ABD'den Türkiye'ye döndü yosundan yakıt üretti!

ABD'den 5 yıl önce Türkiye'ye dönen Dr. Berat Zeki Haznedaroğlu, ekibiyle birlikte yosundan biyodizel üretmeye başladı. Türkiye’de yılda yaklaşık 24 milyon tondan fazla dizel ve 5 milyon tonun üzerinde jet yakıtı tüketiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 31.10.2018 09:25 GÜNCELLEME 31.10.2018 09:27 EKONOMİ
ABD'den Türkiye'ye döndü yosundan yakıt üretti!
ABD'den Türkiye'ye döndü yosundan yakıt üretti!

Petrolde dışa bağımlılığa çareler aranırken, bu kapsamda önemli çalışmalardan biri Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde yürütülüyor.

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre,  TÜBİTAK’ın tersine beyin göçünü teşvik amacıyla başlattığı ‘Yurda Dönüş Programı’ kapsamında 5 yıl önce ABD’den Türkiye dönen Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Berat Zeki Haznedaroğlu, ekibiyle birlikte yosundan biyodizel üretmeye başladı.

 

 

Sorular ve yanıtların yer aldığı haberde, üniversite bünyesindeki İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi’ni (İMBİYOTAB) yöneten Dr. Haznedaroğlu'nun şu değerlendirmeleri yer aldı:

“Yosunlar çok geniş bir canlı âlemi ve 200 bin tür yosun var. Biz, bunların arasında boyları 100 mikrometreden biraz daha küçük özel mikro yosunları kullanıyoruz. Bu yosun türlerini labaratuvar ortamında büyütüp, hem biyodizel hem de biyo-jet yakıtı üretimine başladık."

THY ile yapılan ortak proje çerçevesinde önümüzdeki yıllarda jet yakıtına karıştırılacak biyo-jet yakıtı üreteceklerini söyleyen Dr. Haznedaroğlu, 2003 yılında ODTÜ Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Villanova Üniversitesi (ABD) Çevre Mühendisliği bölümünde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde doktorasını, Yale Üniversitesi’nde ise doktora sonrası eğitimini tamamlayan Haznedaroğlu, “TÜBİTAK Yurda Dönüş Programı” tarafından projesi kabul edildi ve 4 yıl önce Türkiye’ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmaya başladı.

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • İlyas 5 yıl önce Şikayet Et
    Hah bulursan o mikrometrede yosun üretirsin dizeli. Boş işler bunlar zaten işe yarasaydın Amerika seni elinden kaçırırmıydı. Başlarından atmışlar ,git biraz Türkiyeyi oyala diye. Bize yerin altındaki petrol lazım, acilen sömürüden kurtulmamız için. Petrol denizinde yüzüyoruz bizde bir damla yok. Cari açığın yüzde 90 ı enerji sebebiyle. Bir an evvel doğalgaz bulmamız lazım. Amerika trilyonlarca ton sömürüp biriktiriyor biz ise yosunla otla samanla uğraşıyoruz. Boş işler.
    Cevapla
  • m3hk 5 yıl önce Şikayet Et
    mesela birim metreden ne kadar sürede ne kadar yakıt üretilir. Bunlar yapılan seyler. Bunun verimlisi hızlısı daha önemli diye biliyorum.
    Cevapla
  • kerim 5 yıl önce Şikayet Et
    mikromer seviyedeki yosunu laboratuvar ortamında çoğaltıyor arkadaşlar. denizden toplamıyor.
    Cevapla
  • İlyas 5 yıl önce Şikayet Et
    Yine de boş en az 2 yüzyıl sonra lazım olacak bir şeye şimdiden niye başlanalım. Ekonomik değil.
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    O kadar yosunu nereden bulacağız demiş arkadaşlar . Alabalıklar sadece göllerde yetişmiyor tesisler kuruluyor. Bu sadece bir örnek . Yosun içinde pek tabii bu gibi tesisler kurulabilir . Cari açığa ciddi etkisi olur . Tebrikler hocamıza
    Cevapla
  • Abbas 5 yıl önce Şikayet Et
    iyi güzel de o kadar yoksun nereden bulacak????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR