2019 aile yardımı kaç lira olacak? Ocak ayı enflasyon zamları belli oldu mu?

Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra vatandaşlar, 2019’da aile yardımının ne kadar olacağını merak ediyor. Ocak ayında memura yüzde 4 zam ve yüzde 7.15 civarı enflasyon farkı olacağından dolayı, aile yardımı fiyatları da artacak. Peki 2019 aile yardımı kaç TL olacak?

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2018 09:17 GÜNCELLEME 16.10.2018 09:17 EKONOMİ
2019 aile yardımı kaç lira olacak? Ocak ayı enflasyon zamları belli oldu mu?
2019 aile yardımı kaç lira olacak? Ocak ayı enflasyon zamları belli oldu mu?

Enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasından dolayı gözler Ocak ayında alınacak aile yardımına çevrildi. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon verilerine göre zamlanan aile yardımı fiyatları şimdiden netlik kazanmaya başladı. 3 aylık enflasyon oranının yüzde 9.34’e ulaşmasından ötürü enflasyon farkı yüzde 5.84 oldu. Buna göre Ocak ayında açıklanacak enflasyon farkının yaklaşık yüzde 7.17 olması bekleniyor. Bu rakamlar gerçekleşirse 2019 yılı Ocak ayında memurların çifte zamla birlikte yüzde 11.15’e kadar zamlı maaş alacağı öngörülüyor. Buna göre Ocak ayında aile yardımı da çalışmayan eş için 251.68 liradan 279.74 liraya ulaşacak.

AİLE YARDIMI OCAK’TA 410 LİRAYI BULACAK!

 

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 2019 Ocak ayında memurlara verilecek olan toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve aile yardımı artışı belli netlik kazanmaya başladı. Ocak zammı yüzde 4 olarak belirlenen memurların fark alması için de 2018'in ikinci yarısında enflasyonun yüzde 3.5'i aşması gerekiyordu. 3 aylık enflasyon yüzde 9.34 çıktı. Böylece açıklanan enflasyon verilerine göre şimdiden yüzde 5.84 fark oluştu, Ocak zammı yüzde 9.84'e ulaştı. 2018 enflasyon tahminine göre ise fark yüzde 7.17'ye ulaşabilecek. Bu durumda Ocak ayı artışı çifte zamla yüzde 11.15'i bulabilecek.

Bu verilere göre Ocak zammı yüzde 11.15 olursa;

- Çalışmayan eş için ödenen aile yardımı 251,68 TL'den 279,74 TL'ye çıkacak. 

- Çocuk yardımı tutarı ise 0-6 yaş için 65,56, 6 yaş üstü için 32,78 TL'ye yükselecek.

- 0 - 6 yaş arası 2 çocuğu olan memura aylık 369,63 TL ödenirken, bu tutar 410,86 TL'ye yükselecek.

AİLE YARDIMI NEDİR?

Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 2.134, çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir.

Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Dul memurların çocukları için yukarıdaki fıkralar hükmü uygulanır. Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir. Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir.

AİLE YARDIMINI KİMLER ALABİLİR?

- Çalışmayan veya emekli olmayan eşlere ömür boyunca,

- Erkek çocuklarına öğrenci olsa da olmasa da 25 yaşına kadar,

- Kız çocuklarına çalışmadıkları ve evli olmadıkları sürece yaş şartı aranmaksızın ölünceye kadar ve,

- Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için ödenir.

2019 Aile Yardımı

AİLE YARDIMINI KİMLER ALAMAZ?

- Evlenen çocuklar ve çalışan veya emekli maaşı alan eş için,

- 25 yaşını dolduran çocuklar için, (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışama derecede malûllükleri resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.)

- Kendi hesabına ticaret yapan/gerçek-tüzel kişiler yanında menfaat karşılığı çalışan çocuklar için, (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),

- Burs alan veya devletçe okutulan çocuklar için ödenmez.

YORUMLAR 2
  • melek Yücel 5 yıl önce Şikayet Et
    Kadrolu işçi aldigi maaşı yetecekmi yetmiycekmi düşünürken memur durmadan aldigi zamları bıle az goruyo biz ne yiycez dıye dert yakiniyolar peki biz işçi nasil gecinelim bu pahalilikta
    Cevapla
  • Hak58 5 yıl önce Şikayet Et
    Müjde vereceksen asgari ücretliye ver özel sektörde bedava çalışan işçiye ver .devlet memuru zaten onların iki üç katı maaş alıyor aile yardımı olsa ne olmasa ne
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR