Yerli markalara gün doğdu

Gümrüklerde uygulanan 'Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'nin değişmesi ve döviz kurunda yaşanan hareketlilik, oyuncak ithalatının %40 azalmasını sağladı. Bu gelişmenin yerli üretim için önemli bir fırsat olduğunu belirten Pilsan Plastik ve Oyuncak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzcan Çetinalp, 35 milyar dolarlık cirosu olan plastik sektöründe yerlilere büyük iş düştüğünü belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2019 06:19 GÜNCELLEME 17.04.2019 06:26 EKONOMİ
Yerli markalara gün doğdu
Yerli markalara gün doğdu

Türkiye oyuncak sektörü pazarına talep her geçen gün artıyor. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı'nın (PAGEV) 2017 yılında hazırladığı rapora göre plastik sektörü, ülke ekonomisinin en önemli kalemlerinden birini oluşturuyor. Çalışmaya göre; 9 milyon tonu aşan toplam üretimi, 35 milyar dolarlık cirosu, 5 milyar dolara yaklaşan direkt ihracatı ve son 10 senede ortalama yüzde 12’lere yaklaşan yıllık büyüme ile sektörün ekonomiye sağladığı katkı giderek artıyor.

 

 

AVRUPA'DA 2. SIRADAYIZ

Türkiye alanda, ulaştığı üretim kapasitesiyle Avrupa’da ikinciliğe, dünyada ise altıncılığa yükseldi. Araştırma sonucuna göre; ülkemizin plastik oyuncak üretimi, toplam oyuncak üretiminin en az yüzde 70’ini oluşturuyor. Türkiye oyuncak üretimi 2017 yılında yaklaşık 21 bin ton ve 173 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

 

SEKTÖRE GÜÇ KATTI

Öteki taraftan geçtiğimiz yıllarda yapılan bir düzenleme sektörün rekabet gücünü arttırdı. Türk oyuncak sektöründe gümrüklerde uygulanan 'Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'nin değişmesi ve döviz kurunda yaşanan hareketlilik ithalatın azalmasına neden oldu. Düzenleme ile ithalat payında yüzde 40’lık bir düşüş yaşandı.

KAPASİTE GENİŞLEDİ

Alanda faaliyet gösteren Pilsan Plastik ve Oyuncak Sanayi A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzcan Çetinalp ile hem sektörü değerlendirdik hem de markalarını konuştuk. Firmalarının temellerinin 1940 yılında atıldığına işaret eden Çetinalp, "1950 yılında plastik oyuncak üretimine başladık. Zaman ve teknolojinin getirmiş olduğu değişimler ile birlikte kuruluş tarihinden sonra 3 kere imalat alanı değiştirilip, firmanın üretim kapasitesi genişletildi” bilgisini paylaştı. Yıllık toplam plastik işleme kapasitelerinin 2 bin ton olduğunu bildiren Çetinalp, şunları söyledi: "Markamız bünyesinde barındırdığı toplam bin 200 personel ile birlikte şu anda 70 bin kapalı, 200 bin metrekare açık imalat alanıyla Lüleburgaz'da üretim yapıyor. Müşterilerimize Ankara, İzmir, Bursa bölge müdürlüklerinden hizmet veriyoruz." Şirketin ana imalat tekniği olarak enjeksiyon, şişirme ve rotasyon tekniklerini kullanıldığını belirten Çetinalp, ürün gamında 550 farklı çeşit ürün bulunduğuna vurgu yaptı.

YASAYLA BİRLİKTE İTHALAT DÜŞTÜ

2018 yılının her sektörde olduğu gibi plastik sektöründe de çalkantılı geçtiğini aktaran Çetinalp, “Özellikle imalat yapan firmalar döviz kurundaki değişikliklerden dolayı piyasadaki fiyat politikalarını sabit tutamadılar. Fakat biz bu fiyat artışlarının büyük bir kısmını kendi içimizde absorbe ederek, son tüketiciye bunu yansıtmadık” değerlendirmesinde bulundu. Alanda ithalat payının da bir hayli yüksek olduğuna dikkati çeken Çetinalp, “Gerek döviz kurunun artışı gerekse gümrüklerde uygulanan oyuncak güvenliği yönetmeliğinin değişikliğe uğramasıyla birlikte bu oranlar düştü. İthalatta yüzde 40'lık bir düşüş yaşandı. Bu da yerli oyuncu için büyük fırsat oluşturuyor, firmalarımıza büyük görev düşüyor” diye konuştu.

84 FARKLI ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

2019 yılı hedeflerini revize ettiklerini belirten Çetinalp, cirolarını yüzde 30, ihracatlarını ise yüzde 20 oranında arttırmak istediklerini dile getirdi. Üretikleri ürünlerin yüzde 40’ının 84 farklı ülkeye ihraç edildiğini kaydeden Çetinalp, yüzde 60’ının ise Türkiye’de tüketildiğini anlattı. Oğuz-can Çetinalp, mevcut bayi ve müşterileri ile birlikte hacimlerini büyütmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 1
  • cevdet 4 yıl önce Şikayet Et
    ekonomi bakanlığı ithalatı minumum düzeye düşürecek adımlar atmalı
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR