Mevsimlik işçiler için yol haritası

Ulaşım ve konaklama ihtiyaçları devlet eliyle karşılanacak. Çadırlarını AFAD kuracak, şehirler arası nakli Aile Bakanlığı yapacak.

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2020 07:12 GÜNCELLEME 03.05.2020 07:12 EKONOMİ
Mevsimlik işçiler için yol haritası
Mevsimlik işçiler için yol haritası

Türkiye’de tarımsal üretimde bir aksama yaşanmaması için, hasat mevsimine yönelik tedbirler artırılırken, mevsimlik işçilerin taşınması, barınması ve izolasyonu konularındaki kurallar da belirlendi. Her yıl 300 binin üzerinde mevsimlik işçi, bulundukları illerden başka illere giderek ürün toplama işinde çalışıyor. Bu kadar kişinin virüsü bir yerden başka bir yere taşıması ihtimali dikkate alınarak, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda bir yol haritası hazırlandı. Erken hasat gereken bazı ürünler için de mevsimlik işçiler, her türlü tedbir alınarak, çalışacakları yerlere gönderilmeye başladı. Asıl hareketliliğin bayramdan sonra yaşanacağı belirtilirken, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, mevsimlik işçilerin bir yerden başka bir yere taşınmasının devlet eliyle sağlanacağı, bu kapsamda işçilerin taşınacağı araçlarda sosyal mesafe kurallarına ilişkin tedbirlerin alınacağı kaydedildi. Tarım Bakanlığı kaynakları “Bugüne kadar 20 kişilik araçlara 40 kişi dolarak, çalışmaya gidiyorlardı. Sadece salgın açısından değil, can güvenliği açısından da her zaman risk oluşturmuştur bu durum. Bu nedenle, işçileri bulundukları ilden çalışacakları yere devlet eliyle ulaştıracağız. Bunun planlamaları yapılıyor” dedi.

 

GÜNLÜK DENETİM YAPILACAK

Mevsimlik işçilerin gidecekleri yerlerdeki barınma ihtiyaçları da önceki senelerden farklı olarak, AFAD tarafından karşılanacak. Tarım Bakanlığı kaynakları “Bugüne kadar çadırları mevsimlik işçilerin kendileri kuruyordu. Aslında çadır kurmak işverenin görevidir ama bu yapılmıyor. Çok kötü şartlarda kalıyorlar. Bu çadırları da üstlenelim dedik. Bunun içinde AFAD’la iş birliği yapıyoruz” dedi. Gittikleri yerlerde derme-çatma çadır ve barakalarda konaklayan mevsimlik işçiler için, koronavirüs salgını nedeniyle, hijyen ve sosyal izolasyon kurallarına uygun çadırlar kurulacak. Mevsimlik işçilerin yaşam alanlarındaki tuvalet-banyo gibi ihtiyaçlar için de yine ilgili kurumlar devrede olacak. İşçilerin bulundukları yerler günlük olarak denetime tabii tutulacak, sağlık görevlileri ateş ölçecek ve gerekirse test yapacak. İşçiler, bulundukları yerden ayrılamayacak. Komşu arazide çalışanlarla bir araya gelemeyecekler.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 5
  • İstanbul 4 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun güzel Bi uygulama Masrafları tarla sahiplerinden alalım Banyo wc si işverene mecbur yaptırınız lütfennn
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Rize icin gecerlimi biz istanbuldan gidemiyoruz neyapmamiz gerekiyor çiftci belgemiz var hayirli ramazanlar
    Cevapla
  • Vatan sever 4 yıl önce Şikayet Et
    Işte bu ya biran önce yapmak lazım ama ,o insanlar bulunduğu ilden çalışmaya gideceği ile giderken jandarma ve trafik sorgusundan bıkıyorlar ama böyle olur ise süper olur biran önce giderler gittikleri yerde daha hijyenik ortam kalırlar süper fikir
    Cevapla
  • Realist 4 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz yılların kazanımlarını hem bireysel hep kurumsal çok güzel organize ediyor. Ama bunu kıskanan ve kuduran kesimler olabilir, (1997 ve 2001 krizlerine Türkiyeyi getiren zihniyet gibi) 2020 krizi sonrası çalışan üreten ve barış için mucadele eden toplumların kazanacağı bir devrin başlangıcı olacaktır. Çünkü Savaş ve terör siyaseti dünyayı fazlasıyla yordu..
    Cevapla
  • Bülent 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede bundan sonra Bilim Kurulu gibi kurullar oluşturularak her konuda fikir beyan ederek ülkemizin sorunlarında çözüm yolları bularak daha müreffeh bir yapıya kavuşmamıza katkıda bulunur. Fikirler daha insani ve güzel..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR