Kazançları aylık 160 bin liraya kadar çıkıyor!

Hükümet, dünyanın en hızlı yükselen pazarlarından biri olan ve her geçen gün popülaritesini artıran elektronik spor (e-spor) pazarının, Türkiye'de de geliştirilmesi için düğmeye bastı. İlk başta anne ve babaların sadece bir eğlence ve zaman kaybı olarak baktığı bilgisayar oyunları şimdilerin en popüler mesleklerinden bir haline geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.01.2019 09:22 GÜNCELLEME 21.01.2019 09:23 EKONOMİ
Kazançları aylık 160 bin liraya kadar çıkıyor!
Kazançları aylık 160 bin liraya kadar çıkıyor!


Fuat Öner / Haber7

 

 

Güney Kore'den Amerika Birleşik Devletleri'ne, oradan da Avrupa ve Türkiye'ye sıçrayan eSpor çılgınlığı, 2018 yılı itibariyle dünyanın birçok bölgesinde profesyonel hale geldi. Gençlerin geleceğini süsleyen bir meslek haline dönüşen eSpor sağladığı kazançlarla da dikkat çekiyor.

Tüm dünyada profesyonelleşme yolunda giden sektörde birçok büyük takım resmi ESpor takımlarını kurdu. Türkiye'de de Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Gelişmekte Olan Sporlar kategorisinde yer alan eSpor'a takımlarda destek veriyor. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Başakşehir şimdiden resmi e-spor takımlarını kurdu.

 

 

TÜRKİYE'YE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Hükümetin de verdiği desteklerle Türkiye’de hızla büyüyen ve artık anne babaların da desteğini alan bu sektör hem oyunları hem de oyuncuları ile Türkiye’ye katkı sağlıyor. Türkiye, 2018 yılında oyun yazılımında ihracat rekoru kırarak bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 1 milyar 50 milyon dolar elde etti.

BİNALİ YILDIRIM'I TORUNU GÖTÜRDÜ

Öte yandan TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 5’nci e-spor platformu Riot Games Espor Sahnesi’nin açılışını yaptı. 12 yaşındaki torunu Bahar Sena ile geldiği salonda sporcularla tanışan ve sohbet eden Yıldırım, dünyanın en çok takip edilen oyunları arasında olan League of Legends hakkında oyunculardan bilgi aldı. Teknolojinin hayatın her alanına nüfuz ettiğine dikkat çeken Yıldırım, atari salonlarından, bin kişilik salonlarda dev sahne karşısında oynanan bilgisayar oyunlarına dönüşümün kendi nesli için çok heyecan verici olduğunu belirtti. Yıldırım “Beni buraya torunum getirdi. Dede, orada kocaman bir dünya var. Bilgisayar başından dünya şampiyonlukları yapılıyor. Bugün açılış var, beni götür dedi. Bahar Sena sayesinde buradayım. Sizin isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı görüyoruz. Hepsini rahatça yapabilmeniz, önünüzü açmak için gayret ediyoruz. Bu yatırımlar, bu imkanlar hepsi sizler için seferber ediliyor. Kısacık sürede e-sporun 4 milyon aktif oyuncusu olmuş maşallah Türkiye’de. Oyuncu var, taraftar var, federasyon var, şimdi stadınız da oldu. Bakın bu salon bin kişilik. Avrupa’nın en büyüğü” dedi.

“E-SPOR CAMİASINA TAM DESTEK VERİYORUZ” 

Oyun oynayanların hep eve kapanmış, sosyal hayattan uzak olduğunun söylendiğini ifade eden Yıldırım “Böyle yerler sayesinde aynı zamanda sosyalleşeceksiniz de. Bu oyunları zaman kaybı olarak görmüyoruz. Zihni çalıştıran, stratejik düşünmeyi geliştiren bir aktivite olarak görüyoruz” diye konuştu. Hareketli, dinamik, düşünen, geliştiren bir gençlik istediklerini belirten Yıldırım “Bunları internet üzerinden oynuyorsunuz değil mi? Evde fiber altyapınız vardır herhalde. Ya da mobil oynayacaksanız EDGE’le olmazdı o iş. 3G’yi getirdik, 4.5 G’yi getirdik. İnşallah 5G ile daha da başarılı olacaksınız” dedi. E-spor Dünya Kupası’nın İstanbul’da düzenlenmesini hedeflediklerini belirten Yıldırım “Bunun için e-spor camiasına tam desteğimiz var. Burada futbolun, basketbolun, atletizmin çok önemli turnuvaları düzenleniyor. Şimdi de e-spor için aynısı olacak inşallah” dedi.

30 BİN DOLARI BULAN GELİRLER

Çevrimiçi oynan bu oyunlardan en önemlilerini StarCraft II, Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: GO, Call of Duty, Hearthstone, Heroes of Storm gibi oyunlar oluşturuyor. Oyuncu olarak aylık 3 bin ila 15 bin dolar arasında gelir elde edebiliyorlar. Üst düzey liglerde yer alan takımlarda yarışanlar ise 30 bin doları yani güncel dolar kuruyla 160 bin TL’yi bulan paralar kazanabiliyorlar.

Öte yandan bu oyuncular Youtube ve Twitch gibi platformlardan da yayın yaparak gelirlerini arttırabiliyorlar.

YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • ufuk 5 yıl önce Şikayet Et
    Bilgisayar oyun bağımlısı/hastası gençlerle bu iş olmaz köle oluruz...
    Cevapla
  • metin 5 yıl önce Şikayet Et
    anlayamadım galiba şaşkınım çocuklarımız bilgisayar oyunu oynasın diye teşvik mi ediyor.
    Cevapla
  • TurOf'a 5 yıl önce Şikayet Et
    Kendinizi kandırmayın. Bilgisayar oyunu oynayan çocukların oyun yazmak gibi bir niyeti yok ki. Hepsi de deli gibi oyun bağımlısı olmuş, nasıl oyun yazacaklar.
    Cevapla
  • ... 5 yıl önce Şikayet Et
    ne yazık ki...şunlara bak yav...
    Cevapla
  • TurOf 5 yıl önce Şikayet Et
    oyun üretip ülkeye ihracat katkısı olsun diye teşvik ediliyor
    Cevapla
  • Cumali 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'ye bu oyuncular Döviz kazandırıyorsa iyidir.
    Cevapla
  • ... 5 yıl önce Şikayet Et
    yanlışlıkla begendim..
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    youtuber da yakında e-film cilik olur. Tamam olur işte.
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    üretmeyen, üretemeyen bir gelecek için el ele.
    Cevapla
  • ilyas'a 5 yıl önce Şikayet Et
    Oyun yazıp satan hangi gençlikten bahsediyorsun ben bilmem, benim bildiğim kendi oğlum, yeğenlerim ve onların arkadaşları sabahtan akşama kadar sadece oyun oynuyorlar.
    Cevapla
  • İlyas 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberden sen bunu mu anladın yani. 2000 li yıllara kadar bu piyasa zaten vardı bir farkla sen bu oyunları ithal ediyordun,şimdi ise milyar dolarlık ihraç yapıyorsun. Bu mu üretmeyen gençlik. Biraz değiştirin bu kafayı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR