ABD, dünyaya resti çekti! Petrol ve altın...

ABD, hiçbir ülkenin Venezuela ile altın ve petrol işlemi yapmamasını istedi

ABONE OL
GİRİŞ 31.01.2019 09:31 GÜNCELLEME 31.01.2019 09:31 EKONOMİ
ABD, dünyaya resti çekti! Petrol ve altın...
ABD, dünyaya resti çekti! Petrol ve altın...

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'yu 

 

iktidardan düşürmek için atılan adımlar kapsamında, hiçbir ülkenin Venezuela ile altın ve petrol alışverişi yapmamasını istedi.

Bolton dün bir Twitter mesajıyla diğer ülkelerden, Venezuela halkından "çalınan" altın, petrol veya başka emtia ticareti yapmamaları gerektiğini söyledi.

 

Maduro'nun muhalifleri, yönetimin altın rezervlerini gizlice ülke dışına çıkardığından şüpheleniyor. 

Venezuela'da süren iktidar savaşında Maduro'nun karşısında kendisini cumhurbaşkanı ilan etmiş olan Juan Guaido ve ABD başta olmak üzere onu destekleyen Batılı ülkeler var. Bu kesim, Maduro'nun derhal iktidarı devretmesini ve ülkede yeni seçimler yapılmasını istiyor.

Rusya, Çin ve Türkiye'nin desteklediği Maduro ise geçen yıl ikinci kez kazandığı cumhurbaşkanlığı seçiminin hileli olduğu iddiaları ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik çöküntüye rağmen görevini bırakmayacağını söylüyor.

Petrol üretiminin düşmesi ve en büyük alıcısı olan ABD'ye petrol satışını kısıtlayan yeni yaptırımlarla karşı karşıya olan Venezuela'nın Rusya ve Çin'e olan borçlarını ödemede zorlanacağı düşünülüyor.

Bu bağlamda Pazartesi günü Moskova'dan Caracas'a gelen tarifesiz bir Rus Boeing 777 uçağı, Maduro yönetiminin altın rezervlerinin bir bölümünü daha ülke dışına çıkaracağı yolundaspekülasyona yol açtı. Venezuela geçen yıl 900 ton altınını Türkiye'ye göndermişti.

Eski bir merkez bankası ekonomisti olan milletvekili Jose Guerra, muhalefetin hakim olduğu Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, Rus Northwind Airlines şirketine ait uçağın, altın rezervlerinin bir kısmını Rusya'ya götüreceği görüşünde olduğunu söyledi.

ABD'nin Venezuela büyükelçisi Elliott Abrams, Washington'un tüm ülkelerde Venezuela'ya ait altın ve banka hesapları gibi varlıkları aramakta olduğunu söyledi. Abrams Washington'da yaptığı açıklamada, "Tabii eğer Moskova'da hesapları varsa, oraya ulaşamayız" dedi.

YORUMLAR 1
  • Mizah 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD bir ülkenin zenginliklerine daha açık açık el koyuyor. Dünya izliyor , bizdeki çakma solculardan tık yok. Sanırım bu zorbalığın sonu aynı zamandan yolun sonu olacaktır.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR