Tam 13 milyar TL... ASELSAN'dan müthiş rakam!

Askeri sistemler ve uzay teknolojilerinden kripto haberleşme sistemlerine kadar yerli ve milli hamlelerle Türkiye'ye çağ atlatan ASELSAN'ın cirosu geçen yıla göre %44 büyüyerek 13 Milyar TL’yi aştı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.02.2020 18:19 GÜNCELLEME 22.02.2020 18:43 EKONOMİ
Tam 13 milyar TL... ASELSAN'dan müthiş rakam!
Tam 13 milyar TL... ASELSAN'dan müthiş rakam!

2019 yılı, ASELSAN’ın kârlılık göstergelerindeki gelişimin cirodaki büyümeyi de aştığı bir yıl oldu. Faaliyet, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) geçen yıla göre %51 artış göstererek 2,9 Milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı şirketin yıl sonuna ilişkin paylaştığı öngörü olan %19-21 aralığının da üstüne çıkarak %21,9 olarak gerçekleşti. Şirketin net kârı da geçen yıla göre %45 artışla 3,4 Milyar TL seviyesine ulaştı.

GÜÇLÜ NAKİT POZİSYONU

2019 yılı boyunca sürdürülen etkin nakit ve alacak yönetimi sayesinde ASELSAN, yılı 1,3 Milyar TL net nakit pozisyonu ile kapattı. Şirketin yıl sonu nakit mevcudu da tarihi bir rekor kırarak 3,5 Milyar TL seviyesinde gerçekleşti. ASELSAN, 2019 yılında ürün gamına yeni ürünler eklemeye ve bu çerçevede yeni siparişler almaya devam etti. 2019 yılında alınan sipariş tutarı 3 Milyar ABD Doları, bakiye siparişleri toplamı da 9,7 Milyar ABD Doları oldu.

 

 

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, şirketin 2019 yıl sonu finansal sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Son aylarında teslimatların ve tahsilatların yoğunlaştığı, genelinde de hem operasyonel hem de finansal anlamda başarılara imza attığımız bir yılı geride bıraktık. ASELSAN, hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı çalışmaların sonucunu tarihi ciro ve kârlılık rakamlarına ulaşarak gösterdi. 2019 sonu itibariyle 13,5 Milyar TL seviyesine ulaşan özkaynaklarımız bilançomuzun %53’ünü oluşturarak güçlü mali yapımızın en temel göstergesi oldu. 2019, ASELSAN’ın ihracatının da zirveye ulaştığı bir yıl oldu. Uluslararası pazarlarda etkinliği artan ASELSAN, 11 adedi yurt dışında olmak üzere toplam 26 adet iştirak ve şubeleriyle global bir savunma sanayi şirketine dönüşüm yolculuğunda emin adımlarla ilerliyor. Ülkemiz ekonomisindeki büyüme trendinin 2020 yılında ivmelenerek süreceğine güveniyor; bu doğrultuda ASELSAN’ın cirosunun önümüzdeki yıl %40-50 aralığında artacağını öngörüyoruz. Gerek organizasyonel çalışmalarımızın gerekse verimlilik ile ilgili hayata geçirdiğimiz uygulamaların kârlılık üzerindeki olumlu etkisinin 2020 yılına net bir şekilde yansıyacağına inanıyor ve FAVÖK marjı beklentimizi %20-22 bandına yükseltiyoruz.”

ASELSAN IŞ ORTAKLARIYLA BERABER BÜYÜYOR

“Güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını milli kaynaklarla karşılama ve global düzeyde güvenilir bir iş ortağı olma hedefiyle çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. ASELSAN, savunma alanıyla sınırlı kalmayıp; ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık gibi savunma dışı alanlarda da millileştirme çalışmalarını sürdürüyor. ASELSAN’ın geniş bir yelpazeye yayılan faaliyet alanındaki en etkili gücü, 45 yılda oluşturduğumuz yetkin insan kıymetlerimiz ve sayıları 5.000’i aşan tedarikçi firmalarımızdır. 2019 yılında birlikte çalıştığımız küçük büyük tüm alt yüklenicilerimize destek olmaya devam ettik, finansal olanaklarımızı ve Ar-Ge kapasitemizi tedarikçilerimizle paylaştık. 2020 yılında da paydaşlarımızın kesintisiz gayretleriyle yeni başarılara imza atacağımıza olan inancım tamdır.”

KAYNAK : KOKPİT.AERO
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    neden telefon da üretemiyorsunuz adamlar iphone üretiyor biz de demir üretiyoruz kısacası her alanda gelişmeliyiz dost uyur düşman uyumaz dunyada şuan zülüm diz boyu halimiz nice olacak okadar insanlar öldü yazık günah değilmi bölüşürsek tok oluruz bölüşmessek yok oluruz .dünyada herkeze yetecek kadar ekmek su var haddinden fazla çalışıp mal biriktirmiyelim hepsi mezarın başına kadar gelir sonrasından amelimiz bize eşlık eder ameli salih olanlara ne mutlu onlara ateş dokunmayacaktır. günahkarda cehennemde yanacaktır oda dicektir ah neolaydıda insan olmyaydım toprak olup unutulup yok olsaydım bu acıyı çekmiyeydim saygılar....
    Cevapla
  • tekno 4 yıl önce Şikayet Et
    Stratejik öneme sahip olan savaş teknolojileri satmak risklidir. Telefon gibi küçük ve pahalı teknolojiler üretip satalım. 10 bin tlye satılan Amiral gemisi telefonların gramı ortalama 50 60 tlye geliyor. Küçük teknoloji üretmeliyiz. Bir telefon 10 ton patatese denk. 150 gram telefonunu yoksa buna denk 10 ton patatesin nakliyesi mi kolay ve ucuz. Tonlarca agırlıkta tank yapıp satmak ne kadar mantıklı. 15 tane iphone 150 bin liralık bir arabaya denk. 15 telefon 1500 gram = bir araba 1300kg aradaki nakliye ücreti ve zorluklarını da dikkate alırsak ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Mikro teknolojide hala geriyiz.
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Firavun'un çocuklarının engelle melerine rağmen çok şükür göz bebeğimiz ASELSAN yine de dimdik ayakta. Gözü olanın gözü çıksın. Kötü emeli olanların çanları çıksın. Gezi olayları olmasaydı şimdi Türkiye birinci lik deydi. Allah (CC) içimizdeki vatan millet düşmanlarını, bu hainlere yardım eden dış güçleri de Kâhhar ve Gaffur ismiyle yok etsin inşallah.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Jet, kıtalar arası füze, yüksek irtifa hava savunma bekliyoruz.
    Cevapla
  • fsjj jjı 4 yıl önce Şikayet Et
    telefon neden yapmıyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR