Çetinkaya'nın açıklamaları ne anlama geliyor?

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya`nın para politikasına ilişkin açıklamalarını görece "şahin" olarak nitelendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.01.2019 15:17 GÜNCELLEME 30.01.2019 15:18 EKONOMİ
Çetinkaya'nın açıklamaları ne anlama geliyor?
Çetinkaya'nın açıklamaları ne anlama geliyor?

Yeni yılın ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısında konuşan Merkez Bankası BaşkanıMurat Çetinkaya, enflasyonun 2019 sonunda yüzde 14,6'ya, 2020'de de yüzde 8,2'ye  gerileyeceği tahmininde bulundu.

Çetinkaya, bugün yayınladıkları Enflasyon Raporu'nda verilen ana  mesajın, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası  duruşunun sürdürüleceği ve bu doğrultuda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma  yapılabileceği olduğunu söyledi.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin konuya ilişkin AA muhabirine  yaptığı değerlendirmede TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın konuşmasında enflasyonda  ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası duruşunun  sürdürüleceğini ve bu doğrultuda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma  yapılabileceği mesajını verdiğini söyledi.

Hem bu mesajın hem de 2019 yılı enflasyon tahmininde sınırlı bir aşağı  revizyon yapılmış olmasının TCMB'nin gevşemede aceleci olmayacağını gösterdiğini  belirten Sezgin, "Yıl boyunca faizin mevcut seviyesinde tutulacağı anlamı  çıkarılmaması açısından, parapolitikasının sıkılık tarifinin 'gerekli sıkılık'  şeklinde yapılıyor olması, sıkılığın dozunun enflasyona bağlı olarak  şekilleneceği, yani faiz indirimi de yapılabileceğinin ifadesidir." dedi.

Sezgin, 2020 yılı enflasyon tahminindeki 1,1 puanlık aşağı revizyon ve  iç talebin ikinci yarıda canlanacağı tespitlerinin 2019'un en geç ikinci  yarısında enflasyonun beklendiği gibi düşmesi halinde belirgin bir faiz indirimi  olabileceğini düşündürdüğünü ifade etti.

Bu durumun piyasa beklentileriyle uyumlu olduğunun altını çizen  Sezgin, kısa vade için verilen mesajların şahin bir duruş gösterdiğini söyledi.

Başekonomist Sezgin, "TL için ve risk primi için destekleyicidir. Uzun  vadeli faize de olumlu yansıyabilir. Hazine'nin yeniden uzun vadeli tahvil ihraç  etmesi durumunda ilgi görmesini sağlayabilir." ifadelerini kullandı.

"GIDA ENFLASYONU TAHMİNLERİNE İHTİYATLI YAKLAŞIYORUZ"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da TCMB'nin bugün  yayımlanan EnflasyonRaporunda, hem 2019 hem de 2020 enflasyon hedeflerinde aşağı  yönlü revizyona gidildiğini söyledi.

2019 tahmininin yüzde 15,2'den yüzde 14,6'ya, 2020 enflasyonunun da  yüzde 9,3'ten yüzde 8,2'ye indirildiğini belirten Tokalı, enflasyon  tahminlerindeki aşağı revizyonda etkili unsurlar olarak, petrol ve ithalat  fiyatları ile çıktı açığındaki aşağı yönlü güncellemelerin etkili olduğunu ifade  etti.

Tokalı, şöyle devam etti:

"Enflasyon tahminlerinde önemli bileşenlerden olan söz konusu  varsayımların ulaşılabilirliği makul görünmesine karşın, gıda enflasyonu  tahminlerinin 2019 ve 2020 için sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 10 seviyelerinde aynı  bırakılması öngörüsüne ihtiyatlı yaklaşmayı ve bu doğrultuda da bu alanda  belirgin bir iyileşme gerçekleşene kadar enflasyon tahminlerimizi korumayı tercih  ediyoruz. Nitekim, geçen yılın sonunda yüzde 25,57 seviyesinde bulunan gıda  yıllık enflasyonunun, düşük bazın da etkisiyle bu ay sonunda yüzde 30'lu  seviyelere ulaşabileceğini; yıl sonuna ait yüzde 13'lük öngörünün  ulaşılabilirliğinin daha fazla sorgulanmasına neden olabileceğini düşünüyoruz. Bu  durumda da, üretim planlaması, tedarik zinciri, Hal yasası gibi yapısal  önlemlerin sonuçlarının oldukça kritik bir konumda olduğunu görüyoruz."

"İKİNCİ ÇEYREK SONUNA DOĞRU FAİZ İNDİRİMİ SEÇENEĞİ GÜNDEME  GELEBİLİR"

Banu Kıvci Tokalı, enflasyonun kalıcı olarak düşmeye başlamasına kadar  sıkı duruşundan taviz vermeme kararlılığında olan TCMB'nin, dezenflasyon süreci  açısından önemli bir destek unsuru olarak belirdiğini söyledi.

Para politikasında söz konusu kararlılığın korunmasının, destekleyici  talep ve küresel koşullar da göz önüne alındığında, enflasyonu düşürme sürecinde  önemli rol oynayacağını vurgulayan Tokalı, iç talep koşullarındaki yavaşlamanın  belirginleştiği ortamda, net dış talep koşullarının güçlü desteğiyle, ekonomide  geçen yılın ikinci çeyreğinde başlayan ve üçüncü çeyrekte de devam eden yeniden  dengelenme sürecinin son çeyrekte belirginleştiğini dile getirdi.

Tokalı, söz konusu makro ekonomik ortama aynı zamanda hızlı iyileşen  cari dengenin de eşlik ettiğini belirtti.

Gerek gıda fiyatlarının baskısı gerekse de baz etkisi nedeniyle,  yıllık enflasyonun yılın ilk yarısında yüzde 20-22 bandında kalabileceğini tahmin  eden Tokalı, "Bu doğrultuda da parapolitikasındaki sıkı duruşun aynen  korunacağını tahmin ediyoruz. Söz konusu destekleyici küresel ve iç talep  koşullarının devamı halinde ise, enflasyonda kalıcı düşüş sinyallerinin  alınabileceği ikinci çeyrek sonuna doğru faiz indirimi seçeneğinin gündeme  gelebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz. Tüm yıl için faiz indirimi beklentimiz  ise 250 baz puan seviyesinde bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

"TCMB, PARA POLİTİKASINDA GÖRECE 'ŞAHİN"

İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer  Kömürcüoğlu ise Merkez Bankasının yılın ilk enflasyon raporunda ithalat ve petrol  fiyatlarındaki güncelleme, enflasyonana eğilimindeki düzeltme ve iç talepteki  yavaşlama nedeniyle 2019 yıl sonu enflasyontahmininde aşağı yönlü güncellemeye  gittiğini söyledi.

2019 varsayımlarda iyimser buldukları tek noktanın gıda enflasyonu  tarafı olduğunu belirten Kömürcüoğlu, 2019 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde  16'da koruduklarını ifade etti.

Kömürcüoğlu, 2020 tahminlerinin yüzde 14 seviyesinde olduğunu, bu  bağlamda TCMB'nin yüzde 8,2'lik 2020 yılı tahminini iyimser bulduklarını dile  getirdi.

TCMB'nin iktisadi faaliyette ivme kaybının geçen yılın dördüncü  çeyrekte hızlanacağını düşündüğünü söyleyen Kömürcüoğlu, benzer şekilde bankanın  büyümede dengelenmenin bu yıl da sürmesini beklediğini bildirdi.

Kömürcüoğlu, şunları kaydetti:

"Para politikasında ise TCMB'nin görece şahin olduğunu düşünüyoruz.  TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyonda 'ikna edici' bir düşüş görülene  kadar sıkı duruşun korunacağını söylemesi başta kur cephesinde olmak üzere olumlu  algılandı. Enflasyonda ikna edici düşüşe açıklama olarak Başkan Çetinkaya hem  manşetin, hem çekirdek enflasyonun hem de fiyatlama davranışlarındaki eğilimlerin  birlikte değerlendirilip tüm rakamların sağlıklı seviyelere ulaştığını görmeleri  gerektiğini belirtti. Ayrıca Çetinkaya enflasyonda bulunan seviyelerin olası  risklere karşı yüksek temkinlilik gerektirdiğini not etti. Tüm bu görüşler  TCMB'nin sıkı duruşu bir süre daha koruyacağına işaret ediyor. Bu bağlamda  enflasyonda kalıcı düşüşün yılın ikinci yarısı itibarıyla başlayacağı varsayımı  ile ilk faiz indiriminin haziran toplantısında başlayacağı yönündeki görüşümüzü  koruyoruz."

 

 

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR