İngilizlerin iddiası doları 6 ayın zirvesine çıkardı! Sert tepki geldi

Financial Times gazetesinin Türkiye'nin net rezervlerinin Merkez Bankası'nın açıkladığının aksine 28.1 milyar dolar değil, 16 milyar dolar olduğunu iddia ettiği haber dolar kurunu yükseltti. Financial Times'ın haberine hem Merkez Bankası yetkilileri hem de Erdoğan da sert tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.04.2019 14:03 GÜNCELLEME 18.04.2019 15:51 EKONOMİ
İngilizlerin iddiası doları 6 ayın zirvesine çıkardı! Sert tepki geldi
İngilizlerin iddiası doları 6 ayın zirvesine çıkardı! Sert tepki geldi

TCMB Nisan ayı başında net döviz rezervini 28,1 milyar dolar olarak açıklamıştı. Ancak İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervinin 16 milyar dolar olduğunu ve Türkiye Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmek için milyarlarca dolarlık kısa vadeli borç kullanıyor iddiasını ortaya attı. Dolar, FT'nin bu haberi sonrası ani bir yükseliş göstererek 6 ayın zirvesine çıkarak 5.85'i gördü.

 

 

FİNANCİAL TİMES KÖTÜ NİYETLİ

FT'nin iddiasıyla ilgili olarak Merkez Bankası yetkilisi, Merkez Bankası'nın altın dahil brüt rezervleri dikkate aldığını ve bu rezervlerin şu an 97-98 milyar dolar olduğunu ayrıca bunların hepsinin kullanılabilir olduğunu ifade etti. Ayrıca yetkili Merkez Bankası'nın rezervlerinde ufak dalgalanmalar olabileceğini ancak orta ve uzun vadede Merkez Bankası'nın rezervlerinde bir artış trendi olduğunu ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezerviyle ilgili herhangi kaygı verici bir durumu olmadığını ifade eden yetkili Financial Times gibi uluslararası kuruluşların yapmış olduğu haberlerin kötü niyetli olduğunun altını çizdi.

 

 

Öte yandan Merkez Bankası Financial Times'a gönderdiği cevapta İşlemlerin uluslararası normlara uygun bir şekilde yapıldığını vurgulamış. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan eski TCMB yetkilileri de, Merkez Bankaları bu tür adımlar atabileceğini, gelişen piyasalar ve ekonomik sistemlerin Merkez Bankalarının atacağı adımları değiştirebileceğini bunun en büyük örneğinin AB Merkez Bankasının Dolar karşısında izlediği yeni ekonomik enstrümanlar olduğunu belirtti.  Merkez Bankası geçtiğimiz ay Swap işlem limitlerinde aldığı kararlar dolar kuru üzerinde ki baskıyı kaldırmış ve dengelenme sağlamıştı. Bu yöntem Merkez Bankalarının izlediği geleneksel bir yöntem değildi. 

ERDOĞAN'DAN SERT TEPKİ

Memur-Sen'in düzenlediği konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı dünyasının bazı kesimlerinin ekonominin çökmüş gibi göstermeye çalışıyor dedi.

Türkiye'nin güçlenerek yoluna devam edeceğini belirten Erdoğan, ‘' Financial Times böyle demiş, sen istersen yaz. Türkiye'nin bu gücünü kabullenecekler. Bunların ilk kez attığı başlık değil bunlar. Financial Times, sen 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmış olan Türkiye'yi tanımadın mı? Biz 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptık. Doğru dürüst kimseden ciddi destek almadan 35 milyar dolar harcadık. Biz bir tas çorba varsa mülteci kardeşlerimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Bolu'da seçilen belediye başkanı bir tas çorba vermezse biz valilikler yoluyla yedirmeye devam ederiz'' ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 42 TÜMÜ
  • crm 4 yıl önce Şikayet Et
    bu alçak ingilizler Çanakkale'deki kuyruk acılarını asla unutamazlar, lawranceler hala ülkemizde kol geziyor. uyanık olmamız lazım.
    Cevapla
  • Barış 4 yıl önce Şikayet Et
    Çeşitli hile ve düzenleriyle reisi yıkamayanlar, milletin zaaf yönünden girerek içimizdeki işbirlikçileriyle birlik halinde ekonomiye saldırıyor, yalan haberlerle ve spekülasyonlarla halkı kandırıp reise çelme takmak istiyorlar. Oyuna gelmeyin dostlar.
    Cevapla
  • ihsan 4 yıl önce Şikayet Et
    dolar oyunun altında bu ingiliz sahteakarları var dikkat
    Cevapla
  • MİSAFİR 4 yıl önce Şikayet Et
    Swap olayında bayağı canları yanmış anlaşılan :)
    Cevapla
  • suleyman d... 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir çok olayda yapa geldiğimiz gibi "Yok hükmündedir!" desek???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR