Türkiye ve Rusya'dan dolara karşı ilk hamle

Türkiye ve Rusya, 2016 yılından buyana ön çalışmalarını sürdürdükleri yerel para birimi ile ticaretin ilk adımını atıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.09.2019 11:44 GÜNCELLEME 05.09.2019 11:45 EKONOMİ
Türkiye ve Rusya'dan dolara karşı ilk hamle
Türkiye ve Rusya'dan dolara karşı ilk hamle

Bu hamleye göre Türk lirası ve Rus rublesi ticarette kullanılacak. İlk etapta Rusya’dan 60 bin ton tahılın Türkiye'ye tedarikini konu alan ihalenin mali bedeli ruble olarak ödenecek. Daha önceki alımlarda dolar kullanılırken, bu alım Rusya ve Türkiye’nin ruble üzerinden yaptığı ilk anlaşma olacak.

Son yıllarda lira ve rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi, küresel ekonomideki yavaşlama ve kriz, daralan ithalat ve ihracatı hareket geçirmek, yaşanan pazar kaybını engellemek için Türk ve Rus tarafları harekete geçirdi. Teknik hazırlıklar tamamlandı.

 

 

İLK SEVKİYAT BU AY

3 Eylül’de 250 bin ton Rus tahılının Karadeniz ve Akdeniz limanlarına tedariki konulu ihale, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Ankara'da düzenlendi. İhale şartlarına göre Rus mahsullerinin teslimi 10 ila 27 Eylül tarihlerinde Mersin Limanı’na yapılacak. Ödemeler ise ruble üzerinden gerçekleşecek. İhaleyi kazanan İsviçreli Grain Export SA şirketi, ilk sevkiyatta 60 bin tonluk tahılın Türkiye'ye tedarik edecek.

 

 

KUR RİSKİNE ‘YEREL’ KALKAN

Şirket yöneticileri, Türk tarafıyla anlaşmanın Rus rublesi üzerinden yapıldığını, ‘ekonomik fayda’ sağlamak adına yerel para birimi üzerinden ticaretin tercih edildiğini söyledi. Böylelikle ihalelerin daha şeffaflaştığı, döviz kurundaki dalgalanmalardan kaynaklanabilecek riskler azalttığını belirttiler.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya ile yapılan ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını artırmayı hedeflediklerini söylemişti.

KAYNAK : Habertürk
YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • Erdoğan 4 yıl önce Şikayet Et
    haydi Bismillah
    Cevapla
  • Osmanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız artık bu tarım ürünlerin de atılım yapılmalı rusya bizden domatesdir şudur budur almayı kesti kendi üretti.Bizim de bu ürünleri üretmemiz lazım.Savaş zamanı veya ambargo zamanı nerden bulup da alıcaz iran durumuna düşmeyelim.Allah bizlere bu güzel toprakları nasip etmiş her şey yetişiyor maşAllah kıymetini bilelim.
    Cevapla
  • kelem 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz zaten tarım ülkesiyiz; Rus'tan neden tahıl ithal ediyoruz ki ?
    Cevapla
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Bakin bu konu çok yanlış anlaşılıyor. Bizim buğdayimız bize zaten yetiyor ve artıyor. ithal edilen buğday makarna un ve diğer ünlü mamul olarak hazırlanıp diğer ülkelere dış ticaret yani ihracat olarak değerlendiriliyor. Gelen un ihraç kayıtlı undur. Bunu Turkiyeye zararı yok faydası var.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Senin evde bir sürü buğday var ama sen hep aynı kişiden domates alıyorsun o senden tarım ürünü almıyor. Ona birşeyler satman gerekmezmi. Hep tek yönlümü ticaret olur
    Cevapla
  • maarem 4 yıl önce Şikayet Et
    off offf onlar bizden niye domates alıyor, ya nelere takılıyorsunuz yav
    Cevapla
  • Maslandag 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok uzun sürdü yahu. Demek ki ABD engel olmak için çok savaştı.
    Cevapla
  • evet_isyan 4 yıl önce Şikayet Et
    Peki ama Ruble'nin dolar karşısındaki dalgalanması 6 ay bir yıl sürecek böyle bir mevzuda nasıl bir seyir izler? Karmaşık konular ama inşallah çözülür de her alış veriş için dolar aramaktan kurtulur ülkemiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR