Torba yasada neler var? KYK borcu silinecek mi? 5000 güne maaş bağlanacak!
Başta KYK borcu, Vergi ve sicil affı bekleyen vatandaşlar, gözleri bu hafta düzenlenecek olan meclis görüşmelerine çevirdi. 40 Maddeli kanun teklifi için mesai yapacak olan milletvekilleri, bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun tekliflerini görüşmeye açacak. 2020 Torba yasa görüşmelerinde gaziler ve maluller 20 yıl sigortalılık ve 5 bin prim günü şartını sağlamaları durumunda maaş alabilecek.
ABONE OLMilyonlarca vatandaş TBBM'de görüşülecek 2020 Torba yasa teklifi ile ilgili çıkacak sonucu merakla bekliyor. KYK borcundan vergi affına, sicil affından asgari ücret desteğine kadar daha birçok yasa hakkında düzenlemeler görüşülecek.
Bu hafta yapılacak Meclis Toplantısında vatandaşlar başta KYK borcu, vergi affı, sicil affı hakkında yapılacak düzenlemelere dikkat kesilmiş durumda. Peki 2020 Torba yasa görüşmesi ne zaman yapılacak? KYK borçları silinecek mi? Vergi affı bekleyenler için müjdeli haber ne zaman verilecek? Tüm detaylar haberimizde...
2020 TORBA YASA GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi bu hafta mecliste görüşmeye açılacak. Fazladan mesai yapılacak kanun teklifi için 40 madde gündem de olacak. Yapılan açıklamaya göre 47 milletvekilinin imzasını taşıyan kanun telifi, ekonomik anlamda önemli değişiklilere imza atacak.
2020 Torba yasa görüşmelerinin tamamlanmasının ardından alınan karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Onaylanan kanun Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte yürürlüğe girecek.
KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?
Milyonlarca öğrenci KYK borçları silinecek mi sorusunu sormaya devam ediyor. 2020 yılı itibari ile KYK borcu olan öğrencilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan müjdeli haber geldi. Önümüzdeki süreçte torba yasa kapsamında borçlara ilişkin çalışma yapıldığını açıklayan yetkililer önümüzdeki dönemde mecliste görüşüleceğinin haberini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK borçlarının silinmesinin gündemde olduğu belirterek şu ifadelere yer vermişti;
“Bu, şu anda bizim gündemimizde. Değerlendirmesini bütçe müzakeresinden sonra inşallah masaya yatıracağız. Öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı da tabii inşallah atacağız. Şimdi bu atılacak adımda bütün borçlu olanların beklentisini biliyorum. Tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki o zaman kredi olayı ya kalkacaktır, sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı atacağız.”
KYK borçlarına ilişkin yapılan konuşmalarda iki seçeneğin öğrencilere sunulacağı ifade ediliyor. İlk seçenekte Öğrenim Kredisi'nin kaldırılarak borçların tamamen silinmesi yönünde. İkinci seçenek ise KYK boçlarının faizlerinin silinmesi, ana paranın taksitlendirilmesi yönünde.
2020 VERGİ VE SİCİL AFFI NE ZAMAN GELECEK?
4 milyonu aşkın vatandaş 2020 Torba yasa ile gelmesi beklenen vergi affını bekliyor. Vergi , trafik cezası , vergi cezaları nedeniyle e haciz ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, faizlerin silinmesi ve yapılandırılmasına ilişkin müjdeli haberin verileceğini güne odaklanmış durumda. Yakın zamanda yapılacak umut verici açıklamaların ardında yetkililer tarafından yapılan resmi bir açıklama bulunmuyor.
VERGİ AFFI YOK
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Alabayrak vergi affına ilişkin yaptığı açıklama ile son noktayı koydu.
"Son dönem yine bir şey atmışlar. Duydum. 'Sayın Bakanım, vergi affı geliyor.' Nereden çıktı ya? Biz iktidara geldik vergi affı yok. Amaç ne? Yalan haberle ahlaklı bir şekilde vergi disiplini oturmaya başlayan vatandaşa ne yapmaya çalışmak? Zaten vergi affı geliyor, vergi ödemeyelim. Yok, biz ne dedik. Vergi affı yok. Yapılandırmalar var, sıkıntıda olanlara destek var, baktılar ocak vergi rakamları iyi geliyor, şubatta fena değil, bunların bütçe performansı iyi gidiyor, oradan nasıl sekteye vururuz? Sabahtan akşama yalan. Kağıt sallıyor, onu bunu diyor. Yok. "Bu çerçevede aflar dönemi bitti." demiştik. Ben buradan, birinci ağızdan, birilerinin yalanına kanmama noktasından bunu da söyleyeyim."
TORBA YASA MADDELERİ NELER?
- Çalışan başına 75 TL olmak üzere, 2 milyon işyerine asgari ücret desteği öngörülüyor.
- İzinsiz silah satışı yapanlar ve taşıyanlara 5 yıla kadar hapis verilecek.
- Gurbetçiye dövizli BES'in yolu açılacak.
- Konaklama tesisleri, Turizm Bakanlığı'na bağlanacak.
- Emekliler yurtdışında çalıştığında maaşları kesilmeyecek.
- Vakıflara ait binalarda kirasını 3 ay ödemeyenlere tahliye kararı verilecek.
- 5 bin iş günü ve 20 yılı dolduran gazilere ikinci maaş bağlanacak.
5 BİN GÜN VEYA 20 YIL ŞARTINI TAŞIYANLAR
Yapılan yazılı basın açıklamasında; 17 yıl olarak öngördükleri çalışmanın sonuç verdiği aktarılırken; Meclis'te bu yılın 20 olarak baz alındığı dile getirildi. Bu konuda da çalışmalarının süreceğini ilan eden milletvekilleri; haklarına yeniden kavuşacak olan gazilere ve malullere; 20 yıl sigortalılık ve 5 Bin prim günü şartını sağlamaları durumunda bağlanacak olan maaşlara, bundan sonraki süreçte sahip olabilecekleri müjdesi verildi.
TORBA YASA NEDİR?
Kamuoyunun "torba yasa" olarak bildiği, bu düzenlemelerdeki sistem, tasarı ve tekliften farklı işliyor. Buna göre, milletvekillerine teklif olarak verdirilen ve ayrı ayrı konularda düzenleme içeren bu metinler, komisyon aşamasında tek bir yasa metnine dönüştürülüyor. Üzerine de, "Çeşitli kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi" ibaresi konuluyor. Düzenlemeler "temel yasa" ilan ediliyor ve maddeler yerine bölümler halinde görüşülüyor. Torba düzenlemelerin birçok maddesi de komisyonlarda değil, Genel Kurul'da önergelerle monte ediliyor.
SİCİL AFFI NEDİR?
Bankalardan kredi kullanmış ve her hangi bir nedenden dolayı borcunu ödeyememiş vatandaşlar bankaların kara listesine giriyor. Meclise sunulan teklif ile borcunu 6 ay içerisinde ödemeleri durumunda kara listeden isimlerinin silinmesine sicil affı denir. Diğer yandan bu afla birlikte halen borcu olmayıp daha önceki borçları ve başka nedenlerden dolayı kara listeye giren vatandaşlar da listeden çıkacak.
-
tarafsız vatandaş 4 yıl önce Şikayet EtHani nerede 3600 nerede 2000 sonrası emekli intibak yasasıBeğen Toplam 1 beğeni
-
Salih 4 yıl önce Şikayet EtSicil affı genel anlamda bence çıkartılmalı, kasti ödemeyen sayısı bence azdır. Ama genel anlamda iş konusunda işlerin düzgün yürümemesi konusunda vatandaş mağdur ve 1 defa o kara listeye girmesi 5 yıl gibi uzun bir zamanda toparlanmasını engelliyor. Artık kimse babadan anadan birşey görmüyor kendi emeğiyle bireyler sahibi çabasında, artık elemeği yok, kazançlı ticaret yok, istismar çok ve önüne geçilmiyor. Olan kara listede kine ve eminim ki bu listeye düşen bir daha girmemek için kendini ona göre düzene sokar.Beğen Toplam 1 beğeni
-
ccey 4 yıl önce Şikayet Etbankaların kredi alacaklarını finans kurumlarına satışında %10 civarı bedelle satıyor borçlu borcun faiziyle birlikte takibi devam ediyor banka bu alacaklarını satış öncesi borçluya neden teklif etmiyor, böyle bir teklif gelse borcu belli bir seviyede kapatmaya çalışacak borçlular var, zaten sıkıntıda olan insanlara faiz batağına daha fazla çekiliyor üstelik satış sonrası borç faiziyle beraber anapara durumuna düşüyor bu hangi adalet kuluplerin bilmem nerelerin borçları affedilirken kart mağduru kredi borç mağduru insanlara neden bir fırsat verilmiyorBeğen Toplam 3 beğeni
-
abdullah 4 yıl önce Şikayet Etikinci taksidi ödeyemeyenlere borçlu olduğu kurum tarafından çağrı yapılmalı hemen iptal olmamalı bir şans daha verilmeli insanız hastan olur. paran yetişmez. vs...bu iki taksit meselesi baya sıkıntı 3 taksit olmalı hayat öyle herkes için kolay değil tuzu kuru olan atar tutar ama iş yeri kira, ev kira ve işçi çalıştırıyorsan aylık en az on bin tl girdin olmalı ALLAH herkese kolaylık versin [bu arada bağkur 1080-tl olmuş]Beğen Toplam 4 beğeni
-
ali 4 yıl önce Şikayet EtBir an önce sicil affı çıksa çok güzel olacak ama çıkartmazlarBeğen Toplam 5 beğeni