Koronavirüs cezalarına itiraz hakkı var mı?

Türkiye'de koronavirüs vaka sayısının çoğalmasını önleme kapsamında, çeşitli alanlarda birçok tedbir ve yasak uygulamaya koyuldu. Bu yasaklara uyulmaması halinde ise uygulanacak yaptırımlar ve cezalar uygulanmaya başlandı. Peki, koronavirüs yasakları için kesilen cezalara itiraz edilebilir mi?

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2020 14:25 GÜNCELLEME 28.04.2020 16:17 EKONOMİ
Koronavirüs cezalarına itiraz hakkı var mı?
Koronavirüs cezalarına itiraz hakkı var mı?

Koronavirüs, Türkiye’de sahilde sportif faaliyetler, piknik yapmak ve balık tutmanın yasaklanmasından, maske takma zorunluluğuna, sokağa çıkma yasağına uzanan sert önlemleri de beraberinde getirdi. Yasaklara uymayanları ciddi para ve hapis cezaları bekliyor. Peki, yasaklara uymayanlar, hangi kriterlere göre cezalara itiraz edebilir? Avukat Mehmet Aslan yasaklar ve yaptırımları ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı…

 

 

Ceza tutarı, yasağın ne kadar ihlal edildiğine göre değişir

Salgın önlemleri kapsamında kesilen cezaların, Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi ve Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca, idari para cezaları olarak tanımlandığını belirten Avukat Mehmet Aslan, “İdari para cezaları; ilgili resmi otoritelerin emirlerine, kararlarına uyulmaması durumunda uygulanır. Koronavirüs kapsamında ise yine alınan önlemlere, polis ve zabıtaların uyarılarına uyulmaması durumunda söz konusu olur. Cezaların tutarı, yasağın ne kadar ihlal edildiğine göre değişiklik gösterir.” dedi.

 

 

İşte itiraz kriterleri!

Koronavirüs kapsamında, Kabahatler Kanunu uyarınca kesilen para cezalarının, yasaklara ve polis ya da zabıtaların uyarılarına uymayanlara 392 TL para cezası olarak uygulandığını, Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca ise 789 Türk Lirasından 3 bin 180 TL’ye kadar idari para cezası verildiğini hatırlatan Av. Mehmet Aslan, her iki kanun kapsamında uygulanan cezalara itiraz kriterlerini şöyle özetledi: 

* İdari para cezasına karşı itiraz para cezasının muhatabı olan kişiye tebligat yapıldıktan sonra veya bu cezanın ona kesildiği andan itibaren en geç 15 gün içinde itiraz edilmelidir.

* Bu itiraz sulh ceza mahkemesine yapılmalıdır.

* 15 gün içinde idari para cezasına maruz kalan taraf itiraz etmemiş olursa idari para cezası kesinleşir.

* Eğer cezaya maruz kalan kişi başvurmasını engelleyen bir sebep dolayısıyla 15 günlük sürede itiraz edemezse başvuruya engel olan durumun bittiği tarihten itibaren en geç 7 gün için para cezasına karşı itiraz edilebilir. Bu itiraz, kararın kesinleşmesini engellemez; ancak, mahkeme cezanın yerine getirilmesini yani borcun tahsil edilmesini durdurabilir. Burada kasıt borcun ödenmesi için yapılacak icra takipleridir. Bu itirazla birlikte borcu almak için yapılacak icra takipleri durdurulur.

Para cezalarına itiraz için son gün 15 Mayıs!

Para cezasına itiraz etmek için belirtilen 15 günlük sürenin, idari ve adli yargıdaki işlemlerin 30 Nisan tarihine kadar durdurulmasından ötürü geçerliliğini korumadığına, cezalara itiraz için son tarihin 15 Mayıs olduğuna dikkat çeken Av. Mehmet Aslan, “Eğer sürelerin durdurulması kararı uzatılırsa itiraz süreleri de uzatıldığı tarihten 15 gün tekrar ertelenecektir. Bu durumda itiraz süresi mayıs sonunu bulabilir” dedi.

Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına da itiraz edilebilir mi?

3 bin TL üzerindeki para cezaları için sulh ceza mahkemesinin kararına karşı itiraz yoluna gidilebileceğine işaret eden Av. Mehmet Aslan, ”Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılan ilk itiraz neticesinde verilen karara 7 gün içinde itiraz edilmesi gerekmektedir. Burada da adli ve idari süreler durdurulduğu için 30 Nisan’dan önce verilen sulh ceza mahkemesi kararına karşı 7 Mayıs tarihine kadar itiraz edilebilecektir.” diye belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR