Vatandaşa ortak oldular! Şimdi de onlar ortaya çıktı
Ekonomik saldırılar sonucu 7.21 seviyelerine kadar çıkan dolar kuru, hükümetin ve Merkez Bankası’nın aldığı önlemler sonucunda 5.50 seviyelerine kadar geriledi. Dolardaki bu gevşemenin kredi faizlerine yansımaması dikkat çekiyor.
ABONE OLKur saldırısının etkisini kırmak için Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 24’e yükselmesiyle birlikte hem mevduat hem de kredi faizleri de doğru orantılı olarak yükselişe geçmişti. Doların düşüşe geçmesiyle birlikte mevduat faizlerinde düşüşler görülse de kredi faizlerinde aynı oranda düşüşün yaşanmaması dikkat çekiyor.
Hükümetin konut, araç, beyaz eşya, mobilya gibi birçok sektöre yönelik teşvik ve indirim hamleleri ve doların bugün için 5.5 liranın altına inmesine rağmen, finans sektöründe bazı bankalar özellikle zor durumdaki işletmelere ve tüketicilere faiz indirimi yapmamakta direniyorlar. Mevduat faizlerinde yüzde 22 oranında faiz uygulayan bankalar, kredi faizlerinde ise yüzde 30 seviyelerinden aşağı inmiyor. İki faiz arasındaki makas şu sıralarda yüzde 7-8 seviyelerinde olsa bile bu oran bir ara yüzde 18 seviyelerine kadar çıkmış durumdaydı. Kamu bankalarında ise durum biraz farklı. Onlar mevduat faizlerini yüzde 22-24, ticari kredi faizini ise yüzde 25 olarak uyguluyorlar.
Sabah’tan Dilek Güngör’ün paylaştığı bilgiye göre vatandaştan yüzde 22 faizle para toplayan bankalar bu paraları yüzde 29-30'la işadamına satıyor. Geçmişte hep 3-3.5 seviyesinde olan iki faiz arasındaki makas giderek açılıyor.
YASAL TEFECİLER VATANDAŞA ORTAK OLUYOR
Öte yandan borç nedeniyle bankaların kapısını çalamayan işletmeler ve vatandaşlar adete bankaların yan kuruluşu olarak çalışan faktöring firmalarının kapısını çalıyorlar. Türkiye’de 60’a yakın faktöring şirketi bulunurken bunların 13 tanesi bankaların yan kuruluşu konumunda. Bankalara göre daha kolay şartlarda finansman sağlayan faktöring şirketleri, bankaların zorlaştırdığı şartlar nedeniyle kredi alamayan şirketlere ve bireysel kredi talep eden vatandaşa daha ağır maliyetlerle kapılarını açıyor. Bankadan eli boş dönen müşterinin mahkum olduğu faktoring kuruluşları, yıllık maliyeti yüzde 50’yi aşan finansmanı sağlayarak adeta müşterinin işine ve servetine ortak oluyor. Uyguladıkları yüksek faiz oranlarına rağmen son 3 ayda faktöring şirketlerinden kredi alanların sayısı yüzde 50 artmış durumda.
9 AYDA 42 MİLYAR TL KAR ETTİLER
Bankacılık sektörünün geçen yıl 9 aylık karı 37.1 milyar TL iken bu oran yüzde 13.4 artarak 42.1 milyar TL’ye yükselmiş durumda. Mevduat ve kredi arasındaki makasın açılması nedeniyle net faiz gelirleri yüzde 31 arttı.
-
adalet 6 yıl önce Şikayet EtBankacılık ülkemizde yasal tefecilik, ne esnafı, düşünür ne de vatandaşı, yeter ki borcunu zamanında ödeme, faiz üstüne faiz bindirir. sonra da en iyi müşteri sensin.Beğen
-
Şef 6 yıl önce Şikayet EtKuru ekmek yiyin bankalardan kredi çekmeyin su ara düsürecekler mecburBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 6 yıl önce Şikayet EtElektrik doğalgaz su bunlar neden düşmüyorBeğen
-
ağa 6 yıl önce Şikayet EtAMA diyen bu millete müstehaktır. Bence az bile yapılıyor, insaflı davranılıyor. Biz olmazsak bunlar hiç. Artık telefonum yok, gaz, elektrik, sudan başka faturam yok. İntenette yakında kapanacak. Yeter artık. Onlara bağımlı olmaktan ne devlet nede millet vazgeçmiyor. Ama diyenlerin de amasızlarında şikayet etmesi doğru değil. Daha dibi görmedi bu millet ,devlet..Beğen
-
Vatandaş 6 yıl önce Şikayet EtMilleti soyup fakirleştirenler mutlaka cezalarını çekeceklerdir kimsenin ettiği yanına kar kalmaz ne ekersen onu biçersin her kez için geçerlidirBeğen Toplam 15 beğeni