1 kilo getirene 5 TL... Her isteyen balon balığı avlayamayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, sadece uygun donanıma sahip ruhsatlı balıkçı teknelerinin bu balığı avlamasına müsaade edecek.

ABONE OL
GİRİŞ 25.03.2020 11:13 GÜNCELLEME 25.03.2020 11:14 EKONOMİ
1 kilo getirene 5 TL... Her isteyen balon balığı avlayamayacak
1 kilo getirene 5 TL... Her isteyen balon balığı avlayamayacak

Balon balığının avlanmasına ilişkin yasak izne tabi olarak kaldırılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı sadece uygun donanıma sahip ruhsatlı balıkçı teknelerinin bu balığı avlamasına müsaade edecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, tebliğ düzenlemesiyle zehirli balon balığının karaya çıkarılması ve satılmasına izne tabi olarak onay verirken, bundan sonra izlenecek sürece ilişkin yol haritasını da oluşturuyor.

Atılan adımla, Kızıldeniz'den Akdeniz'e gelerek önemli ekonomik kayıplara neden olan istilacı balon balıklarının denizlerden temizlenmesi, balıkçıların desteklenmesi ve biyoçeşitliliğin korunması amaçlanıyor.

Bakanlığın çalışmasına göre, balon balığı türlerinin avcılığı için izin belgesi düzenlenecek. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine başvurulacak.

Balon balığını kimlerin ve hangi kuruluşların, hangi metotlarla çıkarıp değerlendireceğine, çıkarılacak genelgeyle Bakanlık karar verecek. Talep gelmesi halinde, bu balık için ihracat izni de sağlanacak.

Balon balığı avlayacak kişilerin ruhsatlı balıkçı teknesi ve uygun donanımlara sahip olması gerekecek. Ayrıca verilen izinde balığın hangi limandan karaya çıkartılacağı ve nereye teslim edileceği de belirtilecek.

TALEP YOKSA TOPLU İMHA

Balıkçıların balon balığı avlamasını teşvik amacıyla bu canlının büyük boyları için balık başına 5 liraya kadar destekleme ödemesi yapılacak. Söz konusu ödeme çıkarılacak tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı kararı ile kesinleşecek.

Firmalardan ihracat veya değerlendirme talebi gelmemesi durumunda, balıklar toplu imha edilecek.

Kanada, balon balığından kanser ilacı yapılması için Türkiye'den talepte bulunmuştu.

 

 

YORUMLAR 5
  • safkan antalyalı 4 yıl önce Şikayet Et
    bu balık 25 yıldır var ,önceleri kücüktü şmdi inanilmaz büyıkleri var ,anlayamadigim neden amatör balikci olarak getirsek bize yok amaç yok olmasi değil mi
    Cevapla
  • bozburun 4 yıl önce Şikayet Et
    balon balığı köpek bağından daha tehlikeli. büyükleri denizde yüzerken saldırıyor yüzen insanlara. ve dişli ve çenesi çok kuvvetli bir balık türü.
    Cevapla
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    Korona virüs için çare olabilir mi, ataştırılmalı. Neden bir kaç aydır bizim denizlerde görülmeye başladı
    Cevapla
  • Gurbetçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu balık 15 senedir akdenizde var
    Cevapla
  • X-Men 4 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır mevcut bu balık.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR