Plan hazır! Gıda fiyatlarında kalıcı düşüş...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Tek haneli rakamlara inmiş enflasyon ve faiz oranlarını kalıcı hale getireceğiz" sözleriyle ortaya koyduğu hedef için son viraja girildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.08.2019 09:39 GÜNCELLEME 17.08.2019 09:41 EKONOMİ
Plan hazır! Gıda fiyatlarında kalıcı düşüş...
Plan hazır! Gıda fiyatlarında kalıcı düşüş...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başkanlığında geçen hafta gerçekleştirilen Gıda Komitesi toplantısında da enflasyonu tetikleyen gıda fiyatlarında kalıcı düşüş sağlayacak, üretimde maliyetleri düşürecek yapısal çözüm adımları, stratejiler kapsamlı şekilde ele alındı. Gıda enflasyonuna karşı 10 aşamalı plan kapsamında dönemsel fiyat dalgalanmaları asgariye indirilecek, Ürün Gözetim Mekanizması yaşama geçirilecek.

 

ÜRÜN BAZINDA PLANLAMA

Lojistik ve depolama alanlarında gerekli düzenlemeler yapılacak. Tarımda bölge ve ürün bazında bir planlamanın kurumsal altyapısı hayata geçirilecek. Aracılık ve lojistik maliyetlerini azaltmak için tarımsal üretimde örgütlü yapı güçlendirilecek. Dönemsel fiyat dalgalanmaları asgariye indirilmesini sağlayacak soğuk depo zincirleri desteklenecek.

Taşıma araçları modernizasyonu ve dönüşümü teşvik edilecek. Rekabete açık ürün piyasası oluşturulmasına yönelik bitkisel ve hayvansal ürün ihtisas borsaları tesis edilecek. Tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılabilmesine imkân veren bir erken uyarı sistemi kurulacak. Ürün Gözetim Mekanizması hayata geçirilecek. Üretici birliklerinin ticari faaliyette bulunabilmelerinin kolaylaştırılması için düzenlemeler yapılacak. Tarımda e-ticaret etkinleştirilecek.

10 AŞAMALI EYLEM PLANI

* Ürün bazında planlama yapılacak.
* Dağıtım maliyetleri düşürülecek.
* Fiyat dalgalanmaları azaltılacak.
* Taşıma araçlarının dönüşümü teşvik edilecek.
* Bitkisel ihtisas borsaları kurulacak. 
* Fiyat dalgalanmalarının takibi için Ürün Gözetim Mekanizması hayata geçirilecek.
* Örtü altı üretim ile modern sulama desteklenecek.
* Arz zincirinde kayıplar azaltılacak.
* Yeni üretim modelleri uygulanacak.
* Üretici birliklerine koruma sağlanacak.

 

YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Allah dostu 4 yıl önce Şikayet Et
    Çiftçiye mazot 2 den verilsin hayvancılık tarım teşvik edilsin millet köyüne kasabasına döner istanbul nüfusu 7-8 milyona düşsün 20 milyonu kaldırmıyor bu şehir trafik ahlaki yozlaşma pahalılık
    Cevapla
  • okur 4 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim sistem çöpe dökmeyi dayatıyor. sadece halci de degil. pazarda manavda her yerde. isteyen istedigi fiyattan satamiyor. neymis esnaf dayanışması neymiş piyasa vs.. ayrica yasalar da izin vermuyor. mesela bir fırın vardi bursa da heralde. ekmeği ucuza satti diye mahkeme ye verdiler de mahkeme ucuza satamazsin dedi. neymis rekabet mis. anlayacağıniz bu şartlarda anca trol haber olur baska da bir cacık olmaz.
    Cevapla
  • Tayfur 4 yıl önce Şikayet Et
    Hal yasası çıkacaktı Ne oldu bilen varmı?Nebicim iştir bu böyle hükümet yokmu bu ülkede illa bu millet Tanzim satış yerlerinde çilemi çeksin.
    Cevapla
  • Recai 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah rızası için hollandaya akıllı zeki vatanını milletini seven insanları gönderin incelesinler aynısını buraya uygulasınlar amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok.nokta
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Ürünleri çöpe dökene 4 bin ceza vererek ürün fiyatları düzelmez! Cezaların çok ağır olması lazımki aracı, üretici ürünü satmak zorunda kalsın! .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR