Araç alım satımında yeni dönem resmen başladı

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 'Taşıt alım satım bedelinin Takasbank aracılığı ile ödenmesi' ve 'Tezgahüstü türev ürünler için takas ve merkezi karşı taraf hizmeti sunması' faaliyetleri, Takasbank'a verilmiş olan faaliyet izni kapsamına alındı

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2020 09:59 GÜNCELLEME 28.04.2020 13:32 EKONOMİ
Araç alım satımında yeni dönem resmen başladı
Araç alım satımında yeni dönem resmen başladı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Merkez Bankası tebliğlerine göre, "Taşıt alım satım bedelinin Takasbank aracılığı ile ödenmesi" ve "Tezgahüstü türev ürünler için takas ve merkezi karşı taraf hizmeti sunması" faaliyetleri, Takasbank'a verilmiş olan faaliyet izni kapsamına alındı.

 

 

Merkez Bankası tebliğlerinde şöyle denildi:

"İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’nin (Takasbank) “Taşıt Alım Satım Bedelinin Takasbank Aracılığı ile Ödenmesi” faaliyetinin Takasbank’ın gerçekleştirebileceği diğer faaliyetler çerçevesinde onaylanmasına ve menkul kıymet mutabakat sistemi işletmek üzere 12/6/2015 tarihli ve 10158/19757 sayılı Karar ile Takasbank’a verilmiş olan faaliyet izni kapsamına alınmasına; 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile 28/6/2014 tarihli ve 29044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemlerinin Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesi uyarınca karar verilmiştir.

"İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’nin (Takasbank) “Tezgah üstü türev ürünler için takas ve merkezi karşı taraf hizmeti sunması” faaliyetinin Takasbank’ın gerçekleştirebileceği diğer faaliyetler çerçevesinde onaylanmasına ve menkul kıymet mutabakat sistemi işletmek üzere 12/6/2015 tarihli ve 10158/19757 sayılı Karar ile Takasbank’a verilmiş olan faaliyet izni kapsamına alınmasına; 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile 28/6/2014 tarihli ve 29044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemlerinin Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesi uyarınca karar verilmiştir.

 

 

TaşıtTakas sistemi ile gerçekleştirilen tescil işlemleri, satıcı taraftan tahsil edilmek üzere 10 TL’si Noterler Birliği’nin payı olmak üzere toplam 15 TL gibi düşük bir maliyetle gerçekleşecek, ücret satıcıya EFT ile gönderilecek satış bedelinden düşülerek tahsil edilecek.

TaşıtTakas Sistemi nasıl çalışacak?

Satıcı ve alıcı karşılıklı anlaştıktan sonra, satıcı TaşıtTakas Sistemine girerek satış bilgilerini sisteme tanımlıyor. TNB tarafından oluşturulan Referans Numarası alıcı ve satıcıya SMS ile gönderiliyor. Alıcı ilgili referans numarası ile sisteme girerek alış bilgilerini tanımlıyor. Takasbank tarafından girilen bilgilerin ruhsat sahibi ile ruhsat sahibi olacak kişilere ait olup olmadığına ilişkin kimlik kontrolleri ve IBAN doğrulaması yapıldıktan sonra alıcı satış tutarını Takasbank tarafından bildirilen hesaba aktarıyor. İşlemlerin her aşamasında taraflara SMS ile bilgilendirme yapılıyor. Noterde tescil işlemi sırasında Noterce satış bedelinin yatırılıp yatırılmadığı TaşıtTakas Sisteminden kontrol ediliyor. Tescil tamamlandığında Takasbank bilgilendirilecek ve bu mesaj üzerine Takasbank satış tutarını Satıcının hesabına EFT ile gönderilecek böylece taşıt ile satış tutarı güvenli bir şekilde el değiştirmiş olacak.

YORUMLAR 54 TÜMÜ
  • Muharrem 3 yıl önce Şikayet Et
    Inşallah bunu tapulardada bir an önce yaparlar
    Cevapla
  • Melih 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir uygulama ,
    Cevapla
  • Angaralı 3 yıl önce Şikayet Et
    Sahtekarlar üzülecek ama onlarda bu imansizlik oldukça yeni yol bulurlar kendilerine şeref olmazsa herşey yaparlar
    Cevapla
  • Silo 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah noter devir işlemleri gibi her yıl enflasyon rakamları oranında zam yapılmaz yoksa 3 yıl sonra 150. 200 de efet ücreti çıkar milletin başına
    Cevapla
  • Süleyman 3 yıl önce Şikayet Et
    Her yıl enflasyon oraninda zamlanmaz inşaallah noter ücreti gibi iki dakikalık ise 3 sene sonra 150 200 odemeyiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR