Sanayi-üniversite işbirliği ‘uçuşta’

Türkiye’nin öncü savunma sanayii firmalarından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) mühendis öğrencilerle birlikte, çok hafif uçak olarak adlandırılan VLA (Very - Light Aircraft) sınıfı bir uçak yapıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2019 10:50 GÜNCELLEME 01.07.2019 10:50 EKONOMİ
Sanayi-üniversite işbirliği ‘uçuşta’
Sanayi-üniversite işbirliği ‘uçuşta’

Milli Muharip Uçak, T-129 ATAK, ATAK-2 ve GÖKBEY helikopterinin yanı sıra HÜRKUŞ, ANKA gibi önemli projelere imza atan ve başlattığı stajyer mühendis - tekniker programlarıyla, üniversite öğrencilerini savunma sanayine kazandıran TUSAŞ, şimdi de üniversite iş birliği ile yeni bir uçak tasarlıyor.

 

Çok hafif uçak 

TUSAŞ ile ODTÜ ve İTÜ arasında 2017’de ilk adımı atılan VLA projesi sürüyor. Öğrenime devam eden ilgili mühendislik bölümü öğrencilerinin, uçak tasarımı, üretimi, montajı, yer ve uçuş testi ile sözleşme ve program yönetimi alanında yetiştirilmesi için başlatılan proje, çok hafif uçak kategorisinde.
 
Milliyet'te yer alan habere göre, proje kapsamında 2 kişilik birer adet prototip uçak geliştirilerek üretilecek. Uçağın tasarım faaliyetleri İTÜ ve ODTÜ öğrencileri tarafından; üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri ise öğrencilerin katılımı ile TUSAŞ tarafından gerçekleştirilecek.
 
Proje ile, öğrencilerin tasarım faaliyetlerine eğitimleri sırasında başlaması ve tasarımlarının ürüne dönüştürülmesi, eğitim hayatı içinde savunma ve havacılık sektöründe deneyim kazandırılması hedefleniyor.
 
500 km menzilli
 
Üretilecek prototip uçağın özellikleri:
 
- Tek ve pistonlu motor
 
- 2 koltuklu
 
- Sabit iniş takımı
 
- Maksimum Kalkış Ağırlığı: 750 kg
 
- Maksimum Kalkış Mesafesi: 450 metre
 
- Maksimum Operasyon İrtifası: 7500 ft
 
- Paralı ağırlık hedefi: 200 kg
 
- Menzil: 500 km
 
- İrtifada 3 saat Havada Kalma
 
- Maksimum Seyir Hızı: 81 Kts (150 km)
 
- Manevra Limiti: +3.8 g / -1.5 g

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR