BDDK'dan kredilerle ilgili önemli değişiklik!

BDDK, kredi kartı borçları için verilecek tüketici kredilerinde vadeyi 48 aydan 60 aya çıkardı. Tüketici kredilerinde limit kredi kartı borç bakiyesi kadar olabilecek. BDDK konut ve taşıt kredilerinde de değişikliğe gitti. Konut alacaklar, konutların enerji performansına göre daha fazla kredi kullanabilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 25.01.2019 09:27 GÜNCELLEME 25.01.2019 10:01 EKONOMİ
BDDK'dan kredilerle ilgili önemli değişiklik!
BDDK'dan kredilerle ilgili önemli değişiklik!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte bazı düzenlemeler yaptı. 

 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle, kredi sınırlamalarına tabi olmayan işlemler başlıklı maddede değişikliğe gidildi. 

Buna göre; sermayesinin çoğunluğu ayrı ayrı veya birlikte Hazine'ye, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ'ye ve merkezî yönetim kapsamındaki diğer kamu idarelerine ait bankalara kullandırılan krediler, bankacılık kanun ile belirlenen "kredi sınırları"na dahil olmayacak. Bankacılık kanununda yer alan "kredi sınırlamalarına dahil olmayan işlemler" başlıklı 55. madde uyarınca, bankalarının risk grubuna kullandırılan kredilerin hesabında, yönetmeliğin 19. maddesinde belirtilen finansman ortaklıkları dikkate alınmayacak. 

KONUT KREDİSİNDE DE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Yönetmeliğin konut ve taşıt kredilerinde teminat oranlarına ilişkin hükümlerinde de değişiklik yapıldı. Buna göre; tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı; enerji performansı A sınıfı olan konutlar için yüzde 90'ı, enerji performansı B sınıfı olan konutlar için yüzde 85'i aşamayacak. 

TAŞITTA SINIR 120 BİN TL'YE ÇIKTI

Yönetmelikle, taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranına ilişkin sınırlama 100,000 TL'den, 120,000 TL'ye çıkarıldı. 

VADE 60 AYA ÇIKARILDI

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle de kredi kartı borçlarının ödenmesi amacıyla kullandırılan tüketici kredilerinde vade sınırının 60 ay olarak uygulanması ve borcun başka bankada bulunması halinde borç ödemesinin ilgili bankaya yapılması hüküm altına alındı. BDDK yapılan düzenlemeyle kredi kartı borçları için verilecek tüketici kredilerinde vadeyi 48 aydan 60 aya çıkardı. Resmi gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle bankaların bu amaçla vereceği tüketici kredilerinde vade 60 aya kadar uzayabilecek. Tüketici kredilerinde limit kredi kartı borç bakiyesi kadar olabilecek. 

YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    bankalar kredi konusunda çok insafsız,mesala 2000 tl kredi çektin diyelim,daha krediyi almadan 2000 tl nin 150-200 tl sini masraflar için kesiyorlar,2000 tl kredi çekince sana 1800-1850 tl para ödüyorlar.krediyi 2 sene vadeli çektiysen 2000 tlye nerdeyse yarısı kadar faiz de ödüyorsun.kredi çekmek hiç iyi değil ama yaşam şartları mecbur ediyor.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Takipteki banka borçlarının da tekrar yapılanması konusunda da yardımcı olunması lazım
    Cevapla
  • imhacı 5 yıl önce Şikayet Et
    bankaların amacı halkı sömürmektir. ama yıllar sonra bir şey gördüm adamlar kara ve gri listeye düşersen para vermiyor inşallah bütün halkımız bu kategoriye düşerde bu banka belası musibetinden kurtuluruz.hurma ve semiz otu yediğin zaman uçarak çalışan adam olursun deneyin görün harbi kırlarda arazide ve bostan seralarda yetişen semiz otunu yeyin ,akşam yatmadan önce bir tabak yoğurt içinde semiz otunu salata şeklinde yeyin çalışarak yeterli para kazanıp bankalardan kurtulun.yorgunluk alır uçurur haa...
    Cevapla
  • HÜSEYİN 5 yıl önce Şikayet Et
    Anlatıldığı gibi kesinlikle değil bir işi yaparken lütfen detaylarını iyi inceleyin gittik elimiz boş döndük
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    Ziraat Bankası kredi kartının limiti az olanlarla ilgilenmiyor,yapılandırma için kredi kartının limiti 5000 tl den az olmıyacakmış.ayrıca başka bankadan emekli maaşı alıyorsan maaşını bankamıza taşı,yada iki kefil getir diyorlar. hep zorluk hep zorluk.koaylık göstermiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR