'60 yaş şart, 80 bile yetmez'! 20 yılda ne değişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT konusuyla ilgili "Seçimi kaybetsem dahi bu işte yokum" açıklamasının ardından konuşan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Bu sorunu biz çözeriz" çıkışı akıllara bundan 20 yıl önce yaptığı “Emeklilik yaşı 50-55'in üstüne çekilmeli. 60 yaş şart. SSK'yı 80 yaş bile kurtarmaz” ifadelerini akıllara getirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.11.2019 09:36 GÜNCELLEME 20.11.2019 09:39 EKONOMİ
'60 yaş şart, 80 bile yetmez'! 20 yılda ne değişti?
'60 yaş şart, 80 bile yetmez'! 20 yılda ne değişti?

Kamuoyunda bir süredir yer alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuyla ilgili açıklamalar peş peşe geliyor. Başkan Erdoğan’ın "Seçimi kaybetsem dahi bu işte yokum" dedi. Bu açıklamanın ardından konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dan "EYT'liler merak etmesin onların sorunlarını biz çözeriz" açıklaması geldi. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun bundan 20 yıl önce SGK Genel Müdürü olduğu dönemde “Emeklilik yaşı 50-55'in üstüne çekilmeli. 60 yaş şart. SSK'yı 80 yaş bile kurtarmaz” ifadeleri akıllara geldi.

 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemde giderlerinin sadece yüzde 55’ini karşılayabilen SGK’da gelir gider dengesi AK Parti’nin iktidarda olduğu son 17 yılda 20 puan iyileşti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2020 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son günlerde ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ olarak bilinen EYT’lilerle ilgili tartışmalara ışık tutacak önemli veriler paylaştı.

SİGORTALI SAYISI ARTTI

 

Selçuk “SGK bütçesi değerlendirildiğinde gelirlerin giderleri karşılama oranlarına bakmak bizi doğru sonuçlara götürecektir. SGK’nin performans göstergesi olan gelirlerin giderleri karşılama oranı, 2002’de yüzde 71.5 iken, yıl sonunda bunun yüzde 91.5 olmasını bekliyoruz. Sonuç olarak, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini takip ediyor ve gerekli adımları atıyoruz” dedi.

Selçuk kendileri için sigortalı sayısındaki artışın da önemli bir gösterge olduğunu belirterek sosyal güvenliğin önemli parametrelerinden aktif-pasif sigortalı oranının 2009’da 1.78 iken bugün 1.87 düzeyinde olduğunu kaydetti. Selçuk’un paylaştığı bu rakama göre 2009’da 1.78 çalışana 1 çalışmayan düşerken şimdi bu rakam 1.87’e çıkmış. Uzmanlar ideal olanın 3-4 olduğunu belirtiyor.

REEL YÜZDE 48 ZAM

Mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturma doğrultusunda birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini aktaran Selçuk, bir yandan da emeklilerin yanında olduklarını ifade etti. Selçuk, “Yaptığımız seyyanen ve oransal artışlarla en düşük emekli aylıklarında 2002 yılından bu yana reel olarak yüzde 48 ila yüzde 397 oranında artış sağladık. 2019 yılı Ramazan ve Kurban bayramlarında 12 milyon emekliye ödeme yaptık” diye konuştu. 

ANALİZLER YAPTIK MALİYET SÜRDÜRÜLEMEZ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklamalarda bulundu, “(EYT ile ilgili) En az 10 analiz yaptık. Her türlü kombinasyonu denedik. Hiçbirinin maliyeti sürdürülebilir değil” dedi. Selçuk, 15 Temmuz bağışlarının 1 kuruşuna dokunulmadığını da belirterek, “330 milyon liranın üzerindeki para fonda duruyor” ifadesini kullandı.

20 YILDA NE DEĞİŞTİ KILIÇDAROĞLU

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Seçimi kaybetsem dahi bu işte yokum" çıkışının ardından topa girerek "EYT'liler merak etmesin onların sorunlarını biz çözeriz" açıklaması yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bundan 20 yıl önce SSK Müdürlüğü yaparken farklı konuşuyordu. 1998'de IMF, emeklilik yaşının artması önerisinde bulunurken, dönemin SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, "Emeklilik yaşı 50-55'ün üstüne çekilmeli. Yine de yaş yükseltmekle kısa vadede SSK'dan mucize beklenmemeli. Yaş 80 de olsa, SSK kısa vadede kurtulamaz. Yaşla birlikte ek önlemler alınmalı" açıklaması ile yapılan öneriye desteğini ifade etmişti. Kemal Kılıçdaroğlu, IMF'nin önerisine katıldığını belirtirken, 38-43 emeklilik yaşının Türkiye şartlarına uymadığını söylemişti.

MHP LİDERİNDEN ERDOĞAN'A DESTEK

MHP lideri Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada göre EYT konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek çıktı. Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

"Bu erken emeklilik konusunun iki boyutlu olduğuna dikkat çeken Bahçeli, "Bir tanesi ekonomik yönden, çok ağır yükümlülükler getiren 6 tane Kıran hareketi, Güneydoğu'da, sınırda güvenlik politikaları, TSK’nın neredeyse 1 aya yaklaşan sınırdaki yükümlülükleri Türkiye ekonomisi açısından önemli değerlendirmelere tabi tutulması lazım. Bu konuyla ilgili bu düşüncemizi herkesle paylaşıyoruz. Böyle bir yükümlülüğün altından kalkabilir miyiz? Yoksa bu toplumsal talep karşısında bir takım çevrelerin istismarına fırsat mı verelim? Bunları iyi düşünmek lazımdır. Sayın cumhurbaşkanı ve hükümetinin değerlendirmesi Türkiye açısından bize göre isabetli olmuştur. Hali hazırda binlerce asker görevleri başında, ekonomik yönden önemli sorumluluklar var. Böyle bir durum içerisinde EYT'yi gündeme taşıyarak karşılığını ve kaynağını bulmakta zorluk çekilen bir ortamda bu vaadin yerine getirilmesi talebi belki ana muhalefet açısından uygun düşebilir; ama cumhur ittifakı yaklaşımı açısından doğru bulmadığımı ifade ettim. Kendilerinin bu konudaki hem cumhurbaşkanımızın hem de hükümet yönetiminin almış olduğu kararın doğru bir karar olduğu kanaatini paylaştım. Zannederim isabetli olur ülkemiz açısından da"

YORUMLAR 1
  • Denizlili 4 yıl önce Şikayet Et
    1999 Eylül den sonra işe başlayanların erken emeklilik talebi olamaz Bu tarihten önce başlayanlar çıkan kanun geriye dönük neden işliyor kazanılmış hakkım diyor haklı olarak
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR