Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. TCMB Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faizler değiştirilmedi ve yüzde 24'te bırakıldı. TCMB, ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini belirterek, "Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. " dedi. Dolar/TL karar sonrası 5.80 üzerinden 5.78'e kadar indi

ABONE OL
GİRİŞ 12.06.2019 14:29 GÜNCELLEME 12.06.2019 14:41 EKONOMİ
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası'nın Haziran ayı PPK toplantısı sonrasında faizlerin yüzde 24 seviyesinde sabit bırakılması yönünde karar alındı. Merkez Bankası, 14 Eylül 2018'deki toplantısından bu yana faizde değişikliğe gitmedi.

 

'İYİLEŞME EĞİLİMİ SÜRECEK'

Son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtilen açıklamada, parasal duruşun enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirleneceği ifade edildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir"

 

'SIKI DURUŞUN KORUNMASINA KARAR VERİLDİ'

İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte Kurul, fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.  

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Karar sonrası 5.81'den 5.78'e gerileyen Dolar/TL kuru şu sıralarda 5.80 civarında seyrediyor.

25 Nisan'daki PPK toplantısında politika faizi yüzde 24 düzeyinde sabit bırakılmıştı.

YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Resmi faizin % 24 olan bir ülkede Enflasyonun % 15 olması kadar gülünç bir sey olamaz. YEMEZLER...
    Cevapla
  • haklı 4 yıl önce Şikayet Et
    korkak amerika, dolar şu an ağzının payını aldı.
    Cevapla
  • fetih 4 yıl önce Şikayet Et
    merkezi millileştirin esaretten kurtarın
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Faizler düşmeden kimse parasını çekip de iş yapmaz. 500.000 lirayı faize yatırıp 10.000 lira faiz alan biri, kiracıyla uğraşarak 2.000 lira kira almak için 500.000 lirasını faizden çekip daire almaz. Hiçbir müteahhit de dairelerini satamayacağı bir inşaatı yapmaz. Müteahhitler kentsel dönüşüm yapacağız diye binlerce binayı yıkıp bıraktı sonra da paralarını faize yatırdı, inşaat yapan yok. Yüksek faiz piyasayı böylece kitledi bıraktı işte.
    Cevapla
  • METİN 4 yıl önce Şikayet Et
    bu memeleketde inşaattan başka sektör yokmu
    Cevapla
  • Kasket 4 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar inşaat yapsa ne olacak milletin çoğu alamadıktan sonra
    Cevapla
  • Anlayana 4 yıl önce Şikayet Et
    Faiz lobisi Kazanıyor bu sistemde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR