Ellerindeki en büyük kozdu! Ve AB'nin sistemi çöktü!

Koronavirüs salgını Avrupa Birliğini derinden sarsmaya devam ediyor. Salgının yayılması ile beraber ortak bir adım atamayan AB ülkelerinin ekonomisi de derinden yara aldı. Bu süreçte ülkelerin birbirlerine sırtını dönmesi 'birlik dağılıyor' tartışmalarını da beraberinden getirirken AB'nin kalkınmasındaki ana unsur olan 'Tek Pazar' sistemi de hasar aldı. AB Komisyonu Başkanı'ndan ise yeni Marshall Plan'ı çağrısı geldi

ABONE OL
GİRİŞ 15.04.2020 15:07 GÜNCELLEME 15.04.2020 15:08 EKONOMİ
Ellerindeki en büyük kozdu! Ve AB'nin sistemi çöktü!
Ellerindeki en büyük kozdu! Ve AB'nin sistemi çöktü!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni tip corona virüs (Kovid-19) ile mücadeleye yönelik önlemlerin 3 trilyon euroya mal olduğunu söyledi.

Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Kovid-19 ile mücadeleye ilişkin Brüksel'de basın toplantısı düzenledi.

 

Leyen, salgın nedeniyle AB ülkelerinde uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin sağlık sistemlerine ciddi biçimde yardımcı olmakla birlikte büyük bir ekonomik maliyet ortaya çıkardığını söyledi.

Kovid-19 sonucunda küresel ticaretin yavaşladığını hatırlatan von der Leyen, Avrupa'da çeşitli ticari işletmeler ve fabrikaların kapalı olduğunu anımsattı.
 

 

Von der Leyen, Avrupa'da ekonomik aktivitenin aşamalı biçimde başlaması gerektiğini söyledi.

Avrupa'da malların serbest dolaşımının çok önemli olduğunu anlatan von der Leyen, "Tek Pazar'ın tekrar çalışması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 ile mücadele için AB ülkelerinin sağlık sistemlerini güçlendirecek ve şirketleri destekleyecek çeşitli adımlar attıklarına dikkati çeken von der Leyen, "AB'de Kovid-19 ile mücadeleye yönelik önlemlerin maliyeti 3 trilyon euroyu buldu." dedi.

YENİ BİR MARSHALL PLAN ÇAĞRISI

Salgın sonrasına Avrupa ekonomisinin yeniden canlanması için ciddi miktarda yatırım gerekeceğine işaret eden von der Leyen, "AB'nin gelecekteki bütçesi salgın sonrası ekonomik toparlanmada kritik rol oynayacak. Avrupa'da ekonomiyi canlandırmak için yeni Marshall Plan'a ihtiyaç var. AB'nin 2021-2027 yıllarına yönelik bütçesi Kovid-19 krizinin yanıtını içermeli." değerlendirmesinde bulundu.

Von der leyen, AB'nin gelecekteki bütçesinin içerisinde yatırım mekanizması içermesi gerektiğini belirtti.

Ekonomileri daha dayanıklı ve sürdürülebilir hale getirmenin önemini vurgulayan von der Leyen, gelecekte arz zincirlerini kısaltmak ve çeşitlendirmek gerekeceğini anlattı.

TEK PAZAR HASAR GÖRDÜ

AB Konseyi Başkanı Michel de, AB ülkelerinin Kovid-19 nedeniyle uyguladıkları sıra dışı tedbirlerin ekonomik hayatı önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Avrupa'da kalkınmanın ana unsurlarından birinin Tek Pazar olduğuna işaret eden Michel, "Ülkelerin aldıkları tedbirler nedeniyle Tek Pazar ciddi hasar gördü. Tek Pazar'ı geliştirmemiz ve yeniden faal hale getirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

YATIRIM STRATEJİSİ BELİRLENMELİ

Kovid-19'un ekonomik etkilerine karşı "dev" bir yatırım stratejisi belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Michel, AB üyesi ülke liderlerinin 24 Nisan'da ekonomik toparlanma stratejisi ile ilgili video konferans toplantısı yapacaklarını ifade etti.

Michel, Avrupa'nın özellikle bazı kritik ekipman ve ürünlerde dışarıya daha az bağımlı hale gelmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Fitch'in son yayımladığı tahmine göre Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle yüzde 4.2 daralması bekleniyor

 

FRANSA YÜZDE 6 KÜÇÜLECEK

Fransa Merkez Bankası, corona virüsü salgını nedeniyle ekonominin büyük ölçüde durması sonucu ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 6 daralma beklediğini açıkladı.

ALMANYA'NIN YÜZDE 9.8 KÜÇÜLMESİ BEKLENİYOR

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın ikinci çeyrekte yüzde 9.8 daralması bekleniyor. Ekonomideki bu küçülme oranı, Almanya'nın 1970'te ekonomik verilerini kaydetmeye başladığı zamandan beri olan en büyük düşüşü yansıtıyor ve 2009 küresel finansal krizi sırasında yaşanan düşüşün de iki katından fazlasına karşılık geliyor.

BELÇİKA EKONOMİSİ YÜZDE 8 KÜÇÜLEBİLİR

Belçika Merkez Bankası, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yıl yüzde 8 gerileyebileceğini bildirdi.

IMF'DEN AB'Yİ KORKUTAN RAPOR

Öte yandan IMF'nin raporuna göre ise Euro bölgesinin 2020 yılında yüzde 7,5 küçüleceği tahmin edilirken, işsizliğin yüzde 10,4’e yükseleceği ifade edildi. Avrupa’da en fazla küçülecek ekonomilerin San Marino (yüzde 12,22) ve Yunanistan (yüzde 10) olacağı kaydedilirken, Avrupa’da salgından en fazla etkilenen ülkeler İtalya’nın yüzde 9,1, İspanya’nın ise yüzde 8 küçüleceği belirtildi. İşsizliğin bu ülkelerde de yükseleceği aktarılırken, belirsizliğin ekonomik görünüm için hâlâ büyük bir risk olduğuna vurgu yapıldı.

 

KAYNAK : Haber7, Ajanslar
YORUMLAR 57 TÜMÜ
  • Haçlı sürüsü 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa bütün dünyada kan döktü insan saymadığı zencileri köleleştirdi yerlilerin kökünü kazıdı bütün dünyayı sömürdü sonuç alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste 2008 krizinden sonra bu salgın tam bir darbe oldu külkedisi masalı bitti her şey açığa çıktı kral çıplak !...
    Cevapla
  • Şenol 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanki Türkiye ye hiç bir şey olmuyor. TL eridi bitti gitti.
    Cevapla
  • toto 4 yıl önce Şikayet Et
    AB'de Kovid-19 ile mücadeleye yönelik önlemlerin maliyeti 3 trilyon euroyu buldu. suriyeli mültecilere 3milyarı çok görürken ne günleri gördük
    Cevapla
  • Reis C* 4 yıl önce Şikayet Et
    Yiyin birbirinizi kan emici katiller sürüsü...
    Cevapla
  • Kayı 4 yıl önce Şikayet Et
    Tek dişi kalmış canavar Haçlı zihniyeti Avrupa nın daha beter olduğu günleri göreceğiz bu daha başlangıç devamında İslam alemine yaşattıkları acı ve ızdırapların boyutlarını hatırlayın başlarına nelerin geleceğini tahmin edersiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR