Prof. Dr. Alkin: Dolarda 'cımbız' operasyonu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin, Financial Times tarafından yapılan Merkez Bankası rezervleriyle ilgili haber için 'Cımbızla çekilmiş algı operasyonu' yorumunda bulunarak, "İktisat biliminin 'ahlak' kodları açısından utanmaları gereken bir yaklaşım" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.04.2019 09:30 GÜNCELLEME 19.04.2019 10:56 EKONOMİ
Prof. Dr. Alkin: Dolarda 'cımbız' operasyonu
Prof. Dr. Alkin: Dolarda 'cımbız' operasyonu

Haber7.com / Özel

 

 

Dün İngiliz Financial Times gazetesinin Türkiye'nin net rezervlerinin Merkez Bankası'nın açıkladığının aksine 28.1 milyar dolar değil, 16 milyar dolar olduğunu iddia ettiği haber dolar kurunu bir anda yükseltti ve 6 ayın zirvesine çıkardı. FT'nin haberine hem Merkez Bankası'ndan hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki geldi.

Konu ille değerlendirmelerde bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin de Financial Times'ın ortaya attığı iddiayı iktisat biliminin 'ahlak' kodları açısından utanmaları gereken bir yaklaşım olarak değerlendirdi ve "iktisatta 'birleşik kaplar sistemi' olarak çalışan bir ekosistemde, birbiriyle bağlantılı konular arasından bir 'konu'yu cımbızla ayrıştırmak 'ahlaki' zafiyettir." dedi.

 

 

TAHVİL İHRAÇLARINI GÖRMEZDEN GELİYORLAR

Uluslararası ekonomi medyasının gün aşırı, Türkiye'nin ekonomisinin genel makro perspektifi içerisinden cımbızla çektiği konularla yürüttüğü 'algı operasyonu' kabak tadı verdi. Financial Times'ın TCMB'nin uluslararası rezervlerine yönelik analizinde, 'bilhassa' yıl başından bu yana Türkiye'nin gerçekleştirdiği tahvil ihraçlarından kaynaklanan ciddi döviz girişini, yurt içine sermaye hareketini görmemezlikten gelip, rezervlere yönelik 'zafiyet' algısı oluşturacak bir makale yayınlaması, iktisat biliminin 'ahlak' kodları açısından utanmaları gereken bir yaklaşımdır. ABD karşılıksız dolar basıyor; diğer yandan ABD Doları bir rezerv para. Japonya yüzde 250 ile dünyanın en ağır kamu borç yükünü taşıyor; diğer yandan Japonlar dünyanın en yüksek tasarruf oranına sahip toplumu. İktisatta 'birleşik kaplar sistemi' olarak çalışan bir ekosistemde, birbiriyle bağlantılı konular arasından bir 'konu'yu cımbızla ayrıştırmak 'ahlaki' zafiyettir.


MERKEZ POLİTİKALARINI ÖDÜNSÜZ SÜRDÜRÜYOR

TCMB, uluslararası rezervlerini arttırmaya yönelik politikasını ödünsüz sürdürüyor. Rezervleri korumak ve güçlendirmek adına her türlü tedbiri kullanıyor, devreye alıyor. Bu esnada, Hazinemiz ve özel sektör kuruluşlarımız, gerçekleştirecek yatırımlar başta olmak üzere, gerekli olan finansman ihtiyacı için başarılı tahvil ihraçları gerçekleştiriyorlar. Hazinemizin yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği tahvil ihraçlarına 9 milyar dolar satış gerçekleşti, satışın iki katı teklif geldi. Sadece bir haftada, Koç Holding, Şişecam, Yapı-Kredi ve QNB Finansbank'ın 2.5 milyar dolarlık tahvil ihracı oldu ve yine 7-8 kat teklif geldi. Şimdi, TCMB'nin rezervlerini bir tek FT analiz ediyor da, dünyadaki onca finans kurumu, onca uluslararası yatırımcı analiz etmiyor mu? TCMB uluslararası rezervlerini güçlendirmeyi sürdürürken, 2017 yılı sonundan, 2019 şubat ayı sonuna kadar ki 14 ayda Türkiye'nin cari açığı da, yani döviz ihtiyacı da kabaca 30 milyar dolar azalmış.

"CIMBIZ" OPERASYONU YAPIYORLAR

FT, ekonomi gazeteciliğinde 'ahlaki' kodlara dayalı olarak, eleştiri yaptığı ölçüde, Türkiye'nin yılın daha 3.5 ayında kamu ve özel sektör olarak 13-14 milyar dolar başarılı tahvil ihracı da gerçekleştirdiğini ve son 14 ayda cari açığın da 30 milyar küçüldüğünü yazsa idi, o zaman bu tür makaleleri dikkate alınabilir. Ama, birileri ısrarla, 'cımbız' operasyonu yapıyor ise, kimse bu tür yorumlara, 'algı' çalışmalarına zerre değer vermeyeceğimizi bilsin. Kaldı ki, ister Türkiye, ister başka bir ekonomi, küresel, bölgesel ve yerel ölçekte, ekonomi zor etaplardan geçiyor ise, ortodoks, yani alışılagelmiş, klasik önlemler, tedbirler değil, heterodoks, alışılmışın dışında tedbirlere de başvurulur. Türk Lirası'nın değeriyle oynamaya kalkanları cezalandırmak için, zaman zaman hetedoroks tedbirlere de başvurulur. Swapta bu yapıldı ve Türk Lirası'nı manipüle etmeye çalışanların canı yandı. Canı yananlar lehine, Türkiye Ekonomisi'ni karalamaya yönelik makalelerin de kaleme alındığını dikkate alarak, heterodoks tedbirlerin finansal işlemlerin doğalında olduğunu da hatırlatalım.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Çonkaroğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    "içimizdeki İrlandalıları" cezalandırmadığımız müddetçe bizi daha çok cımbızlarlar...
    Cevapla
  • Saka 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl ekonomi uçan kuştan etkileniyor
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolara vergi getirin. Belirli miktardan fazla dolar bulundurana %30 vergi alin. Bakalim kac kisi daha bahis de bulunacak.
    Cevapla
  • Şems 4 yıl önce Şikayet Et
    bunlar organize olmuş örgüttür. her ay bir derecelendirme kuruluşu ülkemiz üzerinde algı yaparlar vd yapıyorlar. en cok insana ağır gelen ise chp zihniyetli kişilerin bu konu uzerinde algı oluşturmaları ve misyonerlerin yerini almış olmalarıdır.
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankasına ek yapılanma ile piyasaları rahatlatan sermaye ve iş sahası buluşturulup güven ortamı sağlanmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR