10 şirketten koronavirüs sonrası sürpriz karar! Evden çalışacaklar

Koronavirüs salgınında enfekte ve ölü sayısı her geçen gün artarken dünya devleri ise çalışanlarını virüs salgınından korumak için harekete geçti. Alanında önde gelen şirketler on binlerce çalışanını evlerine göndererek 'home ofis' çalışma sistemini devreye aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2020 09:09 GÜNCELLEME 12.03.2020 13:35 EKONOMİ
10 şirketten koronavirüs sonrası sürpriz karar! Evden çalışacaklar
10 şirketten koronavirüs sonrası sürpriz karar! Evden çalışacaklar

2019 yılı aralık ayının son haftasında Çin'de ortaya çıkan ve dünyanın 115 ülkesine yayılan koronavirüste enfekte olan kişi sayısı 120 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 bini aşmış durumda.

 

Türkiye'de bu zamana kadar tek bir kişide dün itibariyle tespit edilen virüs görüldüğü ülkelerde eğitime ara verilmesinden, sokağa çıkma yasağına kadar çok sayıda tedbirin alınmasına da yol açıyor.

Öte yandan binlerce kişinin ölümüne yol açan koronavirüs iş dünyasını da ciddi anlamda etkiliyor.

5 MİLYON ŞİRKET RİSK ALTINDA

Özellikle virüsün ortaya çıktığı Çin'de çok sayıda üretim tesisi yılbaşından beri kapıları kapamış durumda. Tüm dünyayı tehdit eden Coronavirüs nedeniyle 5 milyon şirketin risk altında olduğu ve ekonomik hasarının 1 trilyon doları aşacağı tahmin edilirken, 115 ülkede tespit edilen virüsün küresel ekonomiyi ise yüzde 4 daraltabileceği ifade ediliyor.

 

Salgının ortaya çıkmasından bu yana, virüsün en büyük hasarı vereceği sektörler ise perakende, dayanıklı mallar ve turizm şeklinde olacağı sıralanıyor.

'HOME OFİS' SİSTEMİNE GEÇTİLER

Ekonomik olarak da korkutucu bir etki oluşturacağı ortaya çıkan rakamlarla kesinleşen virüse karşı dünya devleri ise harekete geçmiş durumda. Kimi şirketler kritik bölgelerdeki üretim merkezlerini ikinci bir açıklamaya kadar kapatırken özellikle teknoloji şirketleri ise çalışanları arasında yayılma riskine karşı bir bir 'Home ofis' çalışma sistemine geçiyor.

Aralarında Twitter, Google ve Apple gibi devlerin yer aldığı çok sayıda şirket on binlerce çalışanına ‘işe gelmeyin, evden çalışın’ diye mesaj atıyor.

APPLE: OFİSE GİTMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Koronavirüsün giderek yayılmasının ardından teknoloji devi Apple çalışanlarına evden çalışmalarını önerdi. Apple CEO'su Tim Cook imzalı bildiride şirketin Güney Kore, Japonya, İtalya, Fransa İsviçre, İngiltere, California ve Seattle'daki ofislerinde çalışanların iş yerlerine gitme zorunluluğu olmadığının altı çizildi.

TWİTTER: 5 BİN ÇALIŞAN İÇİN AÇIK KAPI

Sosyal medya devi Twitter da 5 bin çalışanının tamamına evden çalışın çağrısında bulundu. Şirket, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore’deki çalışanlarına evden çalışmayı zorunlu tutarken, diğer ülkelerdeki ofislerde ise isteyen ya da ihtiyaç duyan çalışanlarına ise home ofis çalışma alternatifini açık tutuyor.

AMAZON: 4 HAFTALIK EV MESAİSİ BAŞLADI

Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos’un sahibi olduğu Amazon da koronavirüs kaynaklı işlerini farklı bir noktadan yürütebilecek çalışanlarına evden çalışmaları yönünde talimat verdi. Yönetim kurulu tarafından alınan karar sonrasında şirketin Seattle’daki merkezinde çalışanların büyük bir kısmı dört hafta boyunca evden mesai yapmaya başladı.

GOOGLE: 10 NİSANA KADAR EVDEN ÇALIŞILACAK

Virüsün yayılmasını azaltmak amacıyla Washington eyaletindeki tüm çalışanlarına 'evden çalışın' notu gönderen internet devi Google virüsün yayılmasının ardından bu notunu Kuzey Amerika'daki bütün çalışanlarına göndererek 10 Nisan'a kadar home ofis sistemine geçildiğini duyurdu. Şirket sözcüsü Avrupa'da da evden çalışmanın desteklendiğini açıkladı.

MİCROSOFT: İKİ ÇALIŞANIN DA VİRÜS ÇIKINCA EVLERE YÖNLENDİRDİ

ABD’li teknoloji devi Microsoft’un iki çalışanına yeni tip corona virüsü COVID-19 teşhisi konmasının ardından şirket, salgının daha fazla yayılmasını önlemek adına bazı ofislerindeki çalışanlarının evden çalışmasını istedi. Teşhis koyulan çalışanlardan birinin, Microsoft'un ana kampüsünde çalıştığını ve bazı çalışanla yakın temasta bulunduğu da kaydedildi.

FACEBOOK: 5 BİN ÇALIŞANA EV HAPSİ

Virüsün her geçen gün farklı bir bölgeye sıçrayarak yayılmasının ardından harekete geçen Facebook ise bu süreçte ABD Seattle'da bulunan ofislerinden birini kapattı. Şirketin Seattle merkezli 5 bin çalışanı 31 Mart’a kadar evden çalışacak.

NİNTENDO: OYUNLARI EVDE GELİŞTİRECEKLER

Popüler oyun Destiny 2’yi yapan Bungie; Washington’daki ofisi çalışanlarından evden çalışmalarını isterken Nintendo ise Washington ve California’daki Nintendo of America personelinin evden çalışmasına izin veriyor. Söz konusu şirketler çalışanlarının uzaktan oyun geliştirmeye devam etmesini sağlamak için altyapı da sunmuş durumda.

AirBnb'DE İKİ HAFTALIK OFİS YASAĞI

Ev sahipleri ve ev kiralamak isteyenleri bir araya getiren web uygulaması AirBnb de beli bölgedeki çalışanları için evden çalışma uygulamasını devreye aldı. Şirketten yapılan açıklamada Bay Area çalışanlarına önümüzdeki iki hafta boyunca evden çalışmaları belirtildi.

BANKALARDAN EVDEN ÇALIŞMA TESTİ

Dünyanın dört bir yanındaki bankalar da koronavirüsün yayılması sonucu seyahat engelleri ve çalışanların karantinaya alınması gibi durumlarda faaliyetlerini sürdürebilmenin yollarını arıyor. Söz konusu bankalardan ABD'li J.P. Morgan ise bunu pratiğe dökmüş durumda. Koronavirüsün yayılması ihtimaline karşı acil durum planını test eden banka ABD’deki yüzlerce çalışanından, yerel ofislerin kapatılması durumuna karşı evden çalışmalarını istedi.

F1 MEDYA

İstanbul’da ajans hizmeti veren F1 Medya, koronavirüs tedbirleri kapsamında personelinin evden çalıştırma modeline geçiş yaptığını duyurdu. Ofiste hijyen önlemlerini artıran şirket, kolonya, dezenfektan kullanımını yaygınlaştırırken, personelini tokalaşmama ve sarılmama konusunda uyardı. Öte yandan, personelini evden çalışma modeline geçiren şirket, bu sayede koronavirüs salgınına karşı önemli bir tedbir aldı. 

F1 Medya Genel Müdürü Timuçin Mercanoğlu, "Ülkemizde de görülen koronavirüs salgınına karşı tedbir maksatlı personelimizi evden çalışmaya yönlendirdik. Bu uygulamamızı 20 gün olarak planladık. 1 Nisan itibariyle yine ofisten çalışmaya başlayacağız. Herhangi bir işten çıkarma ya da maaşlarda gecikme yaşanmayacak. Müşterilerimizin işlerinde hiçbir aksaklık yaşanmayacak. Görüntülü video konferans yaparak mesai saatleri içerisinde personelimizle sürekli iletişim halinde olacağız. Yine müşterilerimizle de toplantılarımızın çoğunu video-konferans yaparak gerçekleştiriyoruz. İletişim danışmanlığı verdiğimiz markalara, kriz yönetimi süreci işletiyoruz. Bu sayede süreçten markaların olumsuz etkilenmesini en aza indirgemeyi hedefliyoruz.”

NASA'YA DA SIÇRADI

NASA'nın Kaliforniya'daki Ames Araştırma Merkezi pazar günü, bir sonraki duyuruya kadar çalışanlarının evden çalışacağını açıkladı. Duyuru, çalışanlardan birinin Kovid-19 taşıdığının onaylanmasının ardından geldi. Söz konusu çalışanın koronavirüs testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, evden çalışacak ekipmanı olmayan ya da laboratuvar ve teknik ekipman gerektiren diğer noktalarda çalışan personelin ne yapacağına dair bilgilendirileceği belirtildi.

KAYNAK : Yenişafak
YORUMLAR 3
  • herhangi biri 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu şakaya alınacak bir virüs değil anca filimlerde olan nefesten gecen ve ölümcül olan virüs Allah sonumuzu hayır eylesin.
    Cevapla
  • ☪ Kürdüm ☪ 4 yıl önce Şikayet Et
    Uluslararası düzenin şifreleri.. (gizemli system Analizi) ... Siyonizm, Ezoterizm, Gizli Cemiyetler, Okültizm, Uluslararası İletişim, gizemli system Analizi uzmanı, Stratejist araştırmacı =>> " Abdullah Çiftçi ve Ertan Özyiğit " <<= Hayrani olduğum iki kişi
    Cevapla
  • aynen 4 yıl önce Şikayet Et
    Evde calisila bilecek isleri turkiyede uygulanması iyi olur ortalığa dağılmadan bu önlemi almak daha garantili olur bi bölümü evde olunca diyerleri daha az riskli olur okullarda tatil olsa orencilerde evde internet aracılığıyla çalışma mümkünse iyi olur
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR