88 ülke Türkiye'den ekipman desteği talep etti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs ile mücadele sürecinde toplam 88 ülkenin Türkiye'den ekipman talebinde bulunduğunu bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.04.2020 14:01 GÜNCELLEME 02.04.2020 14:38 EKONOMİ
88 ülke Türkiye'den ekipman desteği talep etti
88 ülke Türkiye'den ekipman desteği talep etti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ile video konferans yöntemi ile görüştü. Görüşmede, koronavirüs pandemisini değerlendiren Bakan Koca ve Kluge, Türkiye ile DSÖ Avrupa Bölgesi arasında 2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak iki yıllık iş birliği anlaşmasını imzaladı. Görüşmede, DSÖ'yü temsilen Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursu da yer aldı.

 

 

Kluge'den Türkiye'ye teşekkür

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, koronavirüsün yeni merkez üssünün Kuzey Amerika olduğunu belirterek sağlık çalışanlarının hak ettiği şekilde korunabilmeleri için maske ve ventilatör gibi malzemelerin çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Kluge, bu konuda İtalya ve İspanya dahil olmak üzere birçok ülkeye yardım eden Türkiye'ye teşekkür etti ve koronavirüsü de yenmek için toplumun fiziksel teması azaltacak şekilde mobilize edilmesi gerektiğini bildirdi. Kluge, "Veri paylaşımı konusunda ise özellikle ölüm oranı verilerinin elektronik platformda paylaşılması konusunda sizi takdir ediyorum. Emsalsiz bir uygulama. Tebrik ediyorum." dedi.

Türkiye'nin veri paylaşımı konusunda şeffaf davrandığını ve özellikle günlük sosyal medyada paylaşım yapılmasını çok takdir ettiğini dile getiren Kluge, şunları söyledi:

"Bu mücadelede en önemli husus, siyasi irade ve kararlılıktır. Sayın Bakan, bu vesileyle gereken kaynakların seferber edilmesi için attığı adımlar ve mücadelede gösterdiği liderlik için Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdirlerimi iletmek istiyorum. Sizden de kendisine tebriklerimi ve saygılarımı iletmenizi rica ediyorum."

"Avrupa bölgesinde salgının girdiği son ülkelerden biri olduk"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da koronavirüs pandemisinin yeni bir dönemin başlangıcı olacağının farkında olduklarını, dünyada ekonomik, siyasi, kültürel ve yaşam tarzlarında köklü değişiklikler yaşanacağını vurguladı.

Pandeminin başlangıcında ciddi önlemler alınarak salgının Türkiye'ye girmesinin önemli ölçüde geciktirildiğini belirten Koca, "Dünyada başladıktan 90 gün sonra 10 Mart'ta ülkemizde ilk vaka görülmüş oldu. Avrupa bölgesinde salgının girdiği son ülkelerden biri olduk." dedi.

Salgının Çin'de başladığı dönemde yetkin 30 bilim insanından oluşan Bilim Kurulu kurulduğunu hatırlatan Koca, günlük toplantılar yapılarak vatandaşların şeffaf bir şekilde bilgilendirildiğini kaydetti. Bakan Koca, "Avrupa bölgesi ülkelerinin maalesef baştan ciddi önlemler almaması bütün bölgeye mal oldu. Bu nedenle üye ülkelerin pandemi politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bölge Direktörü olarak sizlere çok önemli görevler düştüğünü söylemek istiyorum." diye konuştu.

"30'a yakın ülkenin ihtiyaçlarını gidermek üzere bir çaba içinde olduk"

Bakan Koca, sağlık sisteminin güçlü ve yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranının yüzde 62 olduğunu, koruyucu ekipman anlamında ise Türkiye'nin kendine yeterli ve Avrupa bölgesine göre oldukça iyi durumda bulunduğunu vurguladı.

Malzeme teminine ilişkin yurt dışından çok sayıda talep geldiğine işaret eden Koca, "30'a yakın ülkenin ihtiyaçlarını gidermek üzere bir çaba içinde olduk. En son Almanya'nın da 2 milyon maske talebi olmuştu. Onu da önümüzdeki birkaç gün içinde temin ediyor olacağız. İngiltere'nin de yeni bir talebi oldu. İngiltere'ye de benzer şekilde imkanlarımız ölçüsünde bu desteği sağlamış olacağız. Bu süreçte bizden ekipman talebinde bulunan toplam 88 ülke olduğunu söylemek istiyorum." dedi.

koronavirüs'un çözümünün bilimden geçtiğinin altını çizen Koca, bilimin ihtiyacının ise kanıt, veri ve iş birliği olduğunu dile getirdi. Koca, bu anlamda DSÖ'nün başlattığı Klinik Dayanışma Araştırmaları çalışmalarını çok önemli bulduğunu, Türkiye'nin de katkı vermesi için gerekli girişimleri başlattığını kaydetti.

Görüşmenin sonunda, iki yıllık işbirliği anlaşmasının imza töreni yapıldı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 94 TÜMÜ
  • Hilmi dabak 4 yıl önce Şikayet Et
    Reisin ne kadar doğru kararlar verdiğinin tüm dünya tarafından onaylanmasıdır Ancak ne acıdır ki halen daha bunu göremeyen kör ve nankörlerin içimızde olması yani CHP ziyniyetlikerdir.
    Cevapla
  • Suna 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım virüs kapmış olanların sayısını söylemeye dilim varmıyor dediniz sağlıkçılar için o zaman önce kendi canımız önce kendi canlarımız önce Türk Milleti önce can Sayın bakanım önce can doktorlar maske yazınca eczane verecek dediniz hayır yazmıyor ki versin eczane sayın bakanım Elinizde dış ülkelere yardım edecek kadar maske varsa yada bizleri daha iyi ne korursa siz biliyorsunuz dağıtın
    Cevapla
  • NIHAT 4 yıl önce Şikayet Et
    Gaza gelme bakan, suriyede konusunda bunlar safını göstermişlerdir.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Sokağa maskesiz çıkma yasağı getirecek, bunun için tekstil fabrikaları ve terzileri harekete geçirecen, devlet bu işe el atacak, satışını da anlaşmalı marketler belirtilen fiyata satabilecek, Çin, kore, japonya bunu yaptı ve başardı
    Cevapla
  • RABİA 4 yıl önce Şikayet Et
    bakanım, bugünlerde dünyaya çok yardım ediyorsunuz ama bir ay sonra türkiye ekipmana ve maskeye sıkışacak ozaman kimseden bulamayacağız...
    Cevapla
  • Nevzat AKSOY 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ekipman ve maske konusunda fazlası olan bir ülkedir. töremiz gereği şahsi olmamamız, gerekir. Yüzlerce firma üretim yapıyor. depolama yapmak mümkün değildir. çok seri üretim teknolojileri mevcut olup, öncelik stok durumumuz fazlasını göndermeleri takdire şayan bir davranıştır. Hiç kimse merak etmesin.,Kurallara,duyurulara,tedbirlere uyalım. uyaralım evde kalalım. sağlık ve esenlik dilerim. saygılarımla.
    Cevapla
  • gariban 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi niyet ve hayati öncelikte biz, siz, onlar olmaz. Vazifemiz en zor durumdakine yardımcı olmak ve en zor duruma düştüğümüzde yardım görmeyi ummak. Tahmin, varsayım ve niyet okumak hayati öncelikte vicdansızlık, merhametsizlik ve medeniyetsizliktir. Bize yakıştırmam.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR