Balık alırken dikkat! Vatandaşı kandırmaya başladılar

Balıkçılar bu yıl ağlarında palamutu çok görebilirken, bazı esnaf, torik ve tombik balıklarını 'Palamut' etiketiyle satmaya başladı. Palamudun, kolaylıkla torik ve tombikten ayırt edilebildiğini belirten balıkçılar da tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.12.2019 09:58 GÜNCELLEME 09.12.2019 14:27 EKONOMİ
Balık alırken dikkat! Vatandaşı kandırmaya başladılar
Balık alırken dikkat! Vatandaşı kandırmaya başladılar

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle 1 Eylül'de başlayan balık sezonunda balıkçılar, ağlarda palamut göremedi. Omega- 3 yağ asidi bakımından somondan sonra gelen palamut, cildi de besliyor. En çok tercih edilen balıklar arasında yer alan palamudun bulunamaması üzerine bazı esnaf, palamuda benzeyen torik ve tombik balıklarını 'palamut' etiketiyle satmaya başladı. Balıkçılar, tüketicilerin aldığı balıkların palamut değil, tombik ve torik olduğunu vurgularken fiyatları 10-15 TL arasında değişen balıkların, kolaylıkla palamuttan ayırt edilebileceğine dikkat çekti.

 

 

BALIKCILARIN AGLARINA BU SENE PALAMUT TAKILMAMASINA RAGMEN BAZI ESNAFLAR, TORIK VE TOMBIK BALIKLARINI VATANDASLARA 'PALAMUT' ETIKETIYLE SATMAYA BASLADI. PALAMUDUN, KOLAYLIKLA TORIK VE TOMBIKTEN AYIRT EDILEBILDIGINI BELIRTEN BALIKCILAR, TUKETICILERI DIKKATLI OLMALARI KONUSUNDA UYARDI. ISMAIL ENERDIL (FOTOGRAFTA) PALAMUT (SOLDAKI) VE TORIK (SAGDAKI) BALIGINI TUTUYOR. (FOTO: TOLGA TAHCI / IZMIR DHA)

Balıkçı İsmail Enerdil (40), palamudun üç farklı şekilde torik ve tombikten ayırt edilebileceğini belirterek, şöyle dedi:

"İlk olarak balığın dişlerine bakılması gerekiyor. Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. Eğer dişine bakmadıysanız beneklerine bakarak da kontrol edebilirsiniz. Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir. Ayrıca tüketiciler, balığı takoz biçiminde kestirsinler. Balık kesildikten sonra eti beyaz ise o palamuttur. Tombik ve toriğin eti siyah olur ve genellikle lakerda olarak değerlendirilir. O sebeple sadece fiziksel olarak değil, lezzet anlamında da çok ciddi farklar var. Ayrıca tüketicilerin güvendikleri bir balıkçıdan alışveriş yapmalarını öneririm."

BALIKCILARIN AGLARINA BU SENE PALAMUT TAKILMAMASINA RAGMEN BAZI ESNAFLAR, TORIK VE TOMBIK BALIKLARINI VATANDASLARA 'PALAMUT' ETIKETIYLE SATMAYA BASLADI. PALAMUDUN, KOLAYLIKLA TORIK VE TOMBIKTEN AYIRT EDILEBILDIGINI BELIRTEN BALIKCILAR, TUKETICILERI DIKKATLI OLMALARI KONUSUNDA UYARDI. ISMAIL ENERDIL (SOLDA) - MUTLU EVREN (SAGDA) TORIK BALIGINI TUTUYOR. (FOTO: TOLGA TAHCI / IZMIR DHA)

Esnaf Mutlu Evren (30), vatandaşların, bu sene palamudun olmayacağına ikna olması gerektiğini dile getirerek, "Havalar soğumadığı için ve palamut da soğuğu seven bir balık olduğu için bu sene çıkmadı. Benim tüketicilere tavsiyem, bu sene palamut aramayı bırakıp başka balıklara yönelsinler. Çünkü insanlar palamuda yöneldikçe, bazı satıcılar tarafından kandırılıyorlar" dedi.

 

 

BALIKCILARIN AGLARINA BU SENE PALAMUT TAKILMAMASINA RAGMEN BAZI ESNAFLAR, TORIK VE TOMBIK BALIKLARINI VATANDASLARA 'PALAMUT' ETIKETIYLE SATMAYA BASLADI. PALAMUDUN, KOLAYLIKLA TORIK VE TOMBIKTEN AYIRT EDILEBILDIGINI BELIRTEN BALIKCILAR, TUKETICILERI DIKKATLI OLMALARI KONUSUNDA UYARDI. (FOTOGRAFTA TORIK BALIGI) (FOTO: TOLGA TAHCI / IZMIR DHA)

'Palamut' etiketini görerek satın alan tüketici Mehmet Can (42), evde kızartınca tombik olduğunu anladığını vurgulayarak "Geçtiğimiz günlerde tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki Havra Sokağı'na gidip palamut aldım. Ancak eve gelip balığı pişirdiğimde palamut almadığımın farkına vardım. Çok kötü bir tadı vardı. Sorduğumda o balığın tombik olduğunu öğrendim. Esnaf, balığın cinsi neyse o şekilde satmalı" diye konuştu.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    Kul geldi millet olarak bir balık keyfimiz vardı, bir sürü yalan haberle fiyatları şişirdiler ondan da mahrum kalıyoruz. Yettti mi, yermedi, 1 kg balık yiyeceğiz diye denizdeki tüm balıkları tanımamız gerek. Neden mi üçkağıtçı balıkçılardan dolayı, belediye veya hangi kurum görevli ise işini yapsın, biz balık gibi balık yemek istiyoruzzzz
    Cevapla
  • Yolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Insanlar malesef ufak bir dunya menfaatine ahiretini satar olmuş Allah c.c kurallarından bir haber yasar olmuş hak hukuk unutulmuş
    Cevapla
  • Vecihi 4 yıl önce Şikayet Et
    Millet duzelmedikce devlet saglikli calisamaz duzelemez kim ne derse desin
    Cevapla
  • fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    çorum kaya balıkçılıkta aynısını yapıyor
    Cevapla
  • melik 4 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef hiç bi esnafa artık güvenemiyoruz, hele balıkçılara hiç?
    Cevapla
  • akademik 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar karamsar olmayın işini layığıyla yapanlar da çok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR