından Absheron isimli gemiyle Azerbaycan'dan getirilen  80 bin ton ham petrol, işlenmek üzere rafineriye alındı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan  Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından temeli 2011'de atılan STAR Rafineri,  Türkiye'nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi'ne sahip projesi olma özelliğini  taşıyor.

Türkiye'de 6,3 milyar dolarla özel sektörün tek noktaya yaptığı en  büyük yatırım olan rafineride yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme  kapasitesiyle 1,6 milyon ton nafta, 1,6 milyon ton jet yakıtı, 4,8 milyon ton  ultra düşük kükürtlü dizel, 700 bin ton petrokok, 420 bin ton karışık ksilen, 480  bin ton reformat ve 160 bin ton kükürt üretilecek.

YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    işte şimdi türkiye 2. safhaya geçebilir başkan erdoğanın açıklamaları arasındaki gördüğüm iki eksik şeyi söylemek istiyorum 1 cisi yeni bir rafineri yatırımı çünkü fransada 7 tane rafineri var biz daha 2cisini yaptık sayılır 2.ci söyleyeceğim şeyde hidrokarbon aramalarında EGER yerin 5KM altına inemıyorsanız hiç petrol falan aramayın boşuna masraf yapmayın BU KONUDA yerin 5 km altına sondaj yapan teknoloji almamız lazım
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Yani bunuda bizim yapacak gücümüz yok Azerbaycan mı yapacak
    Cevapla
  • metin 6 yıl önce Şikayet Et
    özel şirket kardeş özel.
    Cevapla
  • Hidayet 6 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir haber olmasına rağmen benim kafama takılan bir şey var ağa Bu azerbaycandan gelen gemi nereden geçip gelmiş yoksa azerbaycan gardaşlarımız hazar gölünü denize bağlayan bir kanal açtıda biz mi duymadık
    Cevapla
  • Hayy 6 yıl önce Şikayet Et
    Bakü'den Gürcistan Tiflise oradan Adana Ceyhan'a bir boru hattı var. İşte o borudan Akdenizdeki gemiye oradan da rafineriye deniz yoluyla geliyor.
    Cevapla
  • ufuk uslu 6 yıl önce Şikayet Et
    karadenizden Hazar denizine kanal geçişi var don-volga nehirlerininden geçiliyor
    Cevapla
  • adam 6 yıl önce Şikayet Et
    Hazar denizine açılan tek su yolu olan Volga-Don kanalından gelmiştir. Ya da Bakü-Ceyhan boru hattından gelen petrolü getirmiştir.
    Cevapla
  • 6 yıl önce Şikayet Et
    azerbaycanın petrol tankeri rusyada imal edilip karadenizde bekletiliyor mevcut boru hatlarından gelen petrol gemiye yüklenerek istanbul ve çanakkale boğazından geçip izmir aliağaya gidiyor detarlı bir cevap oldumu
    Cevapla
  • Yorumhür 6 yıl önce Şikayet Et
    Petrol tankeri Azerbaycan'dan Aliağa'ya karadan mı gelmiş. Merak Ettim.
    Cevapla
  • İsmail K 6 yıl önce Şikayet Et
    Ceyhan dan
    Cevapla
  • emre 6 yıl önce Şikayet Et
    batman rafinesinide devreye sokun.gencler bosta kahvede oturuyor.hemde hemen
    Cevapla
  • Tsli 6 yıl önce Şikayet Et
    Batman rafinerisi kapalı mı. İlginç. Acaba neden.petrol orda var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR