28 yılda bir ilk: Çin küçüldü

Çin ekonomisi koronavirüs salgınının etkisiyle 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 6.8 daraldı. Böylece 1992 yılından bu yana çeyreklik verileri açıklayan ülkede ilk kez küçülme kaydedildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2020 09:35 GÜNCELLEME 17.04.2020 17:24 EKONOMİ
28 yılda bir ilk: Çin küçüldü
28 yılda bir ilk: Çin küçüldü

Koronavirüs salgınının harcama ve üretimdeki etkisi nedeniyle Çin ekonomosi 28 senenin ardından ilk defa ve rekor oranda küçüldü. Yetkililer üzerindeki iş kayıplarını önleme baskısı artıyor. Çin'de Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Ocak-Mart döneminde
yıllık bazda yüzde 6.5'lik beklentisinin hafif üzerinde gelerek, geçen senenin son çeyreğindeki yüzde 6'lık büyümenin ardından yüzde 6.8 küçüldü.

 

 

Bu küçülme dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in çeyreklik verileri kaydetmeye başladığı 1992 tarihinden bu yana gerçekleşen ilk küçülme oldu. Mart ayında sanayi üretiminde beklentilerden çok daha az gerçekleşen düşüş Şubat ayından beri ekonominin bazı bölümlerini yeniden başlatma çabalarının işe yaradığı olarak yorumlandı ve umut ışığı oldu.

'DIŞ TALEP DARBE ALACAK'

 

 

Ancak analistler küresel seviyedeki koronavirüs salgınının Çin'in büyük ticaret ortaklarından gelen talebi düşürdüğünü ve iç pazardaki satışların da düşmesi nedeniyle Beijing'in zor bir süreçle karşı karşıya olduğunu ifade ediyorlar. Industrial Bank Baş Ekonomisti Lu Zhengwei "İlk çeyrekte GSYİH tüm halkın yasaklar nedeniyle dışarı çıkmadığı ve ekonominin yavaşladığı bu dönemde büyük oranda beklenen seviyede geldi" dedi ve şunları söyledi:

"İleriki aşamalar için talebin düşük olması endişe verici. İç talep halkın halen sokağa çıkmamasının tüketim harcamaları üzerindeki etkisi nedeniyle tam anlamıyla normale dönemezken, dış talep de salgın nedeniyle büyük darbe alacak gibi gözüküyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR