Mahkemeden flaş Uber kararı!

İnternet üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talebiyle açılan davayı kabul eden mahkeme, Uber'in tüm faaliyetlerinin durdurulmasına ve internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2019 14:46 GÜNCELLEME 18.10.2019 17:24 EKONOMİ
Mahkemeden flaş Uber kararı!
Mahkemeden flaş Uber kararı!

İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesindeki yedinci duruşmaya, birleşen dosyalardaki davacılar Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası avukatları ile davalı Uber Turkey Yazılım Ltd. Şti. ve Uber BV avukatları katıldı. Feri müdahil tarafların avukatları da duruşmada hazır bulundu.

 

 

Duruşmada, bilirkişi heyetinin raporunu dosyaya sunduğu hatırlatılarak, söz konusu raporda, "Uber faaliyetlerinin, taksicilik faaliyetleriyle benzer olduğu ve bu durumun haksız rekabet yarattığı" görüşünün bildirildiği aktarıldı.

Rapora karşı beyanı sorulan davacı taksici odalarının avukatları, bilirkişi raporu doğrultusunda, haksız rekabetin engellenmesi için Uber'in faaliyetlerinin tümünün durdurulmasına ve internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verilmesini talep etti.

 

 

Davalı Uber avukatları ise bilirkişi raporuna itiraz ettiklerini belirterek, "raporda hukuki gerekçelendirme yapılmadığı, doktrinsel beyan dışında ayrıntı verilmediği, mahkeme heyetinin sorularının karşılık bulmadığı, hizmetlerin aynı olmasının belirtilmesine rağmen Uber araçlarıyla taksiler arasındaki farkların gözardı edildiği ve çelişkiler barındırdığı" gerekçeleriyle yeni bir rapor alınmasını talep etti.

Taleplerle ilgili karar veren mahkeme heyeti, bilirkişiler tarafından teknik inceleme yapıldığı ve haksız rekabetle ilgili nitelemenin hukuki olduğu gerekçesiyle yeni bilirkişi raporu alınması talebini reddetti.

3 gazetede ilan edilecek

Son kez beyanda bulunmaları istenen davacı avukatları, davanın kabulünü isterken, davalı avukatları davanın reddi yönünde karar verilmesini talep etti.

Verilen aranın ardından nihai kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın kabulüne hükmederek, Uber'in hizmetlerinin haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, haksız rekabetin men edilmesine, Uber hizmetlerinin sunulduğu www.uber.com ve Uber mobil uygulamaları ile Uber XL isimli hizmete erişimin engellenmesine, kesinleştikten sonra hükmün tirajı en yüksek 3 gazetede ilan edilmesine" karar verdi.

Bu kararlarla birlikte Türkiye'de hizmet veren ve taksicilerin itiraz ettiği Uber'in faaliyetleri durdurulmuş oldu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 37 TÜMÜ
  • ahmet uslu 5 yıl önce Şikayet Et
    Cok yanlis karar adalet diye birsey yok rekabet bitmistir
    Cevapla
  • istanbulluertu 5 yıl önce Şikayet Et
    ubere alternatif Türk firması kurulsun hatta belediyelere bağlı olsun derim. topu topu 20-25bin taksi plakası var istanbul'pa, plaka sahiplerinin hepsi milyarder. uber var diye millet taksiyemi binmiyor? uber şoförleri ne yapsın şimdi? 2milyon tl verip taksi plakasımı alsın? saçmalığın daniskası. özel taşıma bir grubun tekelinde olamaz arkadaş.
    Cevapla
  • Kul 5 yıl önce Şikayet Et
    UBER bir amerika sermayesidir alınan karar çok güzel olmuş
    Cevapla
  • tufan çetin 5 yıl önce Şikayet Et
    unutmayın Uber e ödenen paralar Türkiyede kalmıyor. kārı aldındıktan sonrası uberi suren komisyonunu alıyor. sonra vergisini veriyor. büyük paralar aktarılıyor yabancı bankalara
    Cevapla
  • recep 5 yıl önce Şikayet Et
    taksici esnafı diye bir şey yok taksi plakaları iki üç firmanın elinde şoförleri çalıştırıyorlar yok pahasına tefecilik de cabası
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR