Çin'den 75 milyar dolarlık adım

Çin yönetimi, ABD ile ticaretin sağlıklı ve istikrarlı gelişimini sağlamak için 75 milyarlık ABD ürününe olan gümrük tarifelerini yarı yarıya indirdi. 14 Şubat itibarıyla yürürlüğe girecek kararın yanı sıra Çin, Washington yönetimiyle tüm tarifeleri kaldırmak için çalışmayı umduklarını bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.02.2020 09:18 GÜNCELLEME 06.02.2020 09:18 EKONOMİ
Çin'den 75 milyar dolarlık adım
Çin'den 75 milyar dolarlık adım

Çin, yaklaşık 75 milyar dolar değerindeki ABD ürünleri üzerindeki tarifeleri yarıya indirme kararı aldı. Farklı gruplara göre farklı tarifelerin uygulandığı ABD ürünleri üzerinde yüzde 10 olan tarifeler yüzde 5'e, yüzde 5 olanlar da yüzde 2.5'a çekilecek. Çin Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre yeni tarifeler 14 Şubat saat 13:01 itibarıyla yürürlükte olacak.

 

Bakanlık söz konusu ürünlerin 1 Eylül 2019 yılında getirilen ek tarifelerden etkilenen ürünler olduğunu belirtirken, yapılan açıklamada gümrük vergilerindeki kesintinin "Çin - ABD ticaretinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimini sağlamak" amacıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

Çin yönetimi ayrıca, gelecekteki tarife ayarlamasının ABD ile olan ticari bağlantıların nasıl geliştiğine bağlı olduğuna ve Washington yönetimiyle tüm tarifeleri kaldırmak için çalışmayı umduklarını vurguladı. İki ülke, ocak ayında "Faz 1" olarak belirtilen ticaret anlaşmasının ilkini imzalamıştı. 

 

Anlaşma uyarınca Trump yönetimi aralık ayında getirdiği tarifeleri kaldırmış ve ayrıca 120 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan tarifeleri yüzde 7.5'a düşürmüştü. Beyaz Saray'ın 250 milyar dolarlık Çin ürününe uyguladığı tarife ise yerli yerinde.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR