Hatlı minibüslere koronavirüs darbesi: 3 bin 500'ü parka çekildi

Koronavirüs salgınının ardından vatandaş eve kapanınca toplu taşıma kullanım oranları ise yüzde 65 azaldı. Salgın sonrası yaşanan düşüşten en fazla etkilenenlerden biri de minibüsçüler oldu. 3 bin 500'den fazla hatlı minibüs parka çekilirken, seferdeki araçlara ise ilaçlama yapılıp şoförlere de eldiven takma zorunluluğu getirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2020 08:41 GÜNCELLEME 24.03.2020 09:43 EKONOMİ
Hatlı minibüslere koronavirüs darbesi: 3 bin 500'ü parka çekildi
Hatlı minibüslere koronavirüs darbesi: 3 bin 500'ü parka çekildi

Koronavirüs salgının Türkiye'ye sıçramasının ardından alınan önlem ve tedbir ile Türkiye adeta eve kapandı. Çok sayıda şirket evden çalışma modeline geçerken, evden çalışmaya uygun olmayan iş yerlerinde ise dönüşümlü çalışma modeline geçilerek iş yerlerinde bulunma süreleri azaltıldı.

 

 

Koronavirüs teddirleri kapsamında son alınan karar doğrultusunda 65 yaş üstü için ise sokağa çıkma yasağı getirildi.

YÜZDE 65 AZALMA VAR

 

 

Atılan adımların etkisi çok hızlı bir şekilde toplu taşımada da hissedildi. İstanbul'da toplu taşıma araçlarını kullanım oranı koronavirüs nedeniyle yüzde 64 seviyesine kadar düştü. Öyle ki iki hafta öncesine kadar 7.4 milyon civarında olan kullanım oranı 20 Mart itibariyle 2.2 milyon kişiye kadar gerilemiş oldu.

Toplu taşımada ortaya çıkan düşüşten en fazla etkilenenlerden biri de hiç şüphesiz gün içerisinde milyonlarca kişiyi taşıyan hatlı minibüsler oldu.

1 AY GEÇERLİLİĞİ OLAN İLAÇLAMA!

Koronavirüs salgını sonrası minibüslerde alınan tedbirlere değinen İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge, ilçe belediyelerince günlük olarak yapılan ilaçlamanın yanı sıra büyükşehir belediyesi tarafından da İstanbul genelindeki bütün minibüslerin 1 ay geçerliliği olan ilaçlarla dezenfekte edilmeye başladığını ve ilaçlama yapılan araçlara bu işlemin yapıldığına dair gerekli olan sertifikaların da asılmaya başladığını vurguladı.

ŞOFÖRLERE ELDİVEN ZORUNLULUĞU

Yapılan ilaçlamaların yanı sıra araç sahipleri ve şoförlere kalkış noktalarında gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, bekleme alanlarında sosyal mesafenin korunduğunu ve sefer sonrasında araç içlerinde etkili dezenfektanlar ile kişisel temizliklerin de yapıldığını aktaran Bilge, şoförlerin gün içerisinde çok yoğun bir şekilde temasta bulunduğu paralar için ise eldiven kullanma zorunluluğu getirildiğini kaydetti.

YARISINDAN FAZLASI PARK HALİNDE

Öte yandan İstanbul genelinde 6 bin 400 civarında hatlı minibüs bulunduğunu ve bu araçlar üzerinden 15 binden fazla kişinin çalıştığını da dile getiren Bilge, koronavirüs salgını sonrası yolcu sayısındaki düşüşle birlikte 3 bin 500'den fazla aracın seferden çekilerek parklarda yatmaya başladığını belirtti.

ZARARINA DA OLSA TAŞIYACAĞIZ'

Bir aracın günlük ortalama yakıt ve şoför masrafları dahil 500 TL gibi bir maliyeti olduğunu ancak salgın sonrasında ciddi anlamda düşen yolcu sayılarından ötürü karın tokluğuna kontak çalıştırdılarını da aktaran Bilge, ''Ülke olarak geçilen bu zor günler minibüsçüler olarak zarar da etsek elimizi taşın altına koyacağız'' diyerek bundan önce olduğu gibi yolcu sayısına bakmadan vatandaşı bir noktadan diğer bir noktaya taşımaya devam edeceklerini söyledi.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • ömer uz 4 yıl önce Şikayet Et
    Şoföre eldiven kullandırmak saçmalıktan ibaret. Göstermelik iş yapıyorlar. 8 saat eldivenle çalışıp ağzına yüzüne elini değmeyecek insan bulamazsınız. Boşu boşuna enfeksiyon riskini artırıyorlar.
    Cevapla
  • Hasbihal 4 yıl önce Şikayet Et
    Her krizde bunlara vurmuyordu.Şimdi birazda onlar düşünsün.Balık istifi hatda kapıda tek ayakda çok yolculuk yaptım.Belki bundan sonra bir düzen gelir.Her müsibetde bir hayır vardır
    Cevapla
  • emin 4 yıl önce Şikayet Et
    yolu az diye minibüslerin seferleri azalınca içerideki yolcu sayısı artıyor ve dolayısıyla virüs bulaşma tehlikeside artıyor
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Pazar gunu aksam saat 20.00 siralari arnavutkoyden topkapiya gitmeye dolmus bulamiyoruz. Adamlar kafalarina gore ayarliyorlar hatlarin calisma saatlerini. Arnavutkoy merkezde 20 dakika topkapi dolmusu bekledim. Gelen dolmus yolcusunu indirip gidiyor. Yani yolcunun yolda kalmasi dolmuscuyu pek de baglamiyor. Kameralarin karsininda kimse edebiyat yapmasin. 21. yüzyılda bu memlekette hala dolmuş cilesi cekiyoruz. Çok yazık.
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Tamamen yalan soyluyorlar. zararina falan çalıştıkları yok bunlarin. Bunlardaki zihniyet hala para kazanmak. Daha 1 gun once yaklasik 20 dakika dolmus bekkedim Esenlerden topkapı dolmusuna bindim. Abartmiyorum ayakta en az 15 belki daha fazla yolcu vardi. pastanelersen borekcilersen masalari kaldirtan belediye dolmuslardaki rezaleti nasil gormuyor? ya da gormezden mi geliyorlar?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR