Tedbir alındı bu panik gereksiz! Ürün stoklarıyla ilgili önemli açıklama

Türkiye’nin aldığı tedbirler dünyada örnek olarak gösterilirken ve ülkedeki hasta sayısı 1 ile sınırlıyken çarşı pazardaki abartılı alışveriş paniği şaşırttı. Sabah erken saatlerde marketlerin önünde biriken vatandaşlar kapıların açılmasıyla raflara hücum etti. Market stoklarıyla ilgili açıklama yapan İstanbul Perakendeciler Derneği ise, Stok sorunu yok, fırsatçılığa izin vermeyeceğiz dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2020 10:52 GÜNCELLEME 12.03.2020 10:52 EKONOMİ
Tedbir alındı bu panik gereksiz! Ürün stoklarıyla ilgili önemli açıklama
Tedbir alındı bu panik gereksiz! Ürün stoklarıyla ilgili önemli açıklama

Koronavirüsten önce panik Türkiye’yi sardı. Vaka sayısı sadece birken çarşı pazardaki abartılı alışveriş paniği şaşırttı. İlk vakanın açıklanmasından banka ATM’leri ile marketlerde olağanüstü bir hareketlilik yaşandı. Türkiye’nin ünlü zincir marketleri önünde sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruk oluşturan vatandaşlar, kapılar açılır açılmaz raflara hücum etti.

 

 

İLK HEDEF TEMİZLİK ÜRÜNLERİ

Vatandaşların ilk hedefi dezenfektan ve temizlik malzemeleri oldu. Virüsten korunmak isteyen vatandaşlar, kolonya, el sabunu, ıslak temizlik bezleri ve kağıt havluları kapış kapış aldı. Özellikle kolonyalar ve medikal eldivenler tamamen tükendi. Bazı marketler diğer müşterilerine de hizmet vermek için bu ürünlerin alımında sınır getirdi. Mahalle bakkallarında bile kolonya ve anti-bakteriyel ürün kalmadı. İstanbul Eminönü’nde litre ile açık kolonya satan işyerleri de en yoğun günlerinden birini yaşadı. Bazı marketlerde dezenfektan ürünlerinin fiyatlarındaki artışlar dikkat çekti.

 

 

MAKARNA KALMADI!

Vatandaşın ikinci hedefi gıda maddeleri oldu. Makarna, bakliyat ürünleri, un, çay, şeker gibi bozulmayacak temel gıdaların olduğu raflar neredeyse tamamen boşaldı. Konserveler ve içme suyu da vatandaşların koli koli satın aldığı ürünler arasında oldu. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirten market çalışanları şaşkınlıklarını, “Mağazaların açılış saatinde ilk defa kapıda kuyruk vardı” diyerek dile getirdi. Bazı marketler ise boşalan rafları yeniden doldurmak amacıyla kapılarını kısa süreli olarak kapatmak zorunda kaldı.

TEDARİK SIKINTISI YAŞANMAZ

Anadolu yakasındaki büyük bir markette görevli bir personel de boşalan rafları doldurmakta güçlük çektiklerini söyledi ve şunları ekledi: “İnsanları anlamakta güçlük çekiyorum. Türkiye’de özellikle gıda ürünlerinde herhangi bir tedarik sıkıntısı yaşanması çok zordur. Buna rağmen korku ve panikle markete geliyorlar." dedi.

STOKLAR HAZIR

Gıda Perakendecileri Derneği, Yeni Korona Virüs vakası açıklaması ardından, tüketicilere ürün ve hizmet tedariğinde bir sıkıntı öngörülmediğini, gerek ürün stokları gerekse personel olarak sektörün önceden tedbirlerini alarak hazır olduğunu dile getirdi. 

İstanbul Perakendeciler Derneği: Stok sorunu yok, fırsatçılığa izin vermeyeceğiz

Güzeldere, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de yeni tip koronavirüs tespitinin ilk kez yapıldığına dair açıklaması sonrası gıdadaki fiyat artışlarına ve mevcut stok durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin başta Avrupa olmak üzere dünya genelindeki çok sayıda ülkeden daha önce önlem aldığını ve sürecin başarılı şekilde yürütüldüğünü dile getiren Güzeldere, ancak sosyal medyada oluşturulan endişe atmosferinin insanları paniğe yönelttiğini söyledi.

Güzeldere, bağlı bulundukları Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün'ün de belirttiği gibi tüm yerel marketlerde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadeleyi artırdıklarını anlattı.

İnsanların Türkiye'de ilk virüsün görüldüğü haberini alır almaz alışverişe, makarna, un,maske, dezenfektan ve kolonya gibi ürünleri almaya yöneldiğini anlatan Güzeldere, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul genelinde 41 üyesi, 30 bine yakın çalışanı ve 2 bine yakın şubeyle hizmet veren İstanbul PERDER üyeleri, satış noktalarında ürün, mekan ve personel hijyenine ilişkin gerekli tüm önlemleri almış ve gerekli tüm hijyenik ürünlerin yeterli stoğunu yapmış durumdadır. Tedarik sürecinde farklı sorunların yaşanmaması adına, üretici ve tedarikçi firmalarla temasa geçerek tedbirlerimizi paylaşıyoruz."

 "FIRSATÇILIĞA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Güzeldere, alışveriş yapmak isteyen tüketicilerin marketlerden yana müsterih olmalarını talep ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Yerel perakendeciler olarak İstanbul'daki halkımızın tamamına hitap eden 2 bine yakın marketimizde fiyat artışlarına ve fırsatçılığa izin vermeyeceğiz. Ülkemizde yeterli ürün vardır ve stok sorunu yoktur. Tüketiciler nezdinde mağduriyet yaratan fiyat artışı gibi durumları önlemek adına, yerel perakendeciler olarak üretici ve tedarikçilerimizle iş birliğinde içerisinde olduğumuzu belirtmek isteriz.Tüketicilerin bu tür süreçlerde 'ihtiyacın kadar al, her zaman uygun al' anlayışını benimseyerek dikkatli ve duyarlı olmasını umuyoruz."

Güzeldere, tüketicilerden, ihtiyaçları çerçevesinde alışveriş yapmalarını ve fahiş fiyatlı ürün satışı yapılan mecralardan uzak durmalarını istedi.

Aldıkları tedbir kararlarını üyeleriyle paylaşarak çalışanlar, kişisel hijyen ve dezenfektasyon malzemelerinin kullanımını zorunlu kıldıklarını dile getiren Güzeldere, müşterilerin satış noktalarını ziyaretleri sırasında fiziksel temasta bulunabilecekleri alanlarda gerekli önlemler alarak dezenfektan kullanımlarını teşvik ettiklerini söyledi.

Güzeldere, süreci yakından takip ettiklerinin altını çizerek, tüm bileşenlerin ve müşterilerin sağlığını güvence altına almak için yeni önlemler geliştireceklerini sözlerine ekledi.

Provokatörlere soruşturma

Sosyal medyadan Kovid-19 konusunda kamuoyunu endişeye düşürme amaçlı paylaşımlar takibe alındı. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekiplerince, söz konusu paylaşımları yaptığı belirlenen 29 kullanıcı tespit edildi. SAVCILIK DA provakatif paylaşımlarla ilgili soruşturma başlattı.

FIRSATÇILAR BIKTIRDI

Türkiye’de ilk koronovirüs vakasının görülmesi fırsatçı esnafı harekete geçirdi, vatandaşlar isyan etti. Medikal malzeme satan esnafların hijyen ürünlerinde maske, 10-15 liradan 140 liraya, 1 litre kolonya fiyatı 12 liradan 35 liraya, dezenfektan fiyatı 3,50 liradan 40 liraya, eldiven fiyatı ise 20 liradan 130 liraya çıktı.

Vatandaşlar esnafa tepki gösterdi. Sürekli hijyen malzemesi almaya Fındıkzade’ye gelen Ahmet Subaşı, “30 liraya aldığım maskeyi 140 liraya satmaya çalışıyor” dedi. Güllü Akyol, “Göğüs kanseriyim iki ayda bir kemoterapi alıyorum. Zaten maske kullanıyordum. Birkaç günde maskeler zamlandı” diye konuştu.

KARABORSA VE STOKÇULARA MASAK İNCELEMESİ

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlar ile ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında inceleme başlattı. MASAK’dan yapılan yazılı açıklamada, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 231/c maddesi uyarınca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gerekçe gösterilerek bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlarla ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapmak suretiyle haksız kazanç elde eden firmalar hakkında başkanlık tarafından re’sen inceleme başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, ülkenin ekonomik güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı kararlılıkla mücadele edileceği vurgulandı.

YORUMLAR 131 TÜMÜ
  • Mehmet kaklan 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkes nasıl düşünüyorsa üyle hareket eder kimse kimseyi dinlemez Allah yardımcı olsun işlllah
    Cevapla
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    O kadar cahil insanımız varki bilinçsizce alışveriş yapanlar ve bu biliçsizce alışveriş yapanlara cahil demek yerine hain diyenler.... herşeye hainlik yaftası yapıştırma modası insanın canını sıkıyor... bu olanlardan çok..
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Akıl fukarası bunlar. Devlet seni tuvalet kağıtsız mı koyacak. Taharet yapmayı öğren.
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 4 yıl önce Şikayet Et
    ey millet yarına kimsenin çıkacağının garantisi yok neden ahiret için ölüm için bu kadar hazırlanmıyorsunuz sizin çok daha önemli iman-ibadet meselesinde hızlı hazırlanma yok
    Cevapla
  • VRYT 4 yıl önce Şikayet Et
    yav neden makarna? başka yiyecekmi yok... un alın istediğiniz gibi kullanın... İktidarı makarnacı diye eleştirelerin şimdi ilk fırsatta makarnaya sarılmaları manidar....::)))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR