ASKON: Yabancı ağırlığı ortadan kalkmalı
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, GİMDES tarafından bu yıl 10. su düzenlenen Helal ve Tayyib Ürünler Uluslararası Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı.
ABONE OLASKON Başkanı Cesur burada yaptığı konuşmasında, Müslüman nüfusunun Dünya genelinin dörtte birini oluşturduğunu belirterek bu alanda ciddi bir pazar oluştuğunu söyledi ve bu pazarın güvenli ellerde olması için yabancı ağırlığının ortadan kaldırılması gerekmektedir dedi.
Başkan Cesur konuya ilişkin şunları söyledi:
Helal Ve Tayyib Ürünler Konusunda Daha Çok Bilinçlenmeliyiz
Bugün kaotik bir Dünya’da yaşamanın zorluklarından biri de doğru bilgiye erişim zorluğudur. Özellikle biz Müslümanların hassasiyet duyduğumuz konulara doğru kaynaklardan, doğru bilgilere erişim zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk rızkımız söz konusu olunca daha da bir önem arz etmektedir. Yediğimizin, içtiğimizin, giydiğimizin, ürettiğimizin ve tükettiğimizin helal ölçüler içerisinde olması, bizleri bağladığı gibi aslında yeryüzünün adil bir düzene kavuşabilmesi için de çok büyük bir önem taşımaktadır. Biz Müslümanlar bu hassasiyetleri taşıyabilir isek, eminiz ki, rızkımız daha çok bollaşacak ve emeklerimiz daha çok bereketlenecektir. Bu bereket de, insanlığa refah olarak yansıyacak, infak duygumuzun da hareketlenmesi ile dünyamız daha da adil bir dünya haline gelecektir. Bu nedenle helal ve tayyip ürünler konusunda daha da çok bilinçlenerek, tercihlerimizi bu doğrultuda sürdürmeyi gaye edinmeliyiz.
Helal Gıda Pazarında Yabancı Ağırlığı Ortadan Kalkmalıdır
Dinimiz İslam, hamdolsun tüm kötü algı çalışmalarına rağmen bugün yeryüzünde en hızlı büyüyen dindir. 112 ülkeye yayılmış olan Müslümanların sayısı 2 milyara yaklaşmış durumdadır. İslam, Hristiyanlıktan sonra dünyanın en çok inanılan ikinci dinidir. Bir demografik araştırmaya göre, İslam nüfusu dünya nüfusunun 1.8 milyar inananı ile %24‘ünü oluşturmaktadır.
İslam, Kuzey Afrika’da, Orta Doğu’da ve Asya’da yaygın bir dindir. Büyük Müslüman toplulukları ayrıca Çin’de, Balkanlarda ve Rusya’da bulunmaktadır. Dünyanın diğer bölgelerinde de büyük Müslüman azınlık nüfusu bulunmaktadır. Örneğin; Batı Avrupa’da %5’lik bir nüfus ile İslam, Hıristiyanlıktan sonra gelen ikinci din konumundadır.
Evet bu istatistikte olduğu gibi haliyle Müslümanların olduğu bölgelerde ciddi bir helal gıda pazarı oluşmaktadır. İşte bu noktada bizlerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Helal Gıda Sertifikasının konuşulmaya başlandığı günlerde nerede ise bu sertifikayı veren kuruluşların yüzde 90’ı yurt dışı menşeili idi. Bugün çok şükür bu oranı kırmaya başladık ve de kırmaya devam edeceğiz. Bu pazarın güvenli ellerde olması çok önemli. İnşallah sizlerin çalışmaları ile bu noktada ulaşmamız gereken noktalara ulaşabiliriz.
Ben inanıyorum ki, sizlerin bu gayretli çabaları sonucunda, helal sertifikaya sahip ürün çeşitliliği artacak, helal sertifikanın ne olduğunu bilen tüketici sayısı çoğalacak ve helal sertifikalı ürünler hemen hemen tüm pazarlarda alıcısı ile buluşacaktır. ASKON olarak bu konuda en büyük destekçilerinizden biri olduğumuzu belirtmek isterim.