Yapay zeka öğretmenin yerini alamaz!

“Geçmişten Geleceğe” teması ile 6.sı gerçekleştirilen Eğitim Teknolojileri Zirvesi ve “İyi Gelecek” Temasıyla bu sene ilk kez yapılan Ebeveyn ve Çocuk Zirvesi katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Zirveye yapay zeka ve eğitim ilişkisi damga vurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 11.03.2019 10:43 GÜNCELLEME 11.03.2019 10:43 EKONOMİ
Yapay zeka öğretmenin yerini alamaz!
Yapay zeka öğretmenin yerini alamaz!

“Geçmişten Geleceğe” teması ile yola çıkan ve bu sene altıncısı düzenlenen Eğitim Teknolojileri Zirvesi, Flapper Swing grubunun 1920’li yılların caz şarkıları eşliğinde dansları ile başladı. Eğitim Teknolojileri Zirvesi Koordinatörü Işıl Boy Ergül’ün açılışını yaptığı zirvenin ana konuşmacıları: Faruk Eczacıbaşı, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Müşaviri ve Baş Danışmanı Dr. Adem Çilek, YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl Yılmaz ve University College London yapay zekâ profesörü Prof. Dr. Rose Luckin oldu.

 

Luckin: İnsanlar yapay zekâdan daha zeki 

 

Dünyaca ünlü yapay zekâ profesörü Luckin konuşmasında “Gündelik hayatımızın birçok yerinde yapay zekâ kullanılmaya başlandı. Hatta eğitimde de kullanılıyor ancak bu buzdağının görünen kısmı. Yapay zekâ ile çok daha fazlasını yapabilmek mümkün” dedi ve “Eğitim söz konusu olduğunda yapay zekanın insan zekasıyla aynı olmadığını ve insanların yapay zekânın ötesinde zeki olabileceğini fark etmek çok önemlidir. Yapay zekâ insan zekâsıyla kıyaslanamaz. Eğitimde destekleyici olabilir ama öğretmenlerin yerini alamaz.” diye ekledi.

Daniels: Yapay zeka çalışmaları öğretmen desteği olmadan olamaz

Zirvenin bir diğer önemli ismi Oxford Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Harry Daniels ise okul binalarının tasarımlarından bahsetti ve dizaynın eğitim üzerindeki etkisini tartıştı. Daniels “Okullar söz konusu olduğunda dizaynın öğretmeyi ve öğrenmeyi değiştirip değiştiremeyeceğinin tartıştığı projeler başarısızlığa uğruyor. Yeni dizaynlar geleceğin vizyonuna tanıklık ettikleri takdirde uygulayıcıların gerçek değişimi gerçekleşecektir.” dedi ve bu değişimin en önemli noktasının öğretmenleri de bu değişim içine dahil etmek ve kabullerini almak olduğunu belirtti. 

ROBOT SUNUCU

Kalust Şalcıoğlu’nun sunuculuğunu yaptığı ETZ19’da, sunucuya yapay zeka robotu ETZBOT (Promobot) yardımcı oldu. Kalust Şalcıoğlu’nun yapay zekâlı robota sorduğu “Hani hep derler ya “robotlar dünyayı ele geçirecek, yapay zeka insan ırkını yok edecek” diye gerçekten böyle bir şey mümkün olabilir mi? İnsanlar senden korkmalı mı?” sorusu merak uyandırdı. Robot’tan aldığı yanıt olan “Bizler insanlığın geleceği için üretiliyoruz. Bizler sizin işlerinizi kolaylaştırırken sizler de insanî sosyal özelliklerinizi geliştirmelisiniz. Profesör doktor Andrew Ng’nin şu sözüne katılıyorum: “Bugün yapay zekânın kötü bir süper zekâ olmasından endişelenmek, Mars’taki aşırı nüfus artışından endişelenmek gibidir.’” cümleleri ise katılımcıların ilgisini çekti.

2023 EĞİTİM VİZYONU

Zirvenin konuşmacıları, eğitim ve iş dünyasının birbirinden önemli isimlerinden oluşuyordu. Konuşmacılar son zamanlarda yükselişte olan yapay zekâ üzerinde durdu. Bunun yanı sıra robotik, kodlama, internetin hayatımızdaki yeri, eğitsel veri madenciliği, artırılmış ve sanal gerçeklik ve 2023 Eğitim Vizyonu üzerine de konuşuldu. Teknolojinin eğitimde kullanımında öğretmenin en önemli faktör olduğu zirvenin en çok vurgulanan görüşüydü. Paralel oturumlarda tüm gün boyunca eğitimde yapay zekâ, eğitimde teknoloji entegrasyonu, kurumsal dünyada eğitim, beyin eğitimi, gelecekte eğitim, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, yabancı dilde teknoloji ile eğitim, oyunlaştırma, blockchain, drone kodlama, stem, robotik, kodlama, ters yüz edilmiş sınıflar ve daha pek çok konuyla ilgili alanında uzman kişiler tarafından atölyeler gerçekleştirildi. Dronelar, sanal gerçeklik ekipmanları, ahşap işleme aletleri, artırılmış gerçeklik atölyeleri, 3 boyutlu yazıcılar ve akıllı tahtalar gün boyunca etkinlik alanında deneyimlendi.

İÖ ve İS Eğitim, Habercilik ve Sosyal Hayat Paneli 

Zirvenin önemli etkinliklerinden biri de eğitim, habercilik ve sosyal hayatın İnternetten Önce ve İnternetten Sonrasının konuşulduğu panel oldu. Panelin moderatörlüğünü yapan Ümit Sanlav’ın; “İnsanlık tarihinde dönüm noktası olan iki ‘İ.Ö ve İ.S.’ kavramı var. Biri Milattan Önce ve Milattan Sonra olarak da kullanılan İsa’dan önce - İsa’dan Sonra (İ.Ö ve İ.S); diğeri 2007 yılında ADSL ve mobil teknolojinin yaygınlaşması ile hayatımıza giren İnternetten Önce ve İnternetten Sonra” cümlesi ile başlayan panelde, Prof. Dr. Selçuk Özdemir, Sevinç Atabay ve Fuat Kozluklu konuşmacı olarak yer aldılar.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNOVASYON

Kapanış konuşması Serdar Kuzuloğlu tarafından yapılan zirvenin sonunda, katılımcılara çekilişle birbirinden teknolojik hediyeler verildi. Eğitim ve teknoloji dünyasında 6. kez gerçekleşerek istikrarını koruyan Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nin 7’ncisinin tarihi ve teması duyuruldu. 7. Eğitim Teknolojileri Zirvesi 7 Mart 2020’de “Sürdürülebilir İnovasyon” teması ile katılımcılar ile buluşacak ve ilklere imza atmaya devam edecek.

“Çocuklarımız geleceğimizin yıldızıdır.” 

ETZ ekibi tarafından “İyi Gelecek” temasıyla bu sene ilk kez düzenlenen Ebeveyn ve Çocuk Zirvesi de yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Sadece ebeveynler ve çocukların değil, eğitmenler, psikolog ve pedagogların da geniş katılım sağladığı zirvede; Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, Dr. Özgür Bolat, Ayşe Şule Bilgiç, Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Prof. Harry Daniels, Prof. Jill Porter, Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Dr. Kerem Dündar, Dr. Yavuz Samur, Dr. Ayça Köksal Konik, Elgiz Henden, Nilay Yılmaz, Neslihan Erdoğdu, Ece Karaboncuk, Doç. Dr. Aytuğ Altundağ ve Dr. Gülsen Meral, konuşmacı olarak yer aldılar.

Özellikle 3-13 yaş arasındaki çocuklar için birbirinden farklı ve faydalı atölyelerin düzenlendiği zirvede: Arttırılmış gerçeklik, LEGO, İngilizce konuşma, permakültür, yaratıcı sanat, robotik, yaratıcı drama, kodlama, 3D Pen, STEAM, oyun ile kodlama, güvenli internet, vermikültür, mindfulness, çivi futbol sahası, ahşap tasarım ve şekillendirme, Flip Flop, rekreatif oyunlar, orff ve ritim, yaratıcı drama ile farklılıklar diyarı, yaratıcı drama ile kocaman kalpler, interaktif kitap okuma ve etkinlikler, okul öncesinde ingilizce, matematik ve sosyal iletişim öğretirken algoritma eğitimi, everyone can create, swift playgrounds ve bağlantılı cihazlar atölyeleri gibi eğlenme ve öğrenmenin bir arada olduğu etkinlikler ile çocuklar zirvelerin tadını çıkartırken, aileler de sağlık, teknoloji bağımlılığı, okul seçimi, yabancı dil öğrenimi, eğitim teknolojileri, özel eğitim, yurt dışı eğitimi, iletişim, akademik başarıyı artırma, sağlıklı beslenme, spor, üstün zekalı çocuklara yönelik eğitim gibi en çok merak edilenlerin, bilinmeyenlerin, doğru bilinen yanlışların interaktif bir şekilde konuşulduğu söyleşilere katıldılar. 

Ergül: “Çocuklarımız geleceğimizin yıldızıdır.” 

“Çocuklarımız geleceğimizin yıldızıdır.” diyen Ebeveyn ve Çocuk Zirvesi Koordinatörü Işıl Boy Ergül “Büyük emekle bu sene ilki gerçekleşen Ebeveyn ve Çocuk Zirvesi beklediğimiz gibi çok büyük bir ilgi gördü. Eğitim adına herkes için yararlı olan bu zirvenin 2’ncisi için şimdiden çok heyecanlıyız. Katılan ve destek herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

YORUMLAR 1
  • hüsnücan 5 yıl önce Şikayet Et
    "Duygusuz yapay zeka" ile insanoğlu kendi katliamını ve sonunu hazırlıyor. Atom bombasından bile tehlikeli.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR