Türk fındığı, Rusya'ya damgasını vuracak

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, son 12 aylık dönemde Rusya’ya fındık ihracatının 20 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Fındık ve mamulleri açısından önemli bir potansiyel barındıran Rusya pazarında 2020 yılında yapacağımız tanıtım çalışmaları ihracat artışını da beraberinde getirecektir. İFMİB’in 2020 ihracat hedefini ise 1 milyar dolara çıkarttık" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.01.2020 16:43 GÜNCELLEME 03.01.2020 16:43 EKONOMİ
Türk fındığı, Rusya'ya damgasını vuracak
Türk fındığı, Rusya'ya damgasını vuracak

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), Avrupa’dan sonra öncelikli hedef pazarlar arasında belirlediği Rusya Federasyonu’na yönelik tanıtım atağına başlıyor. 2020 Yılında Rusya’da Türk fındığını tanıtmak için çeşitli etkinlikler planlayan İFMİB Heyeti Aralık ayında Moskova’ya giderek incelemelerde bulundu.

 

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören başkanlığında, yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Türkiye’nin Moskova Ticaret Müşavirleri Feridun Başer ve Alper Eriten’in eşliğinde Rus yetkililer ile bir araya geldi. Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ı da makamında ziyaret eden heyet ayrıca perakende pazar araştırması yaptı.

Rusya doğru tanıtım ihracatı artıracak

 

Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) kapsamında gerçekleştirilecek projenin, Rusya’da Türk Fındığının bilinirliğini yükselmek ve ihracatın arttırılmasını hedeflediğini belirten İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, özellikle dünyadaki sağlıklı ürünlere yönelmeye paralel olarak Türk fındık ve mamullerinde doğru pazarlama stratejisi ile kalite-sağlık-marka üçgeninde bir algı oluşturarak hedef pazarda tanınırlığının arttırılmasını da sağlayacaklarını bildirdi. Gören, "Türkiye’nin Rusya Federasyonu’na fındık ve mamulleri ihracatı son 12 aylık dönemde 20 milyon dolara ulaştı. Fındık ve mamulleri açısından önemli bir potansiyel barındıran Rusya pazarında 2020 yılında yapacağımız tanıtım çalışmaları ihracat artışını da beraberinde getirecektir" diye konuştu.

“Fındık üretimindeki artışı ihracata yansıtmaya çalışıyoruz”

Türk fındığının 2019 yılında üretimini tekrar artırarak rakipleri ile arayı açtığını hatırlatan İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, "2018 yılında 515 bin ton fındık üreterek dünya üretiminden yüzde 56 pay aldık. Geçtiğimiz yıllarda bu oran yüzde 80’lere ulaşıyordu. 2019 yılında uygulanan doğru politikalar, yaptığımız eğitimler ve zararlılarla mücadele çalışmaları meyvelerini verdi. Rakiplerimizde üretim düşerken, biz üretimimizi 776 bin tona dünyadaki payımızı da yüzde 69’a çıkarmayı başardık. Halen üretim ve ihracatta pazar lideriyiz. Üretimdeki son artış ile liderliğimizi pekiştirdik. Ülkemizin kazanımı için yeni pazar arama çalışmalarımızı da aralıksız sürdürüyoruz" dedi.

İFMİB 2020 ihracat hedefini 1 milyar doların üzerine çıkardı

Türkiye’nin en fazla fındık ihraç ettiği 10 ülkeden dokuzunun Avrupa ülkesi olduğuna dikkat çeken Gören "Almanya 370 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyor. Onu 335 milyon dolar ile İtalya ve 115 milyon dolar ile Fransa takip ediyor. Son yıllarda yaptığımız tanıtım çalışmaları sonucunda ihracatımızın her geçen yıl arttığı Çin Halk Cumhuriyeti ise 60 milyon dolarlık ihracatla ilk 10 ülke arasında yerini aldı. 2020 yılında yapacağımız tanıtım çalışmaları ile Rusya’da da hızlı bir artış yakalayacağız ve üst sıralara yükselteceğiz. İFMİB olarak 2019 yılını 700 milyon doların üzerinde bir ihracatla kapattık. Yönetim Kurulumuzun aldığı bir kararla 2020 yılı ihracat hedefimizi de revize ettik. 2020’de hedefimiz ihracatımızı 1 milyar doların üzerine çıkarmak olacak" şeklinde konuştu.

YORUMLAR 2
  • Erkan 4 yıl önce Şikayet Et
    3 sene evvel fındık ihracatı 1.5 milyar dolardı. Üreticiyi sömüre sömüre bu kadar düşürdünüz ihracatı
    Cevapla
  • Terazi 4 yıl önce Şikayet Et
    Defalarca söyledim: önce kendi kalp hastalarımızı tedavi edelim fındıkla diye, hemen anjo mudur nedir ona başvuruyorlar önce saf 400gr lık bir fındık yağı tedavisi uygula bak bakalım faydası var mı yok mu? sonra anjo yaparsın . eee doktorlar başka nasıl para kazanacak di mi? !
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR