Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Dolarda hareketlilik başladı

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankasının faiz kararı son dakika olarak açıklandı. Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 50 baz puan düşürerek yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 19.02.2020 14:18 GÜNCELLEME 19.02.2020 14:43 EKONOMİ
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Dolarda hareketlilik başladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Dolarda hareketlilik başladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yılın ikinci faiz kararını açıkladı.

 

2019 yılında toplam 12 baz puanlık indirimle faizleri yüzde 12'ye çeken Merkez Bankası, 2020 yılının ilk toplantısında da indirime devam etmiş, 16 Ocak'taki toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 75 baz puan düşürerek yüzde 12'den yüzde 11,25'e çekmişti.

DOLAR FAİZ KARARI SONRASI YÜKSELİŞTE

Dolar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararını açıklayacağı güne 6.0692 liradan başlarken karar öncesi 6.0540'a kadar indi. TCMB'nin politika faizini 50 baz puan indirmesi sonrası kur 6.08'i geçti

Merkez Bankası'nın açıklaması şöyle:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e indirilmesine karar vermiştir.

 

 

Son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşme devam etmekte; yatırımlarda ve istihdamda toparlanma sinyalleri alınmakla birlikte zayıf seyir sürmektedir. Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi makro politika bileşimi açısından önem arz etmektedir.   

Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirmektedir. Öte yandan, son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebin ve risk iştahının dalgalı seyretmesine neden olmaktadır.  Korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.

Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde daha ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir. 

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

YORUMLAR 29 TÜMÜ
  • Khan 4 yıl önce Şikayet Et
    Teraziyi iyi dengelemek lazım yoksa küçük küçük düşürüp bir gün patlamasin.....
    Cevapla
  • Melih 4 yıl önce Şikayet Et
    Sifir araba 200 binden aşağı yok 50 bin araba 200 bin vergi devlet baba vergileri indirsin 1 günde duser
    Cevapla
  • mardinli 4 yıl önce Şikayet Et
    faiz haramdır faiz haramdır faiz haramdır başka bişey demeye ne gerek var ölümü hatırlayın yalnız bu dünya deyil ilelebet diye bir yer vardır orası kesinlikle orada ölüm yoktur orayı düşünen olursa faizi sıfırlar veselam
    Cevapla
  • Bitlis 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülkenizi seviyorsanız Dolara rağbet etmeyin
    Cevapla
  • Kerem 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunu söyleyen adamların hepsi dolar alıyor zaten :)
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    inşallah birgün gelir bu ülke faiz belasından kurtulur.faizsiz katılım bankalarının sayısı artmalı ve faiz şüphesi dahi bulunmamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR