Kazançları aylık 160 bin liraya kadar çıkıyor!
Hükümet, dünyanın en hızlı yükselen pazarlarından biri olan ve her geçen gün popülaritesini artıran elektronik spor (e-spor) pazarının, Türkiye'de de geliştirilmesi için düğmeye bastı. İlk başta anne ve babaların sadece bir eğlence ve zaman kaybı olarak baktığı bilgisayar oyunları şimdilerin en popüler mesleklerinden bir haline geldi.
ABONE OL
Fuat Öner / Haber7
Güney Kore'den Amerika Birleşik Devletleri'ne, oradan da Avrupa ve Türkiye'ye sıçrayan eSpor çılgınlığı, 2018 yılı itibariyle dünyanın birçok bölgesinde profesyonel hale geldi. Gençlerin geleceğini süsleyen bir meslek haline dönüşen eSpor sağladığı kazançlarla da dikkat çekiyor.
Tüm dünyada profesyonelleşme yolunda giden sektörde birçok büyük takım resmi ESpor takımlarını kurdu. Türkiye'de de Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Gelişmekte Olan Sporlar kategorisinde yer alan eSpor'a takımlarda destek veriyor. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Başakşehir şimdiden resmi e-spor takımlarını kurdu.
TÜRKİYE'YE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
Hükümetin de verdiği desteklerle Türkiye’de hızla büyüyen ve artık anne babaların da desteğini alan bu sektör hem oyunları hem de oyuncuları ile Türkiye’ye katkı sağlıyor. Türkiye, 2018 yılında oyun yazılımında ihracat rekoru kırarak bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 1 milyar 50 milyon dolar elde etti.
BİNALİ YILDIRIM'I TORUNU GÖTÜRDÜ
Öte yandan TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 5’nci e-spor platformu Riot Games Espor Sahnesi’nin açılışını yaptı. 12 yaşındaki torunu Bahar Sena ile geldiği salonda sporcularla tanışan ve sohbet eden Yıldırım, dünyanın en çok takip edilen oyunları arasında olan League of Legends hakkında oyunculardan bilgi aldı. Teknolojinin hayatın her alanına nüfuz ettiğine dikkat çeken Yıldırım, atari salonlarından, bin kişilik salonlarda dev sahne karşısında oynanan bilgisayar oyunlarına dönüşümün kendi nesli için çok heyecan verici olduğunu belirtti. Yıldırım “Beni buraya torunum getirdi. Dede, orada kocaman bir dünya var. Bilgisayar başından dünya şampiyonlukları yapılıyor. Bugün açılış var, beni götür dedi. Bahar Sena sayesinde buradayım. Sizin isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı görüyoruz. Hepsini rahatça yapabilmeniz, önünüzü açmak için gayret ediyoruz. Bu yatırımlar, bu imkanlar hepsi sizler için seferber ediliyor. Kısacık sürede e-sporun 4 milyon aktif oyuncusu olmuş maşallah Türkiye’de. Oyuncu var, taraftar var, federasyon var, şimdi stadınız da oldu. Bakın bu salon bin kişilik. Avrupa’nın en büyüğü” dedi.
“E-SPOR CAMİASINA TAM DESTEK VERİYORUZ”
Oyun oynayanların hep eve kapanmış, sosyal hayattan uzak olduğunun söylendiğini ifade eden Yıldırım “Böyle yerler sayesinde aynı zamanda sosyalleşeceksiniz de. Bu oyunları zaman kaybı olarak görmüyoruz. Zihni çalıştıran, stratejik düşünmeyi geliştiren bir aktivite olarak görüyoruz” diye konuştu. Hareketli, dinamik, düşünen, geliştiren bir gençlik istediklerini belirten Yıldırım “Bunları internet üzerinden oynuyorsunuz değil mi? Evde fiber altyapınız vardır herhalde. Ya da mobil oynayacaksanız EDGE’le olmazdı o iş. 3G’yi getirdik, 4.5 G’yi getirdik. İnşallah 5G ile daha da başarılı olacaksınız” dedi. E-spor Dünya Kupası’nın İstanbul’da düzenlenmesini hedeflediklerini belirten Yıldırım “Bunun için e-spor camiasına tam desteğimiz var. Burada futbolun, basketbolun, atletizmin çok önemli turnuvaları düzenleniyor. Şimdi de e-spor için aynısı olacak inşallah” dedi.
30 BİN DOLARI BULAN GELİRLER
Çevrimiçi oynan bu oyunlardan en önemlilerini StarCraft II, Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: GO, Call of Duty, Hearthstone, Heroes of Storm gibi oyunlar oluşturuyor. Oyuncu olarak aylık 3 bin ila 15 bin dolar arasında gelir elde edebiliyorlar. Üst düzey liglerde yer alan takımlarda yarışanlar ise 30 bin doları yani güncel dolar kuruyla 160 bin TL’yi bulan paralar kazanabiliyorlar.
Öte yandan bu oyuncular Youtube ve Twitch gibi platformlardan da yayın yaparak gelirlerini arttırabiliyorlar.
-
ufuk 5 yıl önce Şikayet EtBilgisayar oyun bağımlısı/hastası gençlerle bu iş olmaz köle oluruz...Beğen Toplam 12 beğeni
-
metin 5 yıl önce Şikayet Etanlayamadım galiba şaşkınım çocuklarımız bilgisayar oyunu oynasın diye teşvik mi ediyor.Beğen Toplam 18 beğeni
-
TurOf'a 5 yıl önce Şikayet EtKendinizi kandırmayın. Bilgisayar oyunu oynayan çocukların oyun yazmak gibi bir niyeti yok ki. Hepsi de deli gibi oyun bağımlısı olmuş, nasıl oyun yazacaklar.Beğen Toplam 18 beğeni
-
... 5 yıl önce Şikayet Etne yazık ki...şunlara bak yav...Beğen Toplam 11 beğeni
-
TurOf 5 yıl önce Şikayet Etoyun üretip ülkeye ihracat katkısı olsun diye teşvik ediliyorBeğen Toplam 4 beğeni
-
Cumali 5 yıl önce Şikayet EtTürkiye'ye bu oyuncular Döviz kazandırıyorsa iyidir.Beğen Toplam 4 beğeni
-
... 5 yıl önce Şikayet Etyanlışlıkla begendim..Beğen Toplam 1 beğeni
-
misafir 5 yıl önce Şikayet Etyoutuber da yakında e-film cilik olur. Tamam olur işte.Beğen Toplam 5 beğeni
-
misafir 5 yıl önce Şikayet Etüretmeyen, üretemeyen bir gelecek için el ele.Beğen Toplam 18 beğeni
-
ilyas'a 5 yıl önce Şikayet EtOyun yazıp satan hangi gençlikten bahsediyorsun ben bilmem, benim bildiğim kendi oğlum, yeğenlerim ve onların arkadaşları sabahtan akşama kadar sadece oyun oynuyorlar.Beğen
-
İlyas 5 yıl önce Şikayet EtBu haberden sen bunu mu anladın yani. 2000 li yıllara kadar bu piyasa zaten vardı bir farkla sen bu oyunları ithal ediyordun,şimdi ise milyar dolarlık ihraç yapıyorsun. Bu mu üretmeyen gençlik. Biraz değiştirin bu kafayı.Beğen Toplam 3 beğeni