Son dakika: Merkez Bankası enflasyon tahminini düşürdü

SON DAKİKA HABERİ: Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 12'ye çekildiğini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 31.10.2019 10:54 GÜNCELLEME 31.10.2019 11:42 EKONOMİ
Son dakika: Merkez Bankası enflasyon tahminini düşürdü
Son dakika: Merkez Bankası enflasyon tahminini düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Enflasyon Raporu'na ilişkin açıklamada bulundu. 

 

Uysal, "Tüketici enflasyonunun ekim ayında da tek hanede kalacağını, yılın son 2 ayında ise ters baz etkisiyle bir miktar yükseleceğini öngörüyoruz." derken TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13.9'dan yüzde 12'ye, 2019 yılı gıda enflasyonu tahminini de yüzde 15'ten yüzde 10'a çektiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın açıklamalarından satır başları;

 

Türkiye'de kredi mevduat faizleri belirgin geriledi, kredi büyümesi hız kazandı. Enflasyondaki düşüş eğilimi ile birlikte ekonomideki kademeli toparlanma sürecek. Yatırımlar zayıf seyrini koruyor, net ihracatın büyümeye katkısının azalarak devam edeceğini öngörüyoruz.

Finansman koşullarında iyileşmeye bağlı olarak tüketici kredileri ağustos itibariyla önemli ivme kazandı. Ticariler daha az da olsa ivmelendi. 

"ENFLASYON EKİMDE DE TEK HANEDE KALACAK"

Yıllık enflasyondaki düşüş ana alt gruplara yayılırken sürükleyici temel mal ve gıda grupları oldu.TÜFE'nin ekim ayında da tek hanede kalacağını, son iki ayda ters baz etkisiyle bir miktar yükseleceğini öngörüyoruz.

"ILIMLI TOPARLANMA SÜRÜYOR"

Öncü göstergeler ikinci yarıyılda iktisadi faaliyette ılımlı toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor. Üçüncü çeyrekte ekonomideki ılımlı toparlanma sürerken, iş gücü piyasasındaki zayıf görünüm devam etti.

"ENFLASYON KADEMELİ OLARAK HEDEFLERE YAKLAŞACAK"

2019 sonu enflasyon tahminini yüzde 12 olarak belirledik. (Önceki tahmin yüzde 13,9) 2020 sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2 olarak değişmedi. Enflasyon düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü bir politika koordinasyonu altında enflasyon kademeli olarak hedeflere yakınsayacak. Aşağı ve yukarı yönlü unsurların birbirini dengelemesiyle 2020 yıl sonu tahmininde değişiklik olmadı. 

"PARA POLİTİKASINDA ÖNEMLİ BİR ALANI KULLANDIK"

Para politikası duruşu dezenflasyon politikasıyla uyumlu. Para politikasında önemli bir alanı kullandığımızı vurgulamak isterim. Enflasyonu en yakın zamanda tek haneye düşürmeye odaklandık. Zorunlu karşılık başta olmak üzere araç setini etkin kullandık. Orta uzun vadede sağlıklı büyümeye katkı sağlayarak fiyat istikrarını destekleyeceğini öngörüyoruz. 

YORUMLAR 4
  • Yüksel 4 yıl önce Şikayet Et
    Alımgücü çok düştü Rakamlar piyasaya yansımıyor
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Yatırımlar zayıf seyrini koruyor, net ihracatın büyümeye katkısının azalarak devam edeceğini öngörüyoruz.
    Cevapla
  • Mehmet öztürk 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanım bir zaman Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini tutturduğunu hiç görmedim demişti. Bunlarda tutturamıyor.
    Cevapla
  • Yağmur 4 yıl önce Şikayet Et
    Konut kredileri düşşün artık
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR