İki korkutan koronavirüs uyarısı peş peşe! Piyasalarda ayak sesleri duyulmaya başlandı

Koronavirüs salgını sonrası bir resesyon uyarısı da Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'tan geldi. S&P'den yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemlerle duran ekonominin bu yıl küresel bir resesyona neden olabileceği bildirildi. Fitch Ratings ise salgınının ülkelerin mali durumlarını zayıflatacağı bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2020 11:18 GÜNCELLEME 18.03.2020 12:53 EKONOMİ
İki korkutan koronavirüs uyarısı peş peşe! Piyasalarda ayak sesleri duyulmaya başlandı
İki korkutan koronavirüs uyarısı peş peşe! Piyasalarda ayak sesleri duyulmaya başlandı

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, salgının kontrol altına alınmasına yönelik alınan önlemlerin ekonomide ani bir durmaya neden olduğu belirtildi.

Açıklamada, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerle duran ekonominin, dünya genelinde yoğun bir kredi baskısı oluşturarak, bu yıl küresel bir resesyona neden olacağı ifade edildi.

"TEMERRÜT ARTIŞINA NEDEN OLACAKTIR"

Nakit akışındaki düşüş, sıkı finansal koşullar ve petrol fiyatındaki eş zamanlı şokun kredi itibarına zarar vereceğine işaret edilen açıklamada, salgının etkisinin büyüklüğünün sanayi ve varlık sınıfına göre farklılık göstereceğini kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen SP Küresel Araştırma Başkanı Alexandra Dimitrijevic, "Bu faktörler büyük ihtimalle temerrütlerde bir artışa neden olacaktır. ABD'de finansal olmayan şirketlerde temerrüt oranı, 12 aylık süreçte yüzde 10'un üzerine çıkabilir ve Avrupa'da tek haneli oranlara yükselebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Dimitrijevic, ciddi ancak kısa ömürlü olacak ekonomik küçülmenin, zayıf kredileri ya da doğrudan maruz kalan sektörleri etkilemesinin muhtemel olduğunu aktardı. Dimitrijevic, "Uzun süreli resesyonun daha geniş sonuçları olacaktır." ifadesini kullandı.

EKONOMİK BÜYÜME İÇİN YÜZDE 1-1,5 TAHMİNİ

SP'den yapılan bir diğer açıklamada da aşağı yönlü riskler nedeniyle ekonomik büyümenin yüzde 1 ile yüzde 1,5 arasında gerçekleşmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Açıklamada, salgının ekonomik etkilerinin sert bir şekilde kötüleştiğine işaret edilirken, Çin'den gelen ocak ve şubat ayına ilişkin ekonomik verilerin korkulandan daha kötü olduğu belirtildi.

Avrupa ve ABD'de ekonomik faaliyet, kazançlar ve kredi kalitesinin kötüleştiğine dikkat çekilen açıklamada, Kovid-19 salgının tırmanışa geçmesi, piyasalardaki dalgalı seyir ve artan kredi baskısıyla bu yıl küresel bir resesyon beklediği ifade edildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ülkelerin mali durumlarını zayıflatacağını bildirdi.

 

 

FİTCH'TEN KORONAVİRÜS UYARISI: MALİ DURUMLARI ZAYIFLATACAK

Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, Kovid-19 salgını ve buna bağlı uygulanan politikaların ekonomik etkilerinin, bu yıl ortalamadan daha fazla kredi notu aksiyonu alınmasına neden olabileceği ifade edildi.

Kovid-19 salgınının ülkelerin mali durumlarını zayıflatacağına dikkat çekilen açıklamada, salgından etkilenen ülkelerin karşılaştığı en temel ekonomik sonucun faaliyetlerin ani bir şekilde durması olduğu vurgulandı.

 

 

Açıklamada, geleneksel makroekonomik politikaların hane halkı ile kurumsal gelirler üzerinde iyileştirici etkisi olabileceği ve büyük bir ekonomik düşüşü önleyebileceği kaydedildi.

Fitch'in gayrisafi yurt içi hasılaya göre mali dengeleri, hükümetlerin borç stoklarını, faiz ödemelerini ve döviz cinsinden devlet borçlarını göz önünde bulundurarak kamu maliyesini ölçtüğü ifade edilen açıklamada, mevcut durumda kuruluşun mali girişimleri kredi temelleri üzerindeki orta vadeli etkileri açısından değerlendirmeyi sürdüreceği belirtildi.

Açıklamada, kuruluşun geçici olması amaçlanan Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemleri değerlendirirken aynı analitik çerçeveyi uygulayacağı kaydedilerek gelişmekte olan ülkelerde mali koşulların genellikle emtia fiyatları, döviz kurları ve küresel fonlama koşulları gibi değişimlere maruz kaldığı ifade edildi.

Söz konusu faktörlerin kuruluşun değerlendirme sürecinin bir parçası olacağı belirtilen açıklamada, bu faktörlerin gelişmekte olan ülkelerin kamu maliyesini hem gelir hem de harcamalar anlamında daha oynak hale getirdiği ve gelecek dönemde bu oynaklığın beklendiği kaydedildi.

KAYNAK : Ajanslar
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Kayı Boyu 4 yıl önce Şikayet Et
    CANIM TÜRKİYEM: Bir tarafta 60 yaş üstü nüfusunu gözden çıkaran İngiltere, Hollanda, İtalya ve Avrupa diğer Tarafta o ülkelere bile yardım yapabileceğini teklif eden Türkiye.. Bir tarafta sigortan yok ise öl diyen ileri batı ülkeleri diğer tarafta 65 yaş üstü kişilerin evlerine bedava kolonya ve koruyucu maske dağıtan canım Türkiyem. Seninle gurur duyuyorum sevgili ülkem. Seninle gurur duyuyorum sevgili Cumhurbaşkanım.
    Cevapla
  • Serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD, Çin.. Bu şu karışıklıklar bitince göreceğiz kimin kesesi doluyor. Lakin, "it, iti ısırmaz" diyorum. 2020 felaketlerle gelir tabi, maharet 2020'de değil, kulların elleriyle hazırladıkları hain planlarda.. Allah sunar, bura dünya.. İmtihansız da olmaz..
    Cevapla
  • ERTAN 4 yıl önce Şikayet Et
    tüm ülkeler neden sıkıntıya girecek? mal ve hizmet üretiminin karşılığında para denilen kağıt ödeniyor. Üretilmesin almasınlar satmasınlar. lüks uçak gemi otomobil olmasın. Ayakkabın eskiyice elbisen yırtılınca tamir ettir. Koltuk takımını yenileme. Otellerde tatil yapma. arabanla gereksiz yere yolculuk etme. Tüm dünya afrikalılar gibi yaşasın .. soros gate rockfellerr silah sanayi zengin siyonistler batsın. karnınızı doyurun sadece yaşayın. Lüks yaşayanlar düşünsün. Fakire sıkıntı yok.....
    Cevapla
  • VATANDAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Katılıyorum. Zengin düşünsün. Fakir zaten en kötü senaryoda yaşamaya daha doğrusu ölmemeye çalışıyor. Her gün sınırsız yiyip içen ve strese girince alışveriş merkezlerrine koşan kokoşlar düşünsün.
    Cevapla
  • vatan millet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu Türkiye düşmanlarının korona da dahil kaos planlarına inanmayın
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Kızılderilileri 150 yil önce virüs ile kim öldürdü?
    Cevapla
  • Baba 4 yıl önce Şikayet Et
    500 yıl önce mayaları çiçek hastalığı yayarak kim öldürdüyse o yani medeniyet... Ulaştığı her yere ölüm getiren anlayış...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR